PÁNCZÉL KÁROLY

Full text search

PÁNCZÉL KÁROLY
PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlésben is több alkalommal kértünk már tájékoztatást az Oktatási Minisztérium egyik régi-új háttérintézménye, a pilisborosjenői PTMIK Kht., vagy új nevén Sulinova Kht. ügyében - kevés sikerrel. Mint köztudomású, önök eredetileg egy új, önálló kht. létrehozását tervezték, ám ezt a Pénzügyminisztérium és az Állami Számvevőszék is ellenezte, leginkább azért, mert álláspontjuk szerint a tervezett feladatok ellátása az OM által javasolt formában költségesebb. Nos, aligha tévedtek.
A régi-új kht. egy elegáns Váci úti üvegpalotában bérel jelentős méretű irodát, a hírek szerint évi több tíz milliós összegért. Szükség is van a hatalmas alapterületre, hiszen az új kht. bővelkedik igazgatókban és más titulust viselő vezető munkatársakban, akiknek dukál az elegáns környezet, amely színvonalában jelentősen meghaladja az Oktatási Minisztériumban és annak más háttérintézményeiben megszokott feltételeket. És akkor még nem is beszéltünk az igazgató urak és hölgyek fizetéséről és egyéb juttatásairól. Ez persze már csak azért sem lehetséges, mert ezt a tárca hétpecsétes titokként őrzi, legalábbis képviselői kérdésre Magyar Bálint, illetve az államtitkár úr nem adott információt erről.
Az új kht. tulajdonképpen egy alternatív, privatizált közoktatási minisztérium, hiszen valamennyi érdemi fejlesztési feladatot ide helyezett a tárca, az ezekhez kapcsolódó költségvetési forrásokkal együtt. A jelentős költségek ellenére a szakmai haszon igencsak soványka. Nagyságrendjében jelentősen csökkent az értékelési program, nincsenek új, az intézményi minőségfejlesztést támogató pályázatok, leállt a drogkoordinátorok képzése, nem készültek el az ígért tantervi programcsomagok. A tehetetlenkedés miatt jelentős EU-forrásoktól is eleshet a magyar közoktatás.
Összegezve: úgy tűnik, a kht. kizárólag a pénzköltésben jeleskedik. Mindeközben értékes programokra, fejlesztésekre nem jut pénz, sőt, a tárcának milliárdos tartozásai vannak.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mi indokolta az alternatív minisztérium létrehozását? Mi indokolta a kht. formát? Miért nem lehetett ezeket a feladatokat továbbra is költségvetési intézményeken keresztül ellátni? Mekkora létszámmal dolgozik a kht., és mekkora a személyi juttatások havi összege? Hány vezető beosztású munkatársat - igazgatót, ügyvezetőt, programigazgatót - foglalkoztat a kht.? Mekkora a vezetői kör személyi juttatásának havi összege? Mekkora összegért és milyen méretű ingatlant bérel a kht.?
Köszönöm, várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť