LENDVAI ILDIKÓ

Full text search

LENDVAI ILDIKÓ
LENDVAI ILDIKÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Üres itt előttem a szék, ha nem is közjogi értelemben. Nem mondhatjuk, hogy ez semmi, hogy az ország meg se rezdül. Baj, hogy megtörtént. De a kormánypártok dolga - és meg is teszik -, hogy ne legyen bizonytalanság. A kormánypártok dolga, hogy most itt nyugtassák meg a 18 éveseket: nem jön katonai behívó, mert a kormánytöbbség változatlanul ezt akarja. Nyugtassák meg a nyugdíjasokat: lesz az év végén 54. heti nyugdíj, mert a kormánytöbbség változatlanul ezt akarja. Nyugtassák meg a vállalkozókat: marad a sikeres eva, mert a kormánytöbbség változatlanul ezt akarja. De nyugtassák meg saját, megrendült választóikat is: amin kell, azon lehet változtatni, mert a kormánytöbbség ezt akarja. Mondják el: a szomorú kényszerből esélyt lehet formálni, mert lehet és kell is jobban csinálni.
Tudta ezt Medgyessy Péter is, de már nem ő kívánja irányítani. Ő is keserű, és az ország is az. Ő maga mondta: miniszterelnöki szerepében olykor inkább ember, mint ridegen céltudatos, kemény politikus. Ember, aki hisz a gesztusokban, akinek igen, tudjuk, néha megbotlik a nyelve, de az egyetlen politikus, aki ilyenkor önmagán is nevetni tudott. Népszerűsége teljében sokan ezért szerették. És népszerűsége fogytán sokan ugyanezért nem szerették.
(Az elnöki széket Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Egy dolgot azonban a számok mutattak: amikor beült ebbe a székbe, a nemzeti jövedelem növekedése 2,9 százalék volt, mikor feláll innen, 4,2 százalék (Taps az MSZP soraiban.); mikor elkezdte, az ipari termelés növekedése nulla százalék volt, mikor abbahagyja, 10 százalék. Erre kell vigyázni. Ezért döntöttünk gyorsan, és megneveztük, egy hónap múlva ki ül majd ebben a székben. És mi itt leszünk mögötte. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Emlékeznek, Mikszáth Fekete városában… Ha a közbeszólók arra céloznak - és örülök, hogy elmondják -, hogy nekünk két jelöltünk volt, és voltunk, akik másra szavaztak, megértem csodálkozásukat. Önöknél ez nem fordulhat elő (Derültség és taps a MSZP soraiban.), vagy ha mégis előfordulna, és Orbán Viktor úr mellett valaki másik jelöltre szavazna, az nem ülne itt, és az olyan pótolhatatlan hiányt okozna a magyar politikai kultúrában, hogy én ebbe a rettenetbe belegondolni sem merek. (Derültség az MSZP soraiban.)
De emlékezzenek Mikszáth Kálmán Fekete városára! Ott a vérző lőcsei főbírót, a megsebzett főbírót a lőcseiek körbevonszolják egy földdarabon, mert hagyományaik szerint a lőcsei főbíró vérével földet keríthetnek be maguknak. Azok, akik most a miniszterelnök távozását kihasználva valótlanságokat állítanak a magyar gazdaságról, kérem, figyeljenek: a megsebzett lőcsei főbíró vérével, kérem, ne tessenek saját politikai birtokukat növelni! (Taps az MSZP soraiban.)
Hogy mire gondolok? Csak néhány szó szerinti idézet az elmúlt napok MTI-híreiből: a tőzsde egyik vezetője szerint a részvényárak nőttek, a BUX egy hete szinte minden nap megdöntötte a történelmi csúcsot. Majd Orbán Viktor úr, a Fidesz elnökének nyilatkozata: válságban Magyarország, válságban a gazdaság. Egy újabb hír: az építőipari vállalkozások kétszer nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel ezelőtt, az ipari export 20 százalékkal nőtt. Majd ismét Orbán Viktor úr: a gazdasági válság nyomása alatt roskadt össze a kormány. Ismét egy hír: az ipari termelés 2004 első felében Magyarország minden régiójában, az eddig hátrányban lévő Észak-Magyarországon is nőtt. Majd utolsóként ismét Orbán Viktor úr, ezúttal helyesen: a mi hitünk szerint létezik a jó és a rossz, és ez szét is választható. Milyen igaz! Ennél jobban talán csak az igaz és a hamis, a rossz szándék és a jó választható szét.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť