DR. NYUL ISTVÁN

Full text search

DR. NYUL ISTVÁN
DR. NYUL ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! A Johan Béla nemzeti program akkor valósul meg, ha az ehhez szükséges szemlélet- és életmódváltás is követi. A legfogékonyabb erre a gyermek- és ifjúsági korosztály. Az egészségügyi törvénynek megfelelően gyermekkorban a legrendszeresebb a szűrővizsgálat, ami egyéves korig havonta, majd 14 éves korig évente megtörténik. Gyermekkorban 12 fajta kórokozó ellen kötelező a védőoltás, ami Európában is a legjobbnak mondható. Erre büszkék is lehetünk. Kik végzik ezt a munkát? Gyermekeink 50 százalékát vegyes praxist ellátó háziorvosok, 40 százalékát gyermekháziorvosok és 10 százalékát iskolaorvosok látják el, jól felkészült védőnő munkatársakkal. Ma az orvosok közel egyharmada nyugdíjas korú, a gyermekorvosok kétharmada 55 év feletti, és kevés a főállású iskolaorvos. Németh László nagy drámaírónkról nem mindenki tudja, hogy orvos, iskolaorvos volt, aki “A Medve utcai iskola” című munkájában írta le a múlt század harmincas éveinek iskola-egészségügyi, szociális problémáit. Több évtized telt el azóta, de a személyi és tárgyi feltételek sok helyütt ma is hiányoznak, és ennek megteremtése is a tízéves program feladata.
Az iskolai oktatásban is óhatatlanul struktúraváltásra van szükség, jól felkészült oktatókkal. Az iskolában az egészségügyi ellátáson kívül be kell építeni a testnevelési óraszám emelését, az egészséges táplálkozás igényét, a drog, a szenvedélybetegségek és az AIDS elleni hatékony felvilágosítást. Tudatos egészségfejlesztéssel lehet csak a késői egészségkárosodást megelőzni, amihez életformaváltásra van szükség, mely a felnőttkort is végigkíséri.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť