DR. SCHVARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHVARCZ TIBOR
DR. SCHVARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Csáky András képviselőtársam hozzászólására szeretnék reagálni. Azzal zárta a mondandóját, hogy nem büszke, hogy részt vehet ebben a törvényhozási folyamatban. Én viszont szomorú vagyok, hiszen a parlamenti bizottság vitája során úgy tűnt, hogy szakmai és politikai konszenzus van e körül a program körül, és ez folytatása a korábban, az előző ciklusban elkezdett programnak. Kibővült az elnevezéssel, kibővült azzal, hogy a mozgásszervi megbetegedések is bekerültek. Itt nem állítottunk le semmit, hanem folytatunk egy elkezdett programot. Ami leállt, az az előző ciklusban volt: az első programot leállította Mikola miniszter úr, és kezdett egy másik programot. Az le lett állítva. Az pedig, hogy nem volt költségvetési fedezete annak az első programnak, amit mi folytatunk, megint egy más kérdés.
Kesergett képviselőtársam, hogy az ÁNTSZ-ek irányítása alól kivették ezt a programot. Az a gond ezekkel a programokkal, hogy ha túlmedikalizáljuk és túlzottan az orvosok és a szakma akarja végrehajtani a népegészségügyi programot, annak mindig van egy kudarclehetősége, mert akkor átmegy a szűrőprogramokra, a különféle vizsgálatok erősítésére. Ezt a programot társadalmasítani kell. Át kell vinni a társadalmi tudatba, és ezt nem lehet ÁNTSZ-ből és kórházakból vezényelni: közre kell működni ezeknek a szervezeteknek, de más alapra kell helyezni.
Nem tudom, miért keverte ide az irányított betegellátást mint modellt, az egy teljesen más része ennek a programnak. Azt hiszem, most valami olyan attitűdöt vett fel képviselőtársam, hogy mindegy miért, csak kritizálhassam ezt a programot. Meg kellene barátkozni azzal, hogy ha el szeretnénk fogadni, és konszenzust akarunk, akkor mi hajlandók vagyunk arra - mint ahogy mutattuk a program vitáján -, hogy befogadunk elemeket, de (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), inkább jobbítani kellene, nem pedig ab start kritizálni és mindenbe belekötni.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť