HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Meglehetősen nehéz az ördög után megszólalni, mert a szerepek nem voltak kellően tisztázva ebben a szép idézetben. (Derültség és taps az ellenzék soraiban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Kormánypárti Képviselőtársaim! Önök néhány perc múlva döntenek. A döntés eredménye, ahogy előre jelezték a sajtóban, öt perc demokrácia lehet. Önök arról fognak dönteni, hogy például a Magyar Demokrata Fórum 23 képviselője, akik az ország egynyolcadát képviselik itt a parlamentben, a költségvetés helyzetéről, az ország gazdaságáról öt percet szólhatnak, öt percben beszélhetnek. Ez az öt perc demokrácia az önök vívmánya.
Komolytalan az ellenzék javaslata - állította az MSZP-frakció, és erről beszélt a pénzügyminiszter úr is. Nem azért kel fel a nap, mert a kakas kukorékol - mondták a szabad demokraták. De önöknek, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, nincsen igazuk. Vagy a tényeket nem ismerik, vagy a tényeket el kívánják fedni.
Csak egy csöppnyi emlékezetfrissítés: amióta önök kormányra kerültek, mi minden történt? 2002 nyara: száznapos program, 320 milliárd forint szétosztása. Az MDF egyedüliként nem szavazza meg, mert a döntés gazdaságilag szerintünk nem megalapozott. A kormány optimistán cáfol. 2002 decembere: a 2003. esztendei költségvetési vita. Az MDF jelzi: a tervezettel szemben alacsonyabb lesz a gazdasági növekedés, jóval magasabb a költségvetési hiány és jóval magasabb az infláció. A kormány már nem olyan optimistán, de még mindig cáfol. 2003. február: Európa-terv. Ha az ország nem is, de önök még biztosan emlékeznek rá: ilyen is volt. Az MDF véleménye: köszönő viszonyban sincs az alig egy hónapja elfogadott költségvetéssel az Európa-terv, és a kormány ismét cáfol. Aztán 2003 nyara: az első 78 milliárdos megszorítócsomag. Az MDF jelzi, hogy ez csak a kezdet; a kormány állítja: nincs baj. Aztán 2003. december eleje: drámai forintgyengülés, drasztikus kamatemelés. Az önök által csak riogatónak nevezett MDF javasolja a költségvetés azonnali visszavonását, átdolgozását és a pénzügyminiszter lemondását. A költségvetés rendben van - állítják önök -, a 3,8 százalékos hiány tartásáért a miniszterelnök személyes garanciát vállal, és a szavát tartja is, majdnem egy hónapig. 2004. január eleje: a pénzügyminisztert nem lemondatják, illetve nem lemond, hanem leváltják. A költségvetés hiánya növekszik, növelik 3,8-ról 4,6 százalékra, 120+35 milliárd elvonás a decemberi 182 milliárd után. De önök szerint most sincsen baj, az ellenzék csak riogat.
Aztán újabb január 1-jei események: drasztikus áremelések, a villany, a gáz, a gyógyszer, az élelmiszer drágább, és megkurtították a lakáshiteleket. De önök szerint most sincs baj. Az elmúlt héten az ellenzék riogatásához csatlakozik az EU is, hiszen a brüsszeli jelentés szerint a magyar gazdaság helyzete a legaggasztóbb a tíz csatlakozni kívánó ország közül. De önök szerint most sincsen baj.
A makrogazdasági mutatók egyre jobbak - hallottuk az előző napirend előtti felszólalásokból és pénzügyminiszter úrtól is. Csak megélni egyre nehezebb, csak a magyar vidék van egyre nehezebb helyzetben, a mezőgazdaságból élők, csak az ő helyzetük egyre kilátástalanabb. De önök szerint most sincsen baj.
Eközben az MSZP-SZDSZ-kormány rejtőzködő életmódra vált, hiszen a miniszterelnök nem jelenik meg a költségvetési bizottság ülésén. A múlt héten a kormány nem képviselteti magát Davosban a szokásos évi nemzetközi gazdasági konferencián. És most sincs itt természetesen a miniszterelnök úr, és nincsen itt a kormány néhány nagyon fontos tagja. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nyaralnak.) Talán önök hatalmazták fel a kormányt a távolmaradásra? (Zaj. - Közbeszólások.)
Én attól tartok, hogy még nem vagyunk a folyamat végén. Attól tartok, hogy önök azért nem vállalják a nyilvános vitát, mert az európai parlamenti választások előtt vagyunk. És ahogy a valóságot 2002 nyarán és őszén az önkormányzati választások miatt elfedték, most is igyekeznek elfödni az európai parlamenti választások miatt.
Ez a hiba, ami ma itt történik, ha nem szavazzák meg a napirendet, már nem a kormány hibája: ez az önök, a kormánykoalíció, a kormányoldali képviselők felelőssége, ez az önök nagy felelőssége. Kérem, ennek tudatában hozzák majd meg döntésüket.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť