DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő Úr! Valóban két dologról kell beszélnünk, az egyik az úgynevezett vis maior alap, amely arra szolgál, a költségvetés arra rendeltette, hogy ha valamilyen súlyos kár következik be önkormányzati ingatlanokban, tulajdonokban, azt ebből lehessen helyreállítani, hiszen az önkormányzatok nem rendelkeznek ilyen nagyságrendű saját forrásokkal. Az úgynevezett vis maior alap egy decentralizált alap, a megyei önkormányzatok kezelik, és a területfejlesztési tanácsok, illetve a megyei önkormányzatok rendelkezésére áll. Tudom, hogy Borsod megyében az előkészületek már megtörténtek annak érdekében, hogy a vis maior alapból a megfelelő döntéseket meghozzák, de mivel nagy valószínűséggel olyan a kár nagyságrendje, aminek kezeléséhez már nem elég a megyei alap, ezért a Belügyminisztériumnál rendelkezésre álló úgynevezett központi alapból pluszforrást fogunk biztosítani.
Szeretném tájékoztatni a képviselő urat, hogy a mai napig viszonylag kevés megkeresés érkezett a központi vis maior alaphoz. Először a megyei vis maior alapból kell a döntéseket meghozni. Szeretném megerősíteni azt, amit a miniszterelnök úr mondott, hogy a településeket nem fogjuk cserben hagyni, és a kormány kérelem esetén a megfelelő döntéseket meghozza. Sőt, ha nem lesz elég a Belügyminisztériumnál rendelkezésre álló vis maior keret, akkor a kormány a törvényi rendelkezéseknek megfelelően belső átcsoportosításokról is dönthet. Biztosítani fogjuk, hogy a önkormányzati károkat teljes mértékben rendezni tudjuk, és kártalanítani tudjuk az önkormányzatokat.
A magánszemélyek káráról majd a hátralévő egy percben fogok beszélni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť