ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY, az ifjúsági és sportbizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az ifjúsági és sportbizottság múlt heti ülésén többségi szavazással általános vitára alkalmasnak találta a törvényjavaslatot. Nem kétséges az, hogy a bizottság vitájában mindkét oldalt, tehát mind a kormánypárti, mind az ellenzéki oldalt a bizottság feladatköréből fakadóan is a gyermekek és az ifjúság ügye iránti elkötelezettség vezette, még akkor is, ha számos részletkérdésben nem tudtunk egyetérteni, ami a szavazati arányokban is jól megmutatkozott.
Tisztelt Ház! A bizottság többsége tudja azt, hogy amikor törvénnyel szabályozunk életviszonyokat, különösen ennyire kényes életviszonyokat, mint a családi életviszonyok, az egy kicsit olyan, mint amikor baltával fogpiszkálót farag valaki. Nagyon nagy a tévedés veszélye, nagyon nagy a tévedés esélye, nagyon nagy óvatossággal kell eljárni, hogy maga az eszköz, maga a javításra szánt javaslat vagy törvény ne okozzon nagyobb kárt, mint amilyen a jelenlegi helyzet. Ezért azt is megvizsgálta a bizottság, hogy elég súlyos-e a helyzet.
Azt hiszem, tisztelt képviselőtársaim, hogy ebben nem lehet kétségünk. Egy tavalyi UNESCO-jelentés szerint minden hónapban két gyermek veszti el életét családon belüli bántalmazás és elhanyagolás miatt. És tudjuk azt, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, ez bántalmazott, elhagyott gyermekek tízezreit, talán százezreit jelenti.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindennap értesülhetünk a médiából és akár saját környezetünkből is arról, hogy mennyi a családi konfliktus, mennyi az olyan családi konfliktus, ahol a békés megoldásnak már nincs esélye. Fel kell tehát mérnünk, hogy ez a törvényi szabályozás alkalmas-e ennek a helyzetnek a kezelésére. Tudjuk, hogy ez egy súlyos eszköz. Az egyik felet, az erőszakoskodót, a bántalmazót egy rendőri intézkedéssel, egyetlen papírral eltávolítják otthonról. Igen, képviselőtársaim, ez egy szokatlan eszköz, egy erős eszköz. De ilyen a helyzet! El kell döntenünk - és a bizottságban ez volt az egyik kérdés, amiről nagyon komoly vita folyt, el kell döntenünk -, hogy kinek az oldalára állunk, a bántalmazó oldalára, vagy a bántalmazott oldalára, kit védünk meg a törvény eszközével, kinek a jogait tekintjük erősebbnek.
Tisztelt képviselőtársaim, igen, mi a bántalmazott házasfél, férfi vagy nő, a bántalmazott gyermek, a bántalmazott idős családtag oldalára állunk. Felmerült avval kapcsolatban kérdés bizottsági ülésen, hogy vissza lehet-e élni ezzel a jogi eszközzel. Természetesen nincs olyan törvény, amivel ne lehetne visszaélni, nincs olyan jogi eszköz, amivel ne lehetne visszaélni. Ugyanakkor a bizottsági ülésen a törvényjavaslat előadóitól megnyugtató válaszokat kaptunk arra, hogy ennél a törvénynél, ennél az intézkedésnél is van mód jogorvoslatra, és természetesen mód van arra, hogy polgári perben, vagy ha megvalósul a hamis vád tényállása, akkor akár büntető szabályokkal, büntető intézkedésekkel fel lehessen lépni az ellen, aki ezzel a jogi eszközzel visszaél.
(10.20)
Tisztelt Képviselőtársaim! Természetesen a vitában az a fajta nyomvonal is megvalósult, amiről ma is hallhattunk itt a parlamentben, egyrészt annak a megkérdőjelezése, hogy jogilag ez a törvény tökéletes-e - én egyetértek az államtitkár úr véleményével: nincs tökéletes törvény. Azt javaslom önöknek, és azt javaslom mindannyiuknak, hogy keressük még a törvényjavaslat elfogadásáig azokat a módosításokat, azokat a lehetőségeket, amelyek hatékonyabbá, de ugyanakkor a bántalmazottak érdekeit jobban védővé teszik ezt a törvényt; próbáljuk megtalálni ezeket az eszközöket a civil szervezetekkel, az érintettekkel, a jogi szaktekintélyekkel egyeztetve, és persze a végén a saját bölcsességünkből. Azt gondolom, hogy erre szükség van, és erre lehetőség is van.
A másik fajta kifogás arra vonatkozott, hogy persze ez a törvény nem old meg önmagában semmit. Azt gondolom, hogy ez azért sok mindent megold, de mindent ez a törvény biztosan nem old meg. A tudatformálást, a megelőzést, a megfelelő ellátórendszer kiépítését önmagában ez a törvény nem biztosítja; azt remélem, hogy kezdeményezi és indukálja, de önmagában nem biztosítja. De a fuldoklónak először mentőövre van szüksége, és a vízi jártassági megszerzése utána majd ráér.
Tehát azt mondom, és a bizottság többsége 11:10 arányban ezért támogatta ezt a törvényjavaslatot, hogy azoknak a családoknak, azoknak a bántalmazottaknak ezekben a családokban, ahol már ilyen szomorú és súlyos helyzet alakult ki, szükségük van erre a törvényre, ezért ezt a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta a bizottság, és kérem önöktől is, hogy támogassák.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť