DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Rendkívül sajnálatosnak tartom, hogy a képviselő asszony most már sokadszor egyáltalán nincs tekintettel arra, hogy megalapozatlan állításaival rendszeresen veszélyezteti az idősek biztonságérzetét. (Felzúdulás az ellenzéki padsorokban. - Taps a kormánypártok soraiból.)
Önt a tények eddig sem zavarták, ennek adja tanúbizonyságát most is. Most például azt állítja, hogy a Medgyessy-kormány az idősek ellen készített támadást, és azzal riogat, hogy 17 ezer forintot fogunk elvenni az idén a nyugdíjasoktól. A leghatározottabban cáfolnom kell mindkettőt. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Több lesz?)
Tisztelt Képviselő Asszony! Mi az időseket nem támadjuk, hanem támogatjuk.
Tisztelt Képviselő Asszony! Mi nem elveszünk az idősektől, hanem a törvényesnél is többet adunk. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Igen?) Ez tényekkel bizonyítható, és erre részletesen is kitérek.
A többi, kizárólag politikai természetű rágalomra talán elegendő, ha kéthetente válaszolok önnek, és ezt egy másik interpellációjával kapcsolatban a múlt héten már megtettem, úgyhogy a mai alkalmat kihagyom.
Egyetlen kérdésére, arra, hogy miért nem folytatjuk az Orbán-kormány nyugdíjprogramját, egyszerű a felelet: azért, képviselő asszony, mert ilyen nem volt, nincs mit folytatni. (Taps az MSZP soraiból.)
(15.30)
Azért nem folytatjuk, mert önök a saját kormányzati intézkedéseiket nyugdíj-felzárkóztatási programnak nevezik, ilyen pedig nem volt, ilyen csak az önök, kormányzati intézkedéseiket megszépítő emlékeiben létezhet. Mi a saját jóléti programunk végrehajtásáért vagyunk felelősek a választóknak (Felzúdulás, zaj a Fidesz padsoraiból. - Az elnök csenget.), és erről bármikor kész vagyok a legteljesebb körű tájékoztatást adni. Az ön állításaival ellentétben én nem tudom nyugdíj-felzárkóztatási stratégiának tekinteni az önök korábbi döntéseit. Az első évben 4,2 százalékkal kevesebbet fizettek ki, mint amit a Horn-kormány alatt elfogadott törvény alapján kellett volna. (Dr. Avarkeszi Dezső: Így volt!) Kétségtelen, hogy a választásokhoz közeledve, különösen 2002 első választási fordulója után, szociálisan egyre érzékenyebbé és bőkezűbbekké váltak, bár a nyugdíjak reálértékének emelkedése a keresetek növekedésétől még így is elmaradt - az ön állításával szemben.
Ezzel együtt sem gondolom, hogy a 2002-ben megvalósított nyugdíjemelést és -kompenzációt mint az önök jótéteményét kellene elkönyvelnünk. Hiszen mi fizettük ki a 19 ezer forint fedezetét, a 60 milliárdot, a méltányossági nyugdíj 700 millióját, a decemberi korrekciót, mi nem voltunk… (Dr. Mátrai Mártának:) Tisztelt képviselő asszony, ha figyelne (Zaj a Fidesz padsoraiból. - Közbeszólások: Figyel!), akkor talán választ kaphatna a kérdésére (Taps az MSZP padsoraiból.), akkor megtudhatná, hogy mi nem hagytuk jóvá azt a 6,3 százalékos gyógyszeráremelést, amihez önök a jóváhagyásukat adták korábban. (Dr. Avarkeszi Dezső: Így volt!)
De alaptalan az is, amit a képviselő asszony 2003-mal kapcsolatban állít. A 8,4 százalékos januári nyugdíjemelés mellett törvényi garancia van a 13. havi nyugdíj bevezetésére, és novemberben az első heti járandóság kifizetésére, valamint az özvegyi nyugdíj emelésére. A méltányossági nyugdíjemelést 2002-ben négyszer annyi ember kapta meg: 200 ezer ember, és 2003-ban is körülbelül ennyi ember juthat hozzá. Önök a legutolsó évben, amikor erre még egyáltalán hajlandók voltak forrásokat fordítani, mindössze 50 ezer embernek adtak ilyen lehetőséget.
Természetesen folytatjuk a szociális törvény módosításával a támogatásokat, és a gáztörvény jóváhagyásával egy időben kapnak az emberek tájékoztatást és információt a támogatásról is. Nemcsak a költségeik növekedéséről, hanem a támogatás összegéről is tudni fognak, és azt biztonsággal számba vehetik. Mi tehát nem veszélyeztetjük az idősek megélhetését, hanem az EU-csatlakozással is a szélesebb körű biztonság megteremtésére törekszünk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Kérem ezért válaszom elfogadását. (Taps az MSZP padsoraiból, szórványos taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť