DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Már régóta nem számolom, hogy vajon hányadszor módosul a Budapest Aréna átvételének időpontja. A Fidesz által a kezdet kezdetén meghirdetett átadási időpont 2001. augusztus 20-a volt, azóta csaknem másfél év telt el. Az építkezés során számos hiányosságra derült fény, amelyek mind elkerülhetők lettek volna, ha valóban a polgárok, az állam, illetve a sportolók és sportkedvelők érdekeit tartja szem előtt az előző minisztériumi vezetés, és nem csupán ködös fogalmakkal határozzák meg a megbízás tárgyát.
Mindezek tudatában elég furcsa elgondolni, hogy az Orbán-kormány egyik legfontosabb kampánytémája - melyben a kokárda mellett az ötkarikás szimbólumot is szerették volna kisajátítani - a 2012-es olimpia hazai megrendezése volt. Ugyanakkor mára világossá vált, hogy több sportág, így például a kosárlabda olimpiai döntőjét sem lehetne megrendezni a Fidesz által világszínvonalúnak titulált Arénában. Miközben szőtték a nagy álmokat és biztatták a polgárokat, hogy merjenek álmodni egy magyarországi olimpiáról, aközben olyan aréna építésére adtak megbízást, amely - mára már egyértelmű - nem képes kielégíteni ezeket az igényeket.
De még ez is fokozható, hiszen mára kiderült, hogy a Fidesz olyan üzemeltetési szerződést kötött, amely szerint 2013-ig nem lehet építeni Budapesten 7 ezer főnél nagyobb befogadóképességű sportcsarnokot, illetve ha lehet - pontosan idézem a szerződés 10.3/a §-át -, “ezek a rendelkezések nem vonatkoznak az olimpiai játékok megrendezése céljából épített létesítményekre, azzal, hogy a minisztérium ezennel vállalja, hogy ezekben a létesítményekben 2013. január 1-jéig nem rendez a rendezvénycsarnokban tartott eseményekkel konkuráló eseményeket. Tehát építhetünk, csak éppen nem használhatjuk 2013. január 1-jéig, de azért rendezzünk 2012-ben olimpiát. (Közbeszólások.)
Tisztelt Miniszter Úr! Mindezek után a következő kérdéseket szeretném feltenni a miniszter úrnak. Ismereteim fedik-e a valóságot a Fidesz által kötött szerződés tartalmát illetően? Tett-e valamit a minisztérium annak érdekében, hogy a következő tíz évben is épülhessen 7 ezer főnél nagyobb befogadóképességű sportcsarnok Budapesten? És végül: mennyire látja biztosítottnak, hogy a sport valóban otthonra lelhet az Arénában?
Várom válaszát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť