KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Urak! Arra gondoltam a képviselő urat hallgatva, hogy gondolom, az MDF sem gondolja komolyan azt, amit ön elmondott, hiszen akkor talán nem az ön személyével hitelesíti a mondanivalóját. (Derültség és szórványos taps az MSZP soraiban.)
Mindenesetre a magunk nevében, és ezt a kormány tagjai nevében mondhatom, mindannyiunk nevében, mi mindannyian rendkívüli megtiszteltetésének tekintettük, hogy Medgyessy Péter kormányában dolgozhattunk. Abból indulunk ki, hogy a mögöttünk álló két év teljesítménye nagymértékben hozzájárult ahhoz - és ebben Medgyessy Péter személyisége, habitusa, személyes akarata is szerepet játszott, talán első helyen -, hogy ma Magyarországon véleménynyilvánítónak félni ne kelljen, még akkor sem, ha éppen félelmet kelt. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Köszönjük szépen!) Ilyen értelemben az a fordulat, ami mögöttünk van, több pilléren nyugszik - egy olyan közélet, amelyikben civilként is szabadon, bátran, félelem nélkül lehet véleményt nyilvánítani. (Kósa Lajos: Legfeljebb megvernek!)
Történelmi tény, hogy három kormány munkáját követően a Medgyessy Péter vezette kormány feltette az i-re a pontot, és az európai csatlakozáshoz az összes feltételt Magyarországon a hazai politikában és gazdasági feltételben, ami szükséges volt, megteremtette. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan időszaka Magyarországnak, amelyik - lényeges, hogy kimondjuk - új esélyeket teremt a következő évekre, nem csak a következő húsz hónapra nézve.
Nem szégyellem, és így vagyunk vele szocialista politikusok, hogy úgy volt a szavazás annak idején, hogy mi, akik úgy gondoltuk, a politika lényege éppen az, hogy az emberek számára nagyobb szuverenitást, megélhető szabadságot, jólétet biztosíthassunk, nos, mi megszavaztuk a száznapos programot. Mások is megtették ezt itt a parlamentben velünk, szerintem ők döntöttek jól. Önöknek kell emiatt szégyenkezni.
Szólni kell arról is, amiről az előző hozzászólásokban már beszéltünk: létrejött az a csendes fordulat a gazdaságpolitikában, amelyik bár fájdalmas intézkedések útján, de elvezetett oda, hogy a 2000-től meg nem született lépéseket is pótolva a gazdaság immáron 4 százalék fölötti sebességben tud növekedni, alkalmazkodva a világgazdasági körülményekhez, és vonzza a befektetőket, ösztönzi a beruházásokat.
Önök előtt is ismert számok hangzottak el, de még eggyel hadd járuljak hozzá: a dinamikát mutatja, a külföld bizalmát jelzi, hogy ebben az időszakban, ebben az évben már mintegy nyolcszor több befektetői szándékot regisztráltunk és konkrét befektetést abszolválhattunk itt Magyarországon, mint amennyi a tavalyi év elején volt. Ez a dinamika megkülönböztet - negyedévről negyedévre - a korábbi tíz évben minden negyedévet, és ez a dinamika azt mutatja, hogy ez a gazdaságpolitikai fordulat sikeres volt.
Mindezek a lépések azt mutatják, hogy Medgyessy Péternek - a távozása körülményei mellett - egy olyan teljesítménye, olyan személyes teljesítménye van, amelyik vállalható, és az ország számára, azt gondolom, prezentálható, személyesen mögé tudunk állni.
Ami pedig az ön kételyeit illeti: tegnapelőtti kongresszusán a Szocialista Párt kiváló jelöltet választott miniszterelnöknek. Az ön kételyeire nyilván a mi jelöltünk személyes teljesítménye és a mi közös teljesítményünk, amivel mögé állunk, fog tételes választ adni a jövőt illetően.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP, szórványos taps az SZDSZ soraiból.)
(11.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť