DR. KERÉNYI JÁNOS

Full text search

DR. KERÉNYI JÁNOS
DR. KERÉNYI JÁNOS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A mentelmi bizottság a két ügyet december 16-ai ülésén összevontan tárgyalta, tehát együttesen kívánom elmondani Török Zsolt mentelmi ügyét is, a döntését viszont a bizottság külön hozta meg.
A bizottság tagjainak álláspontja egyértelmű volt abban a tekintetben, hogy a két mentelmi ügy összefügg, sértettje pedig egy független jogállami intézmény vezetője. Keller László képviselő esetében a Központi Kerületi Bíróság, Török Zsolt esetében a Budapesti II., III. Kerületi Bíróság kérte az Országgyűlés döntését a mentelmi jog felfüggesztésének tárgyában. A feljelentő mindkét esetben dr. Szász Károly, a PSZÁF elnöke volt, aki joggal érezte, hogy a két képviselő durván megsértette emberi méltóságát, becsületét és jó hírnevét.
A mentelmi jog felfüggesztésére igennel szavazók álláspontja szerint a képviselők által tett kijelentések nem nélkülöznek bizonyos koncepciós elemeket, miszerint a kormányoldal képviselői nyílt támadásokat intéznek a jogállami intézmények és azok vezetői ellen. Ideje volna a mentelmi jog felfüggesztésével, bírói ítélettel pontot tenni Keller László politikai ámokfutására. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Úgy van! - Taps a Fidesz soraiban.)
Török Zsolt képviselő úrnak az egri televízióban elhangzott megnyilatkozása, vagyonelkobzás, és onnantól kezdve tárgyalunk arról, hogy meddig fog a börtönben ülni, az '50-es éveket idézi. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!) A köznyelv nem tesz különbséget az államosítás és a vagyonelkobzás között. Természetesen a büntetőjog teljesen mást ért a két fogalom alatt, de aki átélte és megszenvedte az ilyen jellegű cselekményeket, annak az ilyen kijelentések hallatán feláll a szőr a hátán.
Mindkét esetben öt igen szavazattal úgy foglaltunk állást, hogy Keller László és Török Zsolt képviselő urak mentelmi jogát függessze fel a parlament.
Köszönöm szépen a szót. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť