TÓTH ANDRÁS

Full text search

TÓTH ANDRÁS
TÓTH ANDRÁS (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Röviden válaszolok Demeter képviselőtársam felvetésére.
Demeter úr, én nem vitatom, hogy a magyar titokvédelmi rendszer korszerűsítésre szorul. Egyet vitatok, amit ön megpróbál így beállítani: mintha nem lenne magyar titokvédelmi rendszer - van. Van, az önök idején is ugyanezt használták, '95 óta van. Sajnos sokszor az a gond vele, hogy túl szigorú, túl mechanikus, nem kellően differenciált, de van. Azon kívül, hogy néha a sajtóval polémia van arról, hogy bizonyos anyagok kiszivárgása hogyan, mint történik, és hogy államtitkot jelentő iratok kimennek a sajtóhoz, ami nyilván mindig valamilyen közreműködéssel történik, ezen kívül maga az államtitok és a szolgálati titok védelmi rendszere működőképes.
Ezzel együtt azt is állítom, hogy nem korszerű, tehát korszerűsíteni kell. Valóban szükséges áttekinteni az egész törvény filozófiáját, törekvéseit, céljait, és ebben nagyon számítanék arra, és köszönettel venném, ha az ebben a tárgykörben jártassággal rendelkező képviselőtársaink közreműködnének a javaslataikkal, a tanácsaikkal - megkeressük ennek a lehetőségét.
Mindazonáltal amiről a nemzeti titokvédelem mellett most szó van, az teljesen más kérdés. Azért nem lehet összekötni a kettőt, mert ott egy külső információ magyarországi fogadtatásáról van szó; nem arról van szó, hogy annak különlegesebb a védelme - más jellegű védelemről van szó. Más a nemzeti titokvédelem, és más az EU, a NATO vagy a NYEU titokvédelmi rendszere. Minden országban külön kezelik ezt a kettőt: az egyik egy illesztési feladat, a másik pedig nyilvánvalóan a nemzeti érdek képviselete, védelme ezen a területen.
Tehát ebben a vonatkozásban nincsen vitánk. Én kérem, azt vegyék tudomásul, hogy egy év késéssel ez a dolog ide került az Országgyűlés elé - ennyi idő alatt tudtuk behozni azt a késést, amit önök ebben az ügyben összegyűjtöttek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť