HOMA JÁNOS

Full text search

HOMA JÁNOS
HOMA JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Mélyen tisztelt Miniszter Úr! A Medgyessy-kormány eddigi kulturális tevékenysége nem más, mint botránykrónika. Az emberek hátán végigfut a jeges borzongás, ha csak felsoroljuk a napilapok szalagcímei alapján az eddigi ügyeket. Botrány a Nemzeti Színházban, a miniszter nyilvánosan megalázta egyik legnagyobb színészünket, Huszti Pétert. Aztán az Operaház vezetőit minden szakmai indok nélkül leváltotta a kulturális miniszter. Majd az Operaház új igazgatói pályázatát megküldték véleményezésre annak a Szinetár Miklósnak, aki maga is pályázott. Aztán jött augusztus 20-a: még a baloldali publicisták között is felháborodást keltett a kormány botrányos kitüntetési gyakorlata.
(16.50)
És a sor folytatódott a Terror Háza Múzeum elleni támadásokkal; majd bezárták az „Álmok álmodói, világraszóló magyarok”-kiállítást; az olaszországi magyar év lezárása helyett a miniszter Londonba utazott a feleségéhez; a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára szerint magasabb politikai akarat, hogy bezárják a Károlyi-palota Kulturális Központot, és tönkretegyék a Hamvas-intézetet.
Ám a felsorolásnak most nincs vége. A szocialisták az eddigi legnagyobb csapást a költségvetéssel mérték a kultúrára: 2002-ben a polgári kormány kulturális beruházásokra 23 milliárd forintot fordított, 2003-ban a szocialista kormány csak 9 milliárd forintot, vagyis majdnem 60 százalékkal csökkent a támogatás. Ennek már láthatóak a következményei: Magyarország leglátogatottabb múzeumainak a felújítását leállította a kormány, ennek súlyos következményei lesznek többek között a Szépművészeti Múzeum vagy az egri vár esetében; Rodostóban omladoznak a magyar emlékek; a Mátyás-templomra nem fordít pénzt a kormány.
Kérdéseim: Mikorra várható az első pozitívum a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának tevékenységében? A második pedig az lenne, hogy Görgey miniszter úr a mai napig még egyetlenegyszer sem volt hajlandó a parlament nyilvánossága előtt kulturális kérdésre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) választ adni. Azt szeretném kérdezni, hogy miért bujkált a nyilvánosság elől.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť