SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A sajtó már hetek óta arról ír, hogy a pénzügyi kormányzat azt a Schiffer Pétert ültette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének megbízott főigazgató-helyettesi székébe, akinek vezetői beosztási ideje alatt 1994-ben csődbe ment a Leumi Hitelbank Részvénytársaság. Nem tudhatjuk természetesen, hogy a pénzügyi körökben megütközést keltő kinevezésben szerepet játszott-e az az értesülés, mely szerint Schiffer Péter testvére, Schiffer János kormányzati szinten nagy befolyással rendelkező személy, hiszen a vezető kormánypárt őt bízta meg a főpolgármester-helyettesi feladatok ellátásával.
A szocialista pénzügyi kormányzat tehát egy bukott bank főtanácsosát helyezi olyan pozícióba, ahol a leglényegesebb feladat a pénzintézetek helyes szakmai irányításának felügyelete, és a betétesek érdekeinek megvédése minden olyan jelenséggel szemben, mint amilyenre éppen a Leumi Hitelbank szakszerűtlen vezetése a legjobb példa. Ez nagyjából olyan, mint ha a szocialista kormány éppen Tocsik Mártát nevezné ki a korrupciómentes közélet szavatolására hivatott Országos Etikai Tanács élére. (Derültség az ellenzéki oldalon.)
A közvéleményben egyre nagyobb visszatetszést vált ki az a kontraszelekciós gyakorlat, melynek segítségével önök a pénzügyi csődökért felelős személyeket folyamatosan jutalmazzák. Teljességgel érthetetlen, hogy az olyan bankvezéreket, akik milliárdos károkat okoztak és ország-világ szeme láttára navigálták zátonyra saját pénzintézetüket, miért kell még magasabb pozícióba emelni és kitüntetett kormányzati jutalomban részesíteni. Ezek után természetesen kíváncsian várjuk, hogy Princz Gábor mikor kap hasonlóan magas állami megbízást a szocialista kormánytól.
De mi a helyzet, tisztelt államtitkár úr, Schiffer Péterrel? Ő bizonyára nagyon ért a pénzügyekhez. Igaz ugyan, hogy - sajtóinformációk szerint - csak történelemtanári diplomája van, de ugyan mit jelent ez manapság. Vagy netán elkerülte a pénzügyminiszter úr és az ön figyelmét, államtitkár úr, hogy Schiffer Péter esetleg mégsem rendelkezik szakmai, szakirányú felsőfokú végzettséggel? A gyakorlat amúgy természetesen teljesen eurokonform, hiszen az Európai Unióban is számtalan történelemtanár áll pénzügyi felügyeletek élén.
Államtitkár úr néhány évvel idősebb nálam, így valószínűleg még jól emlékszik az olyan esetekre, mint például Czinege Lajos kinevezése volt a Magyar Népköztársaság hadügyminisztériumának élére. Úgy hírlett, hogy Czinege úr - vagy elvtárs - igen alacsony iskolázottsággal, ha jól emlékszem, mindössze nyolc általánossal rendelkezett. A rendszerváltás után sokan azt hittük, hogy az ehhez hasonló kontraszelekciós gyakorlatok egyszer s mindenkorra véget értek.
Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, adjon választ nekünk arra a kérdésre, hogy miért csak kontraszelekcióban képesek önök gondolkodni. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť