SZABADOS TAMÁS

Full text search

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Az állatokkal való bánásmódot, illetve az arra való nevelést, oktatást a közoktatási intézmények működését, tartalmi szabályozását előíró jogszabályok közvetlenül nem határozzák meg. Kötelező, tételes előírások sem a tananyagban, sem egyéb közoktatási, központilag kibocsátott dokumentumokban nem lelhetők fel. Ugyanakkor a természetvédelemmel, valamint az állatvédelemmel kapcsolatban a Nemzeti alaptanterv, illetve a biológia tantárgy kerettanterve tartalmaznak utalásokat.
Most még a Nemzeti alaptanterv kiadásáról szóló 130/1995-ös kormányrendelet és az annak alapján elkészített kerettantervek és helyi tantervek szabályozzák a közoktatási intézmények tartalmi-pedagógiai munkáját. Ezekben az ember és természet műveltségi területhez kapcsolva, különösen a biológia és egészségtan tantárgy tartalmaz olyan feladatokat, amelyek során a tanulók megismerik az élő és élettelen természet szoros kapcsolatát, az élőlények testfelépítése és életmódja közötti összefüggéseket, az élővilág egységét és fejlődését, az élőlények állandóságát és változékonyságát. A 6. évfolyam végén feltüntetett részletes követelmények között szerepelnek az alábbiak: “a megismert állatok jelentősége az emberek életében; a környezetbarát állattenyésztés főbb ismérvei; az állattartás egészségügyi, etikai követelményei”. Így látható, hogy az iskoláknak a képviselő úr által felvetett kérdésekre meg kell találniuk a választ a hatályos jogszabályok alapján.
(13.20)
A Nemzeti alaptantervnek a 2003 decemberében a kormány által elfogadott korszerű változata csak 2004-től, felmenő rendszerben fog életbe lépni, az iskolák számára az 1. évfolyamon és az azt követő felmenő rendszerben. E dokumentumban is meghatároztuk a környezeti neveléshez tartozó ismérveket.
Mindez úgy valósítható meg, ha különös figyelmet fordítunk a tanulók természettudományos gondolkodásmódjának fejlesztésére. Ha a tanulók érzékennyé válnak környezetük állapota irány, képesek lesznek a környezet sajátosságainak, minőségi változásainak megismerésére és elemi szintű értékelésére, a környezet természeti és ember alkotta értékeinek felismerésére és megőrzésére, a környezettel kapcsolatos állampolgári kötelességeik vállalására és jogaik gyakorlására.
A környezet ismeretén és a személyes felelősségen alapuló környezetkímélő és állatvédő magatartás egyéni és közösségi szinten egyaránt a tanulók életvitelét meghatározó erkölcsi alapelv. Azt is meg kívánom jegyezni, hogy amikor általános módon humánumra, toleranciára, szeretetre neveljük a gyerekeket, ez egyben azt is jelenti, hogy a környezetünkkel, így az állatokkal való helyes bánásmódra is neveljük őket.
Mivel az oktatási miniszter az iskolák számára pedagógiai munkájuk segítésére kerettantervek kiadásáról gondoskodik, a jövőben kiadásra kerülő kerettantervek esetében fokozottabb hangsúlyt fektetünk az állatvédelemmel kapcsolatos kérdésekre.
Kérem válaszom elfogadását.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť