ZUSCHLAG JÁNOS

Full text search

ZUSCHLAG JÁNOS
ZUSCHLAG JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Azt gondolom, hogy amikor az egészségügyi bizottság előadójaként már beszélhettem az egészség évtizedének Johan Béla nemzeti programjáról, akkor is elmondtam, hogy milyen fontos ebben a fiatalokkal való foglalkozás, hiszen a népegészségügyi program mind szerkezetében, mind pedig tartalmában jól mutatja a népegészségügyi gondolkodás fejlődését és azt, hogy ebben a folyamatban jelen pillanatban hol tartunk.
Örvendetes fejleményként kell számon tartanunk, hogy a betegségekre koncentráló, kizárólagosan prevenciós látásmód irányából immár elmozdulunk abba az irányba, amikor megfelelő hangsúly kerül az egészség meghatározó tényezőire is. A program tehát nagy előrelépést mutat a korábbi, kizárólagosan orvos-medikus megközelítés felől, a problémamegoldások társadalmasított, széles bázison tervezett formái irányába.
Természetesen nem mellőzhető jelen közállapotaink és népegészségügyi mutatóink ismeretében a rizikóviselés prevenciója, a veszélyeztetett csoportok védelme és problémacentrikus megközelítése sem. A hosszabb távon megmutatkozó sikerek a jól felépített program végrehajtása eredményeként csak a program, a szektor, a foglalkozási csoportok, az érintettek átfogó és rendszeres bevonásával lehetséges. Erre a program minden lehetőséget megad.
Három olyan alprogramja van ennek a népegészségügyi programnak, amely nagyon fontos a fiatalok szempontjából: az egyik az alkoholmegelőzés, a másik a drogmegelőzés, a harmadik pedig az aktív testmozgás elterjesztése. Azért fontos mind a három, mert ez tipikusan az a három program, amely elsősorban a fiataloknál még nem egészségügyi, hanem társadalmi kérdés.
Ezzel kapcsolatban szólni kell arról, hogy a kormányzat, illetve különösen ezen a részen nagyon érintett Gyermek- és Ifjúsági Minisztérium mit is tesz most, milyen elképzelései vannak. Jelen pillanatban is a kormányzatnak, illetve a minisztériumnak - nagyon helyesen - a sporttal kapcsolatos egyik legfőbb stratégiai elve mindig az, hogy bármely szinten végzett sporttevékenység esetén mindig az egészségügy szempontjait kell érvényesíteni, azaz semmilyen sporttevékenység végzése nem járhat nagyobb kockázattal a sportoló egészségére, mint amilyen egészségi javulást a sporttevékenység végzésétől elvárhatunk. Ugyanis az nem egészséges, ha valaki úgy sportol, hogy azzal saját egészségét rombolja. Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon - valamennyien tudjuk - minden versenyszerűen sportoló fiatal sportorvosi alkalmassági, illetve meghatározott időközönként versenyzési engedély kiadását biztosító vizsgálaton köteles részt venni.
Természetesen nem szabad elfeledkezni az amatőr sportolókról sem, illetve azokról, akik csak mozogni szeretnének. Számukra jelen pillanatban is lehetőséget biztosít a sportorvosi hálózat. Nagyon fontos része ennek a programnak, hogy ezt a hálózatot bővíteni kell, mert fontos, hogy minden ember, aki mozog, valamilyen módon rendszeres jelleggel egyfajta orvosi szűrésen tudjon részt venni.
Emellett nem elhanyagolható feladata a minisztériumnak a sport értékeinek a mindennapi élet területére történő átültetése, a megelőzés, a gyógyítás és a rehabilitáció területén történő alkalmazása. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a rendszeres testmozgás, testedzés, illetve sportolás élettani és pszichológiai fontosságát ma már senki nem vitathatja. A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozással és a káros szenvedélyekkel együttesen, a legtöbb betegség alapját képezi. Ezért törekszik arra a kormányzat, hogy tárcaközi együttműködés keretében - amelybe a legérintettebb tárcákat bevonja: az egészségügyi tárcát, oktatásit, ifjúsági és sporttárcát, környezetvédelmi és honvédelmi tárcát - olyan együttes intézkedéseket hozzon, támogasson olyan megmozdulásokat, illetve kiírjon olyan pályázatokat, amelyek hozzásegítik a lakosság minél szélesebb rétegeit a mindennapi egészségfejlesztő testmozgás és a sportolás feltételeinek megteremtéséhez.
Ne felejtsük, az ember alapvető képességei életének első hat évében kialakulnak és meghatározott irányt vesznek. A gyermek születésétől fogva örökmozgó, ezt az ősenergiát játékos formában, a lehető legtöbb sportág megismertetésével a rendszeres sporttevékenység felé kell terelni. Ezért a kormányzat, illetve az illetékes minisztérium számára, azt gondolom, alapvető célkitűzés kell legyen a gyermekek sportolása. Ugyanez vonatkozik az iskolai sportra, ahol kritikus kérdés, és azt gondolom, ez alapja valamilyen módon a programnak is, hogy a tizenkét évfolyamon kötelező legyen a mindennapos testnevelés, és ennek természetesen a feltételei is meglegyenek.
Évek óta komoly pénzügyi támogatásban részesíti a kormányzat egyrészt a mindennapi testnevelés megvalósítását, illetve - erről kevesebbet szoktunk beszélni, de ez nagyon fontos - az iskolai gerinctorna bevezetését. Ezek mind-mind olyan dolgok, amelyek egy-egy ponton nagyon-nagyon segítik a fiatalok egészségesebb életmódját.
Emellett nem szabad elfeledkezni a sport mögött meglévő tudományos hálózatról sem. Nagyon fontos a Testnevelési Egyetem, mely a normatíván kívül jelentős támogatást kap ezen célok megvalósítása érdekében, illetve az Országos Sportegészségügyi Intézet. Ezek tudják azt a szakmai hátteret megadni, amely alapján lehetőséget tudunk arra teremteni, hogy az iskolákban, a szabadidős megmozdulásokon minél egészségesebben tudjunk részt venni, és úgy tudjunk részt venni, hogy az egészségünket meg is tudjuk őrizni.
Nagyon fontos a fogyatékosok sportja. A minisztérium - itt a Gyermek- és Ifjúsági Minisztériumról beszélek - működtet egy olyan helyettes államtitkárságot, amelynek az a feladata, hogy a fogyatékosok sportját koordinálja.
(11.50)
Ennek elsődleges célja tehát a fizikai aktivitás előnyeinek hangsúlyozása a fogyatékosok körében, illetve annak segítése, hogy ezek a fogyatékosok valóban sportolni tudjanak. Ennek keretében rengeteg pályázatot írtak ki eddig is. Nagyon fontos azonban, hogy valamilyen módon elérjük, hogy minél több ember tömegesen tudjon sportolni. Ennek érdekében a kormányzatnak három elképzelése van, amit már most is működtet. Az egyik a Sport 25, a másik a Tartsd a formád akció, a harmadik pedig a Holdsugár akció, amely szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok rendszeres sporttevékenységét segíti.
Nem szabad elfeledkezni arról, hogy jön az olimpia. 2003-ban kezdődik az Olimpiai ötpróba program, amely szintén több tízezer fiatal megmozdulását segíti. De beszélhetnénk akár az atlétikai programról, a Bozsik-programról, sok-sok-sok olyan dologról, amely segíteni próbál. Ezeknek a legfontosabb célja, hogy minél többen sportoljanak ma Magyarországon. A jelenlegi statisztikák azt mutatják, hogy ezeknek a kormányzati akcióknak az eredményeként körülbelül a lakosság 10 százalékát sikerült rászoktatni a rendszeres sporttevékenységre és a mindennapi életük szerves részévé tenni a mozgásgazdagabb életmódot. Azt gondolom, ha komolyan gondoljuk az egészség évtizedének Johan Béla nemzeti programját, akkor ezekkel a célokkal számolni kell, ezeket meg kell valósítani, hiszen ha a fiatalok egészséges felnőttekké válnak, akkor nem kell kórházba járniuk, akkor nem szorulnak egészségügyi ellátásra, és valóban egy egészséges, tartalmas életet tudnak leélni. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť