DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ökológiai vízmennyiség és a vízkeretirányelv, hogy ki hányadik helyen szerepel, azt gondolom, kellőképpen felhívta a figyelmet arra, amiről beszéltem, hogy vajon helyes-e az ökológiai vízmennyiségnél, egyébként a vízügyi hatóság lenne az, amely meghatározza az ökológiai vízmennyiséget, és mint szakhatóság szerepel a természetvédelmi hatóság, jelen esetben a nemzetipark-igazgatóság, én azt gondolom, továbbra is az a helyes, ha az, akinek a szakmája, az határozza meg az ökológiai vízmennyiséget.
Még egy dolgot szeretnék, amit elsősorban Orosz képviselő úr említett talán, hogy ki, ha nem a gazda védi meg, illetve az, aki gazdálkodik, és hogy az erdész nem favágó. Én szeretném, ha az erdész egyszerre foglalkozna az erdővel mint ültetvénnyel - ilyen egyébként nincs is, mert a faültetvényt lehet ültetvénynek nevezni - és magával a vaddal is. De hadd mondjak egy dolgot, ami továbbgondolásra érdemes, és ha általános vita van, azt gondolom, picit elmehetünk ezen az úton is.
Vajon a gazda minden esetben megvédi-e azokat a természeti értékeket, amelyekről beszélünk? Nos, igen tisztelt képviselőtársam, ha ez így lenne, akkor nem lenne szükség agrár-környezetvédelmi programra. Mindannyian egyetértünk, hogy szükség van agrár-környezetvédelmi programra, pontosan a korábbi évtizedek helytelen és rossz, iparszerű gazdálkodása miatt, mert a gazda nem érdekelt abban, hogy a fajok sokszínűségét, a biodiverzitást fenntartsa. Ő abban érdekelt, hogy neki azon a táblán egy növénye legyen, jelen esetben a kukorica, és ehhez még azt is megteszi, hogy egyébként a szabad elvirágzású fajtákat kiszorítja, és úgynevezett génmanipulált fajtákat hoz be, ami a csatlakozásunk után be is fog következni, mert az EU-ban három ilyen fajta szerepel. Őt a profit érdekli.
Tehát, igen tisztelt képviselőtársam, ez is arra hívja fel a figyelmet, hogy bizony kell egy csúcsszerv, és jelen esetben ez a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi minisztérium, amely igenis felügyel ezekre, mert ez a gazdától nem várható el. Tőle az várható el, illetve ő azért tevékenykedik, hogy a befektetett 100 forintból 120-130 forintja legyen. Tudjuk, hogy ez ma nincs így, tehát még inkább érdekelt abban, hogy ezt így oldja meg.
Azt gondolom, ez is igazolja, illetve indokolja azt, hogy bizony a környezet- és természetvédelemnek fontos szerepe van, és nagyon örülök, hogy a nap vége felé, amikor már zárunk, az államtitkár úrtól sűrű, helyeslő bólogatást kaptam, a végére a közös nevezőt megtaláltuk.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť