SOLTÉSZ MIKLÓS

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS
SOLTÉSZ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Ugyan nem illik visszautalni az előző hozzászólásra, de mégis a témám hasonló, és ugyanazokat az embereket érinti, akikről Erdős Norbert képviselőtársam beszélt. Akkor, amikor mozgássérültekkel, fogyatékkal élőkkel foglalkozik valaki, illetve a társadalom gondolkodik róluk, illetve próbál értük tenni, akkor mindenkiben sok-sok olyan gondolat indul meg, hogy mi az a plusz, amit megtehetnénk értük, hisz amúgy is elesettek, amúgy is hátrányos helyzetben vannak. Tehát minden lehetőséget meg kell ragadnia a társadalomnak, hogy bizonyítsa, igenis érdemes arra, hogy ilyen embereket támogasson. Ezért is megdöbbentő az a hír, amely az utóbbi hetekben, hónapokban derült ki, ugyanis a Pető Intézet ellehetetlenüléséről lehet hallani.
Mi történt? A Pető Intézetnek, illetve az Oktatási Minisztériumnak van egy alapítványa, a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete, és ehhez tartozik egy alapítvány, mely alapítványnak a vezetésében néhány hónappal ezelőtt változás történt. Ennek kuratóriumát az Oktatási Minisztérium nevezi ki, illetve még más miniszteriális szervezetek küldenek oda tagokat.
(20.30)
Az elmúlt évtizedben ebben a kuratóriumban részt venni nemcsak hogy kötelességük volt azoknak az embereknek, akik ott voltak, hanem egy megtisztelő és egy felemelő feladat is volt. Ez a kuratórium azzal kezdte a munkáját, hogy tíz év hagyományát megtörve saját magának megszavazta a saját tiszteletdíját. Ez a kuratórium azzal kezdte a munkáját, hogy az Oktatási Minisztériumból, a költségvetésből, illetve különböző alapítványi befizetésekből és támogatásokból érkező pénzek egy részét, 60 millió forintot zárolt, eltett, hogy ő maga fog dönteni afölött, és nem adta oda magának a Pető Intézetnek, amely a valóságos munkát végzi.
A mozgássérültek és a mozgássérültek hozzátartozóinak az életét teszi jobbá, és próbálja jobbá tenni a Pető Intézet. Ebben az intézetben nemcsak több száz gyermek gyógyítása, fejlesztése folyik, hanem konduktorképzés is zajlik, ami azt jelenti, hogy az országban szerte és sokszor külföldön is ezek a konduktorok megbecsülést kapnak, illetve olyan segítséget tudnak nyújtani mozgássérülteknek, amelyet a szülők, a hozzátartozók nem tudnak megtenni. Ezek a nemzetközi sikerek visszaigazolódtak akár az angol vagy brit királyságból, akár pedig más országokból is olyan tapasztalatok érkeztek, amelyek azt mutatják, hogy ez az intézet igenis méltó a hírére, méltó az alapítójára, igenis hungarikumként szerepel.
Éppen ezért nem érthető, hogy miért kell ezt a 60 millió forintot elvonni, miért kell az alapítvány kuratóriuma tagjainak pénzt fölvenni csak azért, mert havonta egyszer összeülnek, és bizonyos döntésekben részt vesznek. A lehetetlen helyzet, amely megvalósult, tovább fokozódott azzal, hogy a kuratórium képtelen megkötni egy szerződést az Oktatási Minisztériummal, aminek következtében 160 millió forint sorsa a levegőben lebeg. Ebből a 160 millió forintból kellene az elkövetkezendő nyári hónapokban a fizetéseket és az egyéb kötelezettséget fizetnie a Pető Intézetnek. Ez sem áll rendelkezésre.
Az ellehetetlenített helyzet következtében a Pető Intézet pénteki évzáróján az a főigazgató asszony adta be, illetve jelentette be a felmondását, aki lassan tíz éve vezeti a Pető Intézetet; az az asszony, aki 30 éve dolgozik ezen a területen, a szakma legalsó lépcsőfokától egészen a vezetői posztig tanulta ki és vitte ezt az intézetet; az az asszony, aki most tíz éve vezeti, előtte pedig főigazgató-helyettes volt, és mindegy, hogy milyen kormány volt az országban, mindegyik kormány elfogadta a tapasztalatait és a tudását. Ezt a helyzetet okozták önök, ezt a helyzetet okozta az Oktatási Minisztérium által kinevezett kuratórium. 110 óvodáskorú gyermek, körülbelül 110 iskolás, több mint 20 külföldi mozgássérült lehetőségeit fogják megvonni ezzel a lehetetlen helyzettel.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ugyan nem önhöz kellene céloznom ezeket a mondatokat, illetve gondolatokat, de tegyenek valamit, hogy ez a helyzet megforduljon, tegyenek valamit, hogy megváltozzon. Tegyenek valamit, hogy ebben a világhírű, igenis hungarikum intézményben helyreálljon a rend, a pénz, amely jogosan őket illetné meg, ne más zsebekbe vándoroljon, hanem azokat illesse meg, akiket a sors sajnos ilyen helyzetbe hozott!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť