KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Tisztelt Ház! Egyetértek Csapody Miklós frakcióvezető-helyettes úrral, aki azt mondta, hogy a nemzetpolitika sokkal, de sokkal fontosabb, mint a pártpolitika. Én is így gondolom, és a határon túli magyarság ügye olyan ügy, amely éppen ezért fontosabb, mint a pártok közötti ellentétek, mint a szokásos napi parlamenti csaták.
Ezt a nemzetpolitikát, ennek a fontosságát vette láthatóan figyelembe a Magyar Demokrata Fórum, amikor - ahogy tegnap is elhangzott - nem volt ugyan teljesen elégedett a kedvezménytörvény módosításának kérdésében született megállapodással, de éppen a nemzetpolitika fontosságától vezettetve úgy döntött, elfogadja ezt a módosítási csomagot, és elfogadja a zárónyilatkozatot.
Ugyancsak a nemzetpolitika fontosságát, ennek elismerését tükrözte a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetségének delegációja, amikor szintén igennel szavazott, szintén csatlakozott ehhez a megállapodáshoz. Sajnos, ezzel ment szembe a Fiatal Demokraták Szövetsége, a Magyar Polgári Szövetség, amikor szembement egy olyan állásponttal, amelyet a határon túli magyarság majdnem száz százalékát, mondjuk ki: 98 százalékát képviselő szervezetek aláírásukkal hitelesítettek. Ők nem gondolták úgy, hogy ez a törvény magyartalanítva lett volna, hogy ez a törvény elveszítette volna a jelentőségét, ők úgy gondolták, a 98 százalékot képviselők, hogy ez a törvény nem a megálmodható legjobb változat, de kétségkívül nagy segítséget jelent a határon túli magyarság számára.
Nos, ezzel a nemzetpolitikai felfogással szállt szembe a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, amikor megtagadta az aláírását erről a dokumentumról, az a kisebbik vajdasági magyar szervezet, amely be is jelentette, hogy megvárja a Fidesz szavazatát, mert ahhoz igyekszik igazodni; ez az önállóságnak egy lábbal tiprása, majd amikor meghallotta a Fidesz “nem”-jét, akkor azt mondta, hogy ő sem támogatja, a kisebbik kárpátaljai magyar szövetségben legalább volt annyi gerinc, hogy már előre azt mondta, ő nem fogadja el, akárhogy szavaz a Fidesz.
Nos, azt gondolom, hogy Csapody Miklósnak abban is igaza van, hogy a tettek lényegesen fontosabbak, mint a bármilyen szépen hangzó és bármilyen szívet melengető és bármilyen tisztességes szándéktól vezettetett megfogalmazások a törvény preambulumában. A tettek, amelyekről nagyon részletes felsorolást adott Medgyessy Péter miniszterelnök az ottani beszédében, amikor hosszan sorolta azt az igen tartalmas listát, amelyek mind a határon túli magyarság számára fontos támogatást jelentő elképzelések, projektek, magyarán: tettek.
Igaza van Csapody Miklósnak abban is, hogy fontos a kisebbségvédelem erősítése, és a kormány erre törekszik, ahogy egyébként az előző kormány is erre törekedett. Az egy más kérdés, hogy egy kormány mennyire élvezi ebben a nemzetközi közösség támogatását, és ez már annak a kormánynak a politikai stílusától is függ, mert ha az a stílus irritáló, ha ez a stílus konfrontatív, akkor mégoly jó szándékú, tisztességes törekvésekhez sem fog támogatást kapni, míg ha ez a stílus egy Európában megszokott érvelő stílus, akkor számíthat a nemzetközi közösség támogatására.
Erre törekszünk a kétoldalú kapcsolatokban, és nem eredménytelenül. Talán észre lehet venni, hogy mennyit változott az elmúlt években a határon túli magyarság szervezeteinek a helyzete, súlya, befolyása. Az is igaz, hogy az otthonmaradásra nem elég biztatni, hanem az otthonmaradás feltételeit kell jobbá tenni, ezt a célt szolgálja a kedvezménytörvény módosított formája, és az a körülmény, hogy ezt a kedvezménytörvényt a módosításokkal alkalmazhatóvá tudta tenni a kormány. Ezért támogatta a határon túli magyarság 98 százaléka.
(9.10)
Ami a konkrét javaslatokat illeti, meg fogjuk vizsgálni a diplomáciai akadémia létesítésének indokoltságát, hiszen van Magyarországon ilyen oktatás, de nem zárkózunk el az elől, hogy ezt az elképzelést megvizsgáljuk, vagy ezt a bizonyos parlamenti bizottságot. Most, azt hiszem, ami a parlament előtt álló legsürgősebb feladat, és szeretném, ha ebben valamennyien egyetértenénk, a kedvezménytörvény módosított formájának mielőbbi elfogadása, akár a Házszabálytól való eltéréssel. Ehhez kérem a parlament mindkét oldalának támogatását.
Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť