DR. BAGÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. BAGÓ ZOLTÁN
DR. BAGÓ ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Lapinformációk szerint Salgó László lehet az Europol vezetője, miután a magyar kormány őt jelölte erre a posztra. Salgó állítólag garanciát kapott arra, hogy a megpályázott tisztségre élvezi a kormányzat támogatását, pedig önök annak idején azzal kampányoltak: “Magyarország többet érdemel”.
Salgót huszonkét éves korában szervezte be a hírszerzés, ahol 1974 és '77 között teljesített szolgálatot. Ezt követően 1977 és '83 között a Csongrád megyei III/II-es osztályon dolgozott. Lezsák Sándor íróról, Csoóri Sándor költőről például egy külföldi irodalmi díj odaítélése kapcsán még 1985 őszén is jelengetett “az információban szereplő személyek valamennyien az ellenséges ellenzék képviselői” kiegészítéssel. A Komócsin-birodalomban Salgóék megfigyelték az egykori Dialógus békecsoport aktivistáit, akik például a szocialista ihletésű Országos Béketanáccsal is kapcsolatokat tartottak, illetve próbáltak építeni, de vesztükre, hiszen annak vezetője, az azóta szintén zsíros uniós állásba tett Barabás is ügynök volt. Amikor pedig 1985-ben Duray Miklóst bebörtönözték, és tiltakozásul “Szabadságot Duray Miklósnak!” feliratú matricák jelentek meg a szegedi villamosokon és trolikon, Salgó és csapata újra lecsapott. “Tájékoztatjuk a JATE pártbizottsága titkárát, valamint a BM III/III. osztályát” - olvasható egy másik dokumentum alapján az intézkedések között. Mindezek ellenére 2002. július 5-én egy hírportálnak még Salgó azt állította: “Soha nem dolgoztam a III/III-nak.” Másnap aztán ön ismertette, tisztelt miniszter asszony, hogy “az országos rendőrfőkapitány valóban a III/III-as ügyosztály elemzőtisztje is volt egy ideig”.
Ezek után viszont kétségbeejtő hazánk külföldi megítélése szempontjából, hogy egy uniós funkcionárius arra a kérdésre, tud-e arról, hogy Salgónak titkosszolgálati múltja van, határozott nemmel felelt, és hozzátette: “akkor a jelek szerint az imázsprobléma hatványozódik”.
Kérdezem tehát a tisztelt miniszter asszonyt, ha tényleg lendületben ez az ország, tudott-e ön arról a lendületes lépésről, hogy Salgó László leváltásakor a neki beígért diplomáciai poszt az Europol igazgatóságát jelentette-e. Ez a cselekvő kormányzás önök szerint? Mi a véleménye arról, hogy Magyarországnak nagy esélye volt a poszt elnyerésére, de ezt jelentősen befolyásolhatja az a bátor tény, hogy Salgó ügynök volt? Igaz-e, hogy Salgó kinevezése aggályos lehet, hiszen korábbi tevékenységéről nem tájékoztatták az Európai Uniót? Ön szerint Salgó múltja mennyiben befolyásolhatja majd az Unió döntéshozatalát? Végezetül: mit gondol hazánk európai uniós imázsáról, amelyen nem javít sem a Brüsszel uniós központjában látható „Európa imázsa” kiállítás, sem Kovács László leégése, sem pedig a szintén exügynök Barabás kinevezése?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť