DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN, a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. A környezetvédelmi bizottság többségi véleményében megfogalmazódott, hogy igen időszerű törvénymódosításról van szó. A környezet védelméről szóló 1995. évi LIII. törvény alapvetően betöltötte azt a szerepet, amit a törvényalkotók annak idején célul tűztek ki, ugyanakkor az uniós csatlakozással összefüggésben szükségesek azok a pontosítások, amelyek az előadói beszédben megfogalmazódtak, és - szeretném hozzátenni - amelyek nemcsak az uniós irányelvek adaptálásával függenek össze, hanem a környezetvédelmi törvény működésének a tapasztalatával is összhangban vannak. Az, hogy az újonnan bevezetésre kerülő környezeti vizsgálat törvényi alátámasztást nyer, szerves fejlődéseként folytatása a korábban hatályos környezetvédelmi törvényben szabályozott vizsgálati elemzésnek, valamint azoknak a hatásvizsgálatoknak, amelyek környezeti, társadalmi és gazdasági hatásvizsgálat formájában eddig is szabályozva voltak. Ezek most egy egységes környezeti vizsgálat keretében nyernek törvényi szabályozást.
A javasolt módosítás másik része az, hogy a nagy forgalmú közlekedési helyeken - városokban, agglomerációkban - zajtérképek készítése szükséges. Ez eddig is törvényi szabályozás tárgyát képezte. Ugyanakkor felismerték, hogy ezek integrált mennyiségek - tehát ha valahol elindul egy forgalom, ott a zaj csökkenése csak a legritkább esetben következik be -, ezért a zajterhelés kezelésére irányuló stratégiai terv készítését törvényi szinten is szükséges megerősíteni.
Mindezek alapján, illetve az alapján, ami a természetvédelmi törvény módosításához kapcsolódik, hogy az Unió Natura 2000 programjával összefüggő feladatoknak a törvényi szabályozás szintjén Magyarország is meg tudjon felelni, ezeket a feladatokat a szükséges szinten - nem mondjuk azt, hogy nem lehetne ennél messzebb menni egy törvénymódosításban, de a jelenlegi szükséges szinten - ez a törvénymódosítás teljesíti, ezért a bizottság többsége támogatja a módosítás elfogadását, illetve általános vitára való bocsátását.
Köszönöm a szót. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť