NÉMETH ERIKA

Full text search

NÉMETH ERIKA
NÉMETH ERIKA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a türelmet. Az emberi jogi bizottság április 20-án tárgyalt a családon belüli erőszak távoltartó rendelkezéséről.
A bizottság kormánypárti többsége a javaslatot általános vitára természetesen alkalmasnak tartotta, és nagyon fontosnak tartja, hogy mielőbb elfogadásra kerüljön a parlament által. Mégpedig azért, mert tavaly a családon belüli erőszakról országgyűlési határozat született, és ez az országgyűlési határozat írja elő, hogy a távoltartó rendelkezés megszülessék, másrészt pedig a családon belüli erőszak megelőzésére és hatékony kezelésére irányuló nemzeti stratégia kialakításán túl a tavaly októberben elfogadott társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról szóló országgyűlési határozat is egyik prioritásként szabja meg a családon belüli erőszak távoltartó intézkedésének meghozatalát.
Kormánypárti oldalról a törvényjavaslat előkészítésével kapcsolatos egyeztetésekkel összefüggésben hangzott el kérdés, azt tudakoltuk, hogy a civil szervezetekkel, amelyek kezdeményezték ennek az intézkedésnek a meghozatalát, milyen egyeztetések voltak, valamint a kérdés arra irányult, hogy az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal bevonása megtörtént-e a törvény előkészítése során. Kérdés hangzott el arra vonatkozóan is, hogy a már említett országgyűlési határozat többi részének a készültségi foka hol tart, illetve hol tart az abban foglalt egyéb jogalkotási feladatok előkészítése.
Kormánypárti oldalról a bizottsági ülésen elhangzott aggályok arra vonatkoztak, hogy pusztán a távoltartás vajon segít-e egy megromlott kapcsolat, egy családon belüli elviselhetetlen és bántalmazáshoz vezető légkör javításában, emberek jellemének pozitív irányú megváltoztatásában. Hiányoltuk azt, hogy a bántalmazóval való szakszerű foglalkozás a távoltartás ideje alatt ebben a törvényben nem szerepel. Markánsabban fogalmazódott meg az aggály, hogy a bántalmazónak a családhoz történő visszatérése esetleg az otthonmaradt családtagok helyzetét tovább veszélyeztetheti; nyilvánvalóan a törvényalkotó szándéka ellenére ez előfordulhat.
A kormánypárti többség a törvény megalkotását fontosnak tartja, ezzel együtt sürgeti az országgyűlési határozatban szintén szereplő tanúvédelmi szabályok megalkotását. Amikor ezzel kapcsolatban tettünk fel kérdést, akkor a válasz az volt, hogy nem tanúvédelmi, hanem áldozatvédelmi törvény megalkotására kerül sor a jövő évben. Reméljük, hogy ez mindenképpen segíteni fog.
Valamennyi bántalmazott érdekében tehát fontosnak tartjuk ezt a törvényt, és arra kérjük a parlamenti pártok képviselőit, hogy ezt a törvényt majd szavazzák meg, vitassuk meg, módosító indítványokkal javítsunk rajta.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť