DR. TÓTH ISTVÁN

Full text search

DR. TÓTH ISTVÁN
DR. TÓTH ISTVÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csáky képviselőtársam véleményével szemben én úgy gondolom, hogy várakozással és örömmel üdvözölhető ez a népegészségügyi program, a szakmai indokokon túl elsősorban a változtatás politikai szándékáért és akaratáért s azért, amit Lezsák képviselő úr úgy fogalmazott, hogy tettre ösztönző. E nagy ívű nemzeti program végső célja a lakosság egészségi állapotának, jólétének a javítása. Ez csak szakmailag jól megalapozott, társadalmi és politikai egyetértésre épülő, mindenki - és itt szeretném megismételni: mindenki - együttműködését igénylő cselekvéssorozattal valósítható meg. A siker talán legfőbb záloga - és erről Czinege képviselőtársam rövidebben, Gógl képviselőtársam részletesebben beszélt -, hogy szemléletváltást tudjunk elérni. A program nem lehet csak az egészségügy belügye. A korábbi programoknál többször abba a csapdába estünk, hogy más tárcák kihátráltak a megvalósításnál. Hatékony, egyben kibővített ágazatközi együttműködés kell minden szinten, magas szintű koordinációval. Ennek a kereteit már a program is vázolja. A gazdaság szereplőinek, különösen a pénzügyi irányítóknak kell először megérteniük és elfogadniuk, hogy a lakosság egészségi állapota a gazdasági fejlődés legfontosabb előfeltétele.
Volt róla szó: ma még az egészségügyi ellátórendszer fő tevékenysége a gyógyítás. A megelőzést, szűrést, gondozást ezzel egyenértékű feladattá kell emelni és nem csak szavakban. A most még “később és feljebb” ellátás helyett a korai felismerést kell preferálni a finanszírozásban is. Fontosak az akciók, a program nagyon sokat tartalmaz - szép számmal említhetők, például az egészséges iskola, óvoda, munkahely, város és a többi -, de úgy gondolom, a folyamatos, tervezett, összehangolt munkára kell elsősorban összpontosítani. Hangsúlyoztam - ezzel megerősítve Vojnik képviselőtársamat és Horváth Zsolt képviselőtársamat - még egyszer mindenki együttműködésének fontosságát, de nyilván ebben a folyamatban lesznek kiemelkedő szereplők: az egészségügyön belül az alapellátás, az ÁNTSZ dolgozói, illetve a védőnők. A választási körzetem, Ózd és térsége helyzetéből adódóan nagyon jó lenne, ha a szociálisan hátrányos helyzetű, például roma közösségekben a védőnők mellett, akár a védőnők irányításával minél több egészségfejlesztőt, életmódnevelőt tudnánk a programba bevonni. A pedagógusok, főleg a testnevelő tanárok, sportszervezők lesznek még kardinális szereplők, az intézmények közül pedig a tárcák, önkormányzatok, civil szervezetek mellett a média, mert elengedhetetlen az információk és az eredmények kommunikálása. Végezetül a munkához már “csak” három tényezőt kell megteremtenünk: forrást, ezzel együtt érdekeltséget; feltételrendszert, értve alatta a tudást, módszereket, eszközöket, szervezeteket, és végül következetes, korrekt ellenőrzést.
Azzal szeretném befejezni, hogy mindannyiunknak, egész Magyarországnak egészséget és sok sikert kívánok ezen program végrehajtásához! (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť