DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Úgy látszik, hogy nincs szerencsém ezzel a monitorral, mert most már második alkalommal nem jelezte a felszólalási szándékot. De sebaj, végül is ön szót adott nekem, úgyhogy van lehetőség arra, hogy a miniszterelnök úr néhány gondolatára reagáljak.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Asszony! Miniszterelnök Úr! “Új lendület a kormányzásban” - ezt adta napirend előtti felszólalása címéül. És valóban, ahogy hallgattam önt, lehet azt mondani, hogy vannak lendületes mutatványai a Medgyessy-kormánynak, elsősorban lendületesen tudja fényezni magát, nem létező sikereit próbálja úgy bemutatni, minthogyha ezek világraszóló sikerek lennének.
(13.20)
Más tekintetben viszont, azt gondolom, valóban egy év alatt lendületes teljesítményt mutatott be. Lendületesen tudta például növelni a munkanélküliséget Magyarországon. Amikor önök átvették a kormányzást, 5,6 százalék volt a munkanélküliség, most 6,4 százalék, közel 30 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, miniszterelnök úr, az önök lendülete következtében.
Lendületesen meg tudta szüntetni a mezőgazdasági géptámogatásokat, olyannyira, hogy most már nemhogy a géptámogatásokat nem fizetik ki, hanem a pályázatokat be sem fogadja a minisztérium. Lendületesen készülnek megszüntetni a mai hírek szerint a lakástámogatási rendszert, szigorítani akarnak, olyan mértékben szigorítani, hogy lényegében ezt a támogatási rendszert már igénybe sem lehet venni. Lendületesen szüntették meg az iskolákat, ilyen iskolabezárási hullámra az elmúlt 13 esztendőben nem került sor.
Lendületesen elhalasztották az olimpiát, annak ellenére halasztották el a 2012-es olimpiát, hogy ön személyesen, aláírásával támogatta, igaz, akkor még ellenzékiként, igaz, akkor még a választási kampányban, a 2012-es olimpia megrendezését. Lendületesen sikerült megszegniük választási ígéreteiket, hiszen nem lettek ingyenesek a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos gyógyszerek, nem lettek ingyenesek a csontritkulás gyógyítását szolgáló gyógyszerek sem. Lendületesen sikerült megszegniük azt a választási ígéretüket is, hogy így nem lesz gázáremelés - tudjuk, hogy lett gázáremelés (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!), méghozzá messze az inflációt meghaladó mértékű gázáremelés lett.
Úgy tűnik, hogy lendületesen megszegik azt a választási ígéretüket is, hogy négy év alatt 800 kilométer autópályát fognak építeni Magyarországon. Most már a miniszter a licitben 400 kilométernél tart, és jó, ha ennek a fele megépül, tehát talán a ciklus végére jó esetben az ígéretük egynegyedét teljesíteni is tudják.
Lendületesen produkáltak újra és újra botrányokat. Csak éppen a Malév körül most már a harmadik botrány robban ki, aminek következtében az egyik miniszternek, éppen az önt helyettesítő tárca nélküli miniszternek, Kiss Elemérnek távoznia is kellett a kormányból. Lendületesen sikerült kifizetni az ön házi tolmácsának 100 millió forintos megbízási díjat, és hasonlóan lendületesen sikerült 64 millió forintos megbízáshoz juttatni az éppen most távozó, környezetvédelmi tárcát irányító miniszter minisztériumában is egy SZDSZ-es szakértőt.
Lendületesen sikerült egyébként az önkormányzatokat - már elnézést a kifejezésért - gatyára vetkőztetni, ugyanis önök itt is megsértették a választási ígéretüket, több választási ígéretüket is megsértették, azt mondták, hogy ha az önkormányzatoknak többletfeladatot adnak, akkor az ehhez szükséges forrásokat biztosítani fogják. Ez nem történt meg, olyannyira nem, hogy a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremelésével kapcsolatos terheket javarészt az önkormányzatoknak kell viselniük.
Sokszor elmondtuk már, hogy ez nagyon súlyos helyzetbe hozza az önkormányzatokat, önök minden ilyen kezdeményezésre, minden ilyen javaslattételre elutasító magatartást tanúsítottak itt a parlamentben. Hiába fordulnak személy szerint önhöz a polgármesterek, most már 450 polgármester fordult önhöz, miniszterelnök úr, petícióval, kérte, hogy segítsen az önkormányzatok szorult helyzetén, azon a szorult helyzeten, amit egyébként önök idéztek elő, de önök a fülük botját sem mozdítják.
Lendületesen sikerült asszisztálni Keller László politikai ámokfutásához, lendületesen sikerült asszisztálni ahhoz, sőt ezt gyakorlatilag kormányzati rangra emelték, hogy a rendőrség és az APEH különböző ügyekben politikai rendőrségként, politikai megbízással végzi a feladatát (Dr. Wiener György közbeszól.), és különböző rágalmazásokban, lejáratási akciókban vesz részt.
Nos, miniszterelnök úr, ha valóban önök mindezt, amit elmondtam, még lendületesebben szeretnék csinálni, akkor azt szeretném öntől kérni, hogy kicsit vegyenek vissza a lendületből. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť