DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Csak egy mondat, mert részleteiben majd a vita végén válaszolunk az összes felvetésre.
Valóban így van, bólogatok, és Pap János képviselő úrral az agrár-környezetgazdálkodás kapcsán teljes a harmónia és az összhang, amit szeretnénk, és azt mondom, hogy végre. Végre, mert ezt az agrár-környezetvédelmi, nemzeti agrár-környezetvédelmi programot 1997-ben kezdték el készíteni az akkori FVM-felkérésre a tudósok, mint Láng akadémikus, Ángyán professzor és még Kovács professzor, Kovács akadémikus és még sokan mások, aztán 2000-re országgyűlési határozat lett ebből, és 2002-ig gyakorlatilag semmi nem történt. Semmi nem történt.
Azóta se sok, annyi, hogy legalább 4,5 milliárd forint az agrár-környezetvédelemre rendelkezésre állt az elmúlt évben, és a most futó programokkal együtt 12 milliárdos program fut, de ez kevés. Nagyon kevés. És arra kérem - és Parragh Dénes képviselőtársam utalt erre többször a beszédében, és nagyon helyes -, hogy ha megtaláljuk ezt a közös nevezőt, ami most már itt van, az agrár-környezetgazdálkodás, tájgazdálkodás, amely a vidékfejlesztésnek, a létfenntartásnak egy része, és az erre épülő, most nagyon jó alapot adó Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése, amelynek törvényi szabályozása ide fog kerülni reményeink szerint még a tavaszi ülésszakon a Ház elé, akkor legyen meg egy egységes akarat arra nézve, hogy ezt a gazdálkodási formát, ezt a tájfenntartást, ezt a védelmet, amely, még egyszer hangsúlyozzuk valamennyien, nem kártalanítási alapon, hanem egy ösztönző, külön erre kigondolt, én még a támogatást sem mondanám, mert még ez is lehet, hogy sérti azokat, akik ezt csinálják, hanem egyszerűen egy olyan elismerése ennek a tevékenységnek, ami a jövedelemkompenzálást vagy esetlegesen egy új gazdasági tevékenységnek a beindítását segíti elő, és ezzel, amit a nemzeti fejlesztési tervben mintegy egymillió hektárra teszünk 2009-ig, és most 130 ezer hektárnál tartunk jó esetben, és ehhez hozzátéve azt, amiről Balsay képviselő úr beszélt az erdők tekintetében, és Orosz Sándorral abszolút egyetértve, hogy az erdész nem egy természetpusztító ember, hogy függetlenül attól, ki a tulajdonos, ki a gondozó, ezt a környezet és a természet érdekében együttes, normális szabályozással tudjuk végrehajtani, amelyben, még egyszer mondom, az ösztönzés és nem a fenyegetés és a korbács lesz a jellemző, akkor nagyon sokat fogunk előrehaladni.
És ez a vita, ami ma lefolyt a maga tanulságaival együtt, már nem volt haszontalan abból a szempontból, hogy igenis látszódnak azok a pontok, ahol nem ellenzék és kormánypárt, nem politikai vagy szakmapolitikai vita, hanem a jó szándékú tenniakarás az, ami vezérli azokat a képviselőtársainkat, akik ezt a mai napot, a három és fél órát rászánták arra, hogy a környezet- és természetvédelmi szempontból is igen fontos jogszabályi változásokat segítsék elő. A beérkezett módosító javaslatokat a szerdai vagy csütörtöki ülésén fogja a bizottság tárgyalni, addigra szeretnénk a kormányzati álláspontot valamennyi területen kialakítani, annak érdekében, hogy a részletes vitát a jövő héten le tudjuk folytatni.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť