DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy olyan minősített információvédelmi törvényt kell alkotnunk, amely megfelel a szövetségesi kötelezettségből adódó információk védelmének, és megfelelő védelmet nyújt a nemzeti információknak is. Engedjék meg nekem, hogy miután olyan sok kritika érte a felszólalásomat, és eddig nem volt lehetőségem reagálni, ezt most megtegyem.
A NATO-tagságunk és a minősített információvédelem területén ma már olyan széles tapasztalatokkal rendelkezünk, amelyek előtérbe hozzák a nemzeti titokvédelmi rendszerünk hiányosságait. Valóban létezik egy, de ez rendkívül hiányos, és nem megfelelő - nekem ez az állításom, tisztelt államtitkár úr.
A NATO és az Európai Unió érintett intézményei a minősített információk komplex és átfogó védelméből kiinduló elvek alapján működtetik az információbiztonsági rendszerüket, amelyek a személyi biztonság feltételeitől kezdődően a fizikai, az objektumbiztonságon és a dokumentumbiztonságon át a számítástechnikai, az átviteltechnikai és a rejtjelbiztonság összes kérdését magukba foglalják. Ugyanezeket az elveket alkalmazzák az adott országok kormányzatai és a magánszféra közötti, minősített információkat tartalmazó szerződéses kapcsolatokban, amelyek biztosítására kialakították az úgynevezett iparbiztonsági rendszerüket. Nagyon sok esetben előfordul, hogy a magánszférának ahhoz, hogy a feladatát elvégezze, építsen egy objektumot, egy telefonközpontot, szüksége van minősített információk megszerzésére, és ennek a védelmi rendszerét is ki kell alakítani - ez az iparbiztonsági rendszer. Ezzel rendelkezik például a NATO, át fogja venni az Európai Unió; ennek megfelelővel mi nem rendelkezünk, államtitkár úr - ezt is a hiányosságok között említem.
Ezeknek az említett kérdésköröknek egy része Magyarországon ismert, a probléma is ismert, de jelenleg még nem szabályozott. Növeli a gondjainkat az is, hogy az egyes részterületeken illetékességgel bíró hazai szervezetek teljesen dezintegráltan, különböző tárcák irányítása alatt, sok esetben még ezeken a tárcákon belül is elkülönítetten működnek.
Hazánkban a NATO-csatlakozást megelőzően, kifejezetten a helyzet áthidalására jött létre 1999-ben a Nemzeti Biztonsági Felügyelet. A tevékenysége ellátása során rendszeresen tapasztalta a nemzeti titokvédelmi rendszerünk gyengeségeit, illetve ennek az alkalmazhatósági korlátait a NATO- és a NYEU-információk megfelelő és biztonságos előírásainak a betartásakor. Ebből következően a kormányzati és a gazdasági szféra egy részében mára kialakult egy elkülönült NATO információbiztonsági rendszer, amely az esetek többségében párhuzamosan működik a nemzeti titokvédelmünkkel, mivel a nemzeti képessége nem éri el a NATO által megkövetelt minimális szintet sem.
Körülbelül itt tartunk most, államtitkár úr, és mint említettem, 2000. december 12-én ezeknek a problémáknak a felvetésével - ezeket ismertetve - fordultam a kérdéskörben a továbbiakban illetékes belügyminiszterhez és honvédelmi miniszterhez.
(16.00)
Ezen belül - ön bizonyára tud róla - a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter hivatalában megtörténtek azok az előkészítési lépések, amelyek alkalmassá tették arra a szervezeteket, hogy egy ilyen titokvédelmi rendszer kialakításra kerüljön. Azért nem tudott akkor továbblépni ez a kérdés, mert eljutott egy döntési pontig, amikor dönteni kellett, hova kerül ezeknek a feladatoknak a döntő része, illetve az összehozása révén, és ehhez szükséges kormányzati döntés. Erre sajnos már akkor a választások és a kormányváltás miatt nem volt lehetőségünk, de azóta egy esztendő eltelt, ennek a döntésnek a meghozatalára, remélem, volt lehetőség.
(Az elnöki széket Mandur László, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Látok jó jeleket is természetesen, meg kell hogy mondjam, hiszen az, hogy ezt az előterjesztést a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter - aki jelen esetben a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter - terjesztette elő, számomra azt jelenti, és a törvényben megfogalmazott rész, ami az európai uniós információk védelmi rendszerét a Nemzeti Biztonsági Felügyelethez telepíti, azt jelenti… (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Köszönöm szépen. Ez azt jelenti, hogy ebben már van döntés. Már remélem, hogy a nemzeti kérdéskörben is van, és akkor úgy gondolom, minden akadály elhárult. Amennyiben nincs meg ez a döntés, ez elkerülhetetlen, és meg kell ezt hozni, tisztelt államtitkár úr. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Parancsoljon, elnök úr!

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť