GULYÁS JÓZSEF

Full text search

GULYÁS JÓZSEF
GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Magyarországnak mint az Európai Unió leendő tagállamának, az Unió biztonsági szabályzata előírásainak megfelelően (Kuncze Gábor jelzésére felteszi a mikrofonját.) Köszönöm.
Tehát Magyarországnak mint az Európai Unió leendő tagállamának, az Unió biztonsági szabályzata előírásainak is maradéktalanul meg kell felelnie. Természetes tehát, hogy kötelezettséget kell vállalnunk arra, hogy az együttműködés során megkapott minősített információkat a tagállamokban érvényes biztonsági normák szerint kezeli és őrzi a Magyar Köztársaság. Éppen ezért indokolt az Unió minősített információi védelmének megteremtése érdekében a hatályos jogszabály módosítása.
Magából az előterjesztésből is világosan kiderül azonban az, hogy az államtitokról és szolgálati titkokról szóló hatályos, '95. évi törvény végrehajtásával kapcsolatosan komoly aggályok fogalmazhatók meg. A jogszabály elfogadása idején a szabad demokraták által támogatottan azzal a szándékkal lépett fel a törvényalkotó, hogy az alapvetően titkolózásra épülő államszocialista rendszer jogát egy olyan, alkotmányos demokráciákban szokványos szabályozás váltsa fel, amelyben az információk titkosítása csak kivételesen és csak jogszabályi felhatalmazás alapján fordulhat elő.
Az eredeti jogalkotói szándékkal ellentétesen azonban az eredmény mégiscsak az lett, hogy túlzottan nagy mennyiségű titkos információ keletkezett a végrehajtás során. Tudható, hogy nagy mennyiségű, magas szinten minősített adat befogadását az EU intézményei sem tartják elfogadhatónak. Hatályon kívül kell helyezni tehát azokat a jogszabályhelyeket, amelyek minősítési automatizmust sugallnak.
A hivatkozott úgynevezett automatizmusok immár nyolc éve léteznek, és ezek kiszűrésére eddig nem került sor, ez pedig az ellenőrző mechanizmus alapvető hibáira mutat rá. Az előterjesztés általános indoklása maga is elismeri mindezt. A magyar titokvédelmi jogszabályok európai szintű végrehajtását - idézem - negatívan befolyásolják az államszervezetben tapasztalható végrehajtási hiányosságok, elsősorban a minősítőknek az adatok objektív védelmi igényét figyelmen kívül hagyó, automatizmusokra épülő minősítési gyakorlata. Annak ellenére ugyanis, hogy az titokvédelmi törvény a minősítést konjunktív feltételekhez köti, és így az automatizmusok nem hoznak létre bíróság előtt is megvédhető döntést, a jogalkalmazók tömegesen készítenek ilyen módon minősített adatot.
Ez a gyakorlat, tisztelt Országgyűlés, ez pedig az állampolgárok alkotmányos jogát indokolatlanul korlátozza. Tehát önmagukban ezek a körülmények is indokolttá teszik, hogy a jogalkotó a nem megfelelő alapjogszabályt módosítsa. Véleményünk szerint ennek átfogó módosítására volna szükség. Az SZDSZ problémája az, hogy ehelyett egy szűk körű, az érdemi átfogó módosítást bizonytalan jövőbe halasztó változást tartalmaz az előterjesztés.
Tisztázandó, hogy az új szabályozás hogyan viszonyul a már meglévő nemzetbiztonsági ellenőrzési rendszerhez. Ebben a körben a hatályos jogi helyzet alapos felülvizsgálatra szorul, hiszen a biztonsági kockázatok szükséges és fontos kiszűrésének feladatát sajátos módon úgy oldja meg, hogy közben a nemzetbiztonsági szervezetek számára a demokráciában merőben szokatlan abszolút kontrollt biztosít a teljes állami döntéshozatali elit felett.
(15.40)
Mindez anélkül történik, hogy a “ki őrzi az őrzőket?” kérdésre a rendszer érdemi választ tudna adni. Véleményünk szerint olyan összetett ellenőrző rendszer megalkotására van szükség, amely kizárja annak lehetőségét, hogy a biztonsági ellenőrzések során felhalmozódott információkkal bárki bármikor visszaélhessen.
Összességében: a beterjesztett változások közül az uniós csatlakozásunkból fakadó jogharmonizációs változásokat egyértelműen támogatjuk. Hiányoljuk ugyanakkor az átfogó szabályozást - bár erre utalt Tóth Károly képviselőtársam, az a szándék, hogy ez az átfogó szabályozás a közeljövőben elkészüljön -, mert úgy gondoljuk, hogy a mindenkori hatalom túlzott titkosítási szándékával, valamint a keletkezett információkkal való esetleges visszaélésekkel szemben kellő garanciákkal kell védeni a köztársaság polgárait. Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť