DR. NYUL ISTVÁN

Full text search

DR. NYUL ISTVÁN
DR. NYUL ISTVÁN, az egészségügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A T/9698. számú törvényjavaslatot az egészségügyi bizottság 2004. április 7-én megtárgyalta, és egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta.
A törvényjavaslat két, egyrészt a környezetvédelmi, másrészt a természetvédelmi törvény módosítását tartalmazza. A környezetvédelmi törvénybe két uniós irányelvet kell átvenni. Az egyik az egyes tervek és programok környezetre való hatásának vizsgálatáról szóló irányelv, a másik a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló irányelv. Az irányelv alapján meghatározza a javaslat, hogy a zajjal terhelt területek zajcsökkentése érdekében stratégiai térképeket, zajtérképeket és intézkedési terveket kell készíteni. A törvényjavaslat jogharmonizációs kötelezettség, és ezt még ez év júliusig át kell venni.
A természet védelméről szóló törvényünk kiválónak és korszerűnek tartott, mégis bizonyos tekintetben szükségessé vált az európai uniós csatlakozás kapcsán néhány módosítás. A törvénymódosítás négy okból indokolt. Az első az, hogy az Európai Közösségek Natura 2000 hálózatába tartozó különleges természetmegőrzési területek közösségi joggal összhangban történő kijelölésére felhatalmazást csak törvény adhat. A második indok az, hogy az úgynevezett érzékeny természeti területek nemzeti ökológiai hálózatba történő bekerülésének lehetőségét is törvény biztosíthatja. A harmadik ok, hogy a jelenleg hatályos törvény a szükséges természetvédelmi korlátozás esetén csupán a tulajdonost kártalanította, most a haszonbérlőt is kártalanítja a törvényjavaslat. A törvényjavaslat szerint a haszonbérlőt és az erdőhasználót is megilleti a kártalanítás. A negyedik ok az, hogy egyes természetvédelmi hatósági jogkörök gyakorlata változott, és ez az Országos Környezet- és Vízügyi Főfelügyelőséghez került át, amit törvényben kell szabályozni.
A bizottsági ülésen elhangzott, hogy a stratégiai zajtérkép készítése önkormányzati feladattá válik, amelyhez azonban forrást is kell biztosítani. Megnyugtató volt a válasz, hogy ez csak százezer lakosnál nagyobb városokra vonatkozik, és autópálya, repülőtér, vasút esetén annak üzemeltetője köteles ezt készíteni. Az önkormányzatok esetén még nem tudni, hogy jelent-e többletköltséget, mivel még nem történt meg ennek közigazgatási egyeztetése, és az első zajtérkép-készítési kötelezettség határideje is 2007 lesz.
Kérdésként hangzott el, hogy a vadkárra vonatkozó szabályozás változik-e. A jelenlegi vadászati törvény válaszként ezt megfelelően szabályozza. A környezetvizsgálat kapcsán a döntéshozó a felelős szervektől véleményt, az érintett lakosságtól észrevételt kér a döntéshozatal előtt.
Tisztelt Képviselőtársaim! A fenti két törvénymódosítási javaslat jogharmonizációs szükséglet, és ennek elfogadása is időhöz kötött, ezért indokolt megszavazása. Környezetünk védelme elemi érdekünk, hiszen egészségünk védelmét is jelenti, természeti javaink védelme pedig nemcsak jelenünk, hanem jövőnk védelme is egyben.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť