DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek képviselő úrral abban, hogy a hazánk területén található gyógyvizek kivételes nemzeti értéket képviselnek, és egyetértek abban is, hogy ragyogó terápiás lehetőséget is szolgáltatnak, nyújtanak.
Külön köszönöm, hogy felidézte azokat a történelmi tényeket, amelyek mindezt bizonyítják, és utalt azokra a hajdani, mindenkori turistákra és az ő véleményükre, akik messze vitték gyógyfürdőink jó hírét. Egyetértek abban is, hogy ezt a nemzeti kincset jobban kellene hasznosítanunk honfitársaink érdekében és az egészségügyi szolgáltatások globalizálódó piacán.
Ami a hasznosítást illeti, nem veszem rossz néven az ön sürgetését, és egyetértek azzal, hogy bővíteni kellene a lehetőségeinket. Mi azonban már az ön sürgetése nélkül is változtatásra, változásra határoztuk el magunkat, és meg is tesszük ezeket a változásokat. Az idei költségvetésben háromszorosára emeltük, 1,5 milliárdról 4,5 milliárdra a gyógyfürdőkezelésekhez nyújtott társadalombiztosítási támogatást.
Ennek a jelentős összegnek a célszerű és hatékony felhasználásáért azonban felelősek vagyunk. Nem lenne szerencsés, ha szakorvosi javaslattól eltekintenénk, hiszen a kezeléseknek mellékhatása is lehet. Át kell tekintetünk a fürdőjegyekhez kapott egyéb kezelések indikációit, ezeknek hatékonyságát, és bizony a fürdők által nyújtott szolgáltatások minőségét is ellenőriznünk kell. Nem fogadható el ugyanis az idős betegek felesleges várakoztatása, és fel kell lépnünk a borravalót bizony olykor kikényszerítő magatartás ellen is.
Röviden tehát rendet kívánunk teremteni ezen a területen is, hogy a többletráfordítás többletegészséghez, jobb életminőséghez vezessen. Az ön által említett miniszteri rendelet, amely meghatározza, hogy milyen diagnózis esetén, milyen indikációval, milyen gyógyfürdő-szolgáltatást lehet rendelni, ennek a felülvizsgálata jelenleg folyamatban van. Tervezzük, hogy tízféle gyógyfürdő-szolgáltatás kibővítését fogjuk programba venni, és azt is, hogy a mozgásszervi megbetegedések nagyobb száma miatt a gyógyászati kezelési csomagban négy betegség utókezelésére és rehabilitációjára is szervezett, egységes kereteket fogunk biztosítani.
Bizonyos betegségcsoportok esetén természetesen, mint ahogy ön is említette, felvetődik az évi két kúra helyett a négy kúra biztosításának lehetősége. Az egészségbiztosítási kassza általam már említett, idei növekménye lehetőséget ad arra, hogy ezeket a tervezett intézkedéseket bevezessük.
Az EU-tagországok lakosai számára, a hazai lakosság elsőrendű ellátása mellett, akkor tudunk vonzó és versenyképes szolgáltatásokat ajánlani, a biztosítókat, tisztelt képviselő úr, akkor lehet szervezetten megkeresni, ha a kiváló hatású gyógyvíz és az Európa-szerte elismert szaktudású személyzet - orvosok, gyógytornászok, masszőrök, kezelőszemélyzet - mellett korszerű fürdőket és jó infrastruktúrát is tudunk kínálni.
Az egészségügyi, a gazdasági tárca a turisztikai szakemberekkel együtt készíti elő azokat a fejlesztési elképzeléseket, amelyek révén eredményesen pályázhatunk nemcsak uniós fejlesztési forrásokra, hanem a külföldi biztosítótársaságokkal a kölcsönösen előnyös együttműködésre is. Meggyőződésem, hogy jó eséllyel tehetjük majd meg ajánlatainkat, hiszen a két legfontosabb feltétellel, a kitűnő gyógyvízzel és a felkészült szakemberekkel már most is rendelkezünk.
Kérem válaszom elfogadását, köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť