GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A júniusi, Fadd-Domboriban történt állatkínzásos eset az egész országot felháborította, annyira, hogy gyakorlatilag össztársadalmi összefogás bontakozott ki az állatkínzás szigorúbb büntetése érdekében. Állatvédő szervezetek a rendszerváltás óta eltelt időszakunk legeredményesebb népi kezdeményezését tudhatják maguk mögött, amelynek eredményeképpen a szükségesnél legalább ötször több, mintegy 270 ezer aláírás gyűlt össze. A népi kezdeményezést ez a Ház nagy többséggel támogatta, többen, kormánypárti képviselők benyújtottuk a Btk. szigorítására készített javaslatunkat, amelyet a kormány támogat.
A szigorúbb büntetést, mint a javaslat egyik előterjesztője, magam is támogatom, azonban tudom azt is, hogy igazuk van azoknak, akik szerint a büntetés csak részben megoldás, a társadalmi szemléletmód megváltoztatásán is dolgoznunk kell. Ez utóbbit leginkább az iskolákban tehetjük meg, hiszen a gyermekek vonzódása az állatokhoz olyan érték, amit felnőtt korukra is meg kell őrizni. Éppen ezért kiemelt feladat kell hogy legyen a helyes hozzáállásra, a szeretetre és - nagyon fontos - a felelősségre nevelés. Angliában 30 éve létezik egy oktatási tárgy, ami azzal foglalkozik, miként lehet az emberek élet- és élőlénytiszteletét erősíteni, toleranciaképességét fokozni, a megszokottól eltérő másságot elfogadni, a kulturális sokféleséget, a világ változatosságát megőrizni és tiszteletben tartani, nehéz sorsú embertársainkon és a kiszolgáltatott állatokon segíteni és bánásmódjukon változtatni.
Hazánkban ezekre a dolgokra véleményem szerint az iskolai oktatásban nem kerül elég nagy hangsúly. Egy állatvédő egyesület, a Fauna Egyesület aláírást gyűjt annak érdekében, hogy a minisztérium is támogassa az állatvédelmi ismeretek beépítését a kerettantervekbe, különös tekintettel az állatokkal való helyes, humánus bánásmódra, az állattartási problémák bemutatására, valamint az állattartás etikai vonatkozásainak megismertetésére. A Fauna Egyesület az iskolai oktatást azért tartja fontosnak, mert ezáltal is tudatos generációk nőhetnek föl, akik már tisztában vannak azzal, hogy az állatok kiszolgáltatottsága nem ad, nem adhat okot a kíméletlenségre.
A magam részéről ezzel a felvetéssel, ezzel a kezdeményezéssel maximálisan egyetértek. Éppen ezért kérdezem az elhangzottak alapján államtitkár urat, egyetért-e a tárca azzal, hogy az állatvédelmi ismeretek oktatása bekerüljön a kerettantervekbe, különös tekintettel az állatokkal való helyes, humánus bánásmód, az állattartási problémák bemutatása és azok elkerülése, valamint az állattartás etikai vonatkozásainak megismerése érdekében.
Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť