DR. HORVÁTH ZSOLT

Full text search

DR. HORVÁTH ZSOLT
DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselőtársaim, engedjék meg, hogy most megint megpróbáljak egy picit finomabban fogalmazni, és egyúttal kérni is. Az a gondolat, hogy ha egy parlamenti vitában közöttünk különbözőségek vannak, az esetleg a kívülálló szemlélőben a program fontosságát megingathatja, egy nagyon fontos gondolat. Ám e tekintetben a felelősség közös. Tehát, ha olyan állítások hangoznak el egyik oldalról, amelyek a másik oldalt kénytelenné teszik arra, hogy erre pró és kontra válaszoljon, és ha kell, fölvállalja a konfliktushelyzetből adódó vitát, akkor ez kihathat mindazokra, akik ezt a vitát figyelemmel kísérik.
Azt gondolom, meg lehet találni a módját annak, hogy hogyan beszéljünk úgy a különbségekről, hogy azért afelől kétsége ne legyen senkinek, hogy ezeknek a programoknak a végrehajtása a jövő irányában a magyar társadalomnak szerintem az egyetlen lehetséges kiútja. Persze itt önök elmondták, és azt hiszem, a mi oldalunk is elmondta, hogy az egészség egy olyan érték, olyan nemzeti kincs, amely a fejlődésünk gátjává válhat, ha nem megfelelő szintű. Talán ez az alap, amiben egyetérthetünk.
Az emlőszűrésről sokat beszéltünk. Én Kecskemét városban – úgy hozta a politikai helyzet – pillanatnyilag a város alpolgármestereként az ott élő 108 ezer ember egészségéért, ha áttételesen is, de felelek. Kecskeméten mi az elmúlt négy esztendőben, a megelőző ciklusban elindítottunk egy olyan emlőszűrési programot, amelyik független volt a népegészségügyi programokról. Azon a programon a részvételi arány a behívott hölgyek, asszonyok esetében jóval több volt, mint 50 százalék. Saját erőből oldottuk meg, a társadalombiztosítás finanszírozásával, és a minisztériumtól kaptunk egy jó programhoz megfelelő támogatást. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Amikor a népegészségügyi program emlőszűrése megindult – elnézést, elnök úr, rövid leszek –, Kecskeméten 40-42 százalék körüli volt a megjelenés azon asszonyok esetében, akik a programban meghívást kaptak. Most a meghívó kiküldéséhez képest 30 százalék alatt van a megjelenés. Én erre hívtam föl a figyelmet. Nem újra szűrt, kiértesítjük, és kevesebb, mint 30 százalék jelenik meg. Ez gond, ezen kell változtatni.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť