PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a felszólalását, mert ennek kapcsán azért lehetőségem nyílik arra, hogy mindenkit megnyugtassak, hogy a néhány nap múlva megjelenő és június első napjaiban életbe is lépő kormányrendelet nem megnyirbálja a lakásépítés, a lakásvásárlás és a lakástámogatás rendszerét, hanem igazságosabbá teszi azt. Azért önnek is ajánlom, hogy olvassa majd el a módosításokat, hiszen valószínű, hogy akkor a mostani felszólalásából néhány dolgot módosítania kell.
A kormány megalakulása után ígéretet tett arra, hogy egy évig nem fogja megváltoztatni az előző kormány lakástámogatását, de egy év elteltével azt mondtuk, hogy felülvizsgáljuk, és a szükséges módosításokat meg fogjuk tenni. Ennek az elhatározásunknak megfelelően került sor erre a módosításra. Szükség volt erre az intézkedésre, mert 2002 márciusában talán nem kellően átgondolt, azt nem mondom, hogy szavazatszerző céllal adott az akkori kormány a használt lakás vásárlásához különböző kedvezményeket vagy indokolatlanul nagy kedvezményeket, de talán nem volt ez megfelelően átgondolva. Ennek következtében a hitel összege 2002-ben a 2001. évihez képest 900 százalékkal emelkedett, a hitelszerződéseken belül mindösszesen 15 százalék volt az új lakás vásárlásához kapcsolódó hitel. Tehát ez is azt mutatja, hogy talán ez nem volt jól átgondolva, és 20 százalék volt a lakás korszerűsítéséhez kapcsolódó hitelfelvétel. A hitelösszegnek így több mint 60 százaléka a használt lakás vásárlásához kapcsolódott, annak forgalmazásában jelent meg. Egyes ingatlanforgalmazók, ingatlanszakértők véleménye szerint ennek a hitelnek egy része nem jelent valóságos lakásszükségletet kielégítő adásvételt. Ezért volt szükség a kormányrendelet módosítására, ez az nagyrészt, amire feltétlenül szükség volt.
Szeretném megnyugtatni a képviselőtársamat, hogy a fiatalok lakáshoz jutása semmilyen szempontból nem sérült a kormányrendelet változtatása miatt, hiszen új lakás vásárlásához a legkedvezőbb kamattámogatású kiemelt hitel összegét 10 millióról 15 millió forintra emelte a kormány, ezt valószínűleg ön is elismeri, ezzel az összeggel egy fiatal család számára a megfelelő lakás már megvásárolható. Az, hogy a használt lakás esetében a jelzáloghitelt 15 millió forintban határoztuk meg, azt jelenti, hogy havonta 150-170 ezer forintos állami támogatást szüntettünk meg azok esetében, akik ennél magasabb hitelt vettek igénybe.
A kamatmértékek nem fognak változni, hiszen a kormány a bankok által felszámolt vagy a bankok által használt kamat és költségek együttes mértékének felső határát új lakás esetében 5 százalékban, használt lakás esetében pedig 6 százalékban határozta meg. A fiatal családok részére az állam továbbra is biztosítja a 80 százalékos állami garanciát, ez sem változik. A fiatal családalapító pályakezdőket segíti az a módosítás is, hogy a szülők nem tulajdonosként, hanem adóstársként lehetnek jelen a lakásvásárlásnál, így ez a változtatás azt jelenti, hogy a szülő akkor is tud segíteni gyermekének, ha egyébként saját lakásán van kedvezményes kamatozású hitel, és így ez egy fontos eleme ennek a módosításnak. Nem szükséges kiskapukat keresni annak érdekében, hogy a szülő nagykorú gyermekét hogyan tudja segíteni a lakásproblémájának a megoldásában.
(9.30)
Őszintén mondom, hogy a lakástámogatás jelenlegi rendszere igen nagy terhet jelent a költségvetés számára, ezt bizonyára ön is tudja, hiszen a 2002. évhez viszonyítva ebben az évben több mint 40 milliárd forinttal fog többet költeni erre a célra a költségvetés.
Ez összesen 200 százalékkal jelent többet, mint amit 2000-ben vagy 2001-ben jelentett. Tehát ebből is látszik, hogy a költségvetés nem vonul ki ebből a feladatból.
Összességében azt tudom mondani, hogy egyrészt kialakult egy nyugalom az ingatlanpiacon a kormányrendelettel, és azt gondolom, hogy ez fontos. Mint ahogy elmondtam, nem fog nehezedni a lakáshitelhez jutás, viszont sokkal igazságosabb ez a hitel, és mint ahogy a végén jeleztem, az állami szerepvállalás ebben a kérdésben nem csökken. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť