SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Ugyanezen az ülésen a bizottság kisebbségi véleményének képviselői azt az álláspontot fejtették ki, amit egyébként már Csákabonyi Balázs képviselőtársam is megfogalmazott, az emberi jogi bizottságban is így fogalmazódott meg, hogy a kitűzött célokkal, céllal egyetértenek a kisebbségi vélemény képviselői, ugyanakkor az eszközöket nem tartják alkalmasnak ezen célok megvalósítására.
A kisebbségi vélemény képviselői alkotmányossági aggályokat vetettek fel, amelyekre megnyugtató válaszokat nem kaptak, illetve felvetődött a kisebbségi véleményekben, hogy nincs olyan társadalmi hatásvizsgálat vagy háttérvizsgálat, ami, azt gondoljuk, egy ilyen nagyságrendű, ilyen fajsúlyú kérdéskör vizsgálatánál mindenféleképpen szükséges ahhoz, hogy egyáltalán a törvénykezés irányáról, arányáról az országgyűlési képviselők döntéseket hozhassanak.
Felmerült a kisebbségi vélemény, de nemcsak a kisebbségi vélemény képviselői részéről, hiszen hallottuk, hogy a többségi vélemény képviselői is feszegették azt a kérdést, hogy vajon megvan-e ma Magyarországon az az intézményhálózat, az a háttérintézményi rendszer, amely képes ennek a kérdésnek a kezelésére. Megítélésünk szerint ez az intézményrendszer hiányzik, ez az intézményhálózat nem áll rendelkezésre, és nagyon-nagyon komoly költségvetési forrásokat igényel vagy igényelne még az elkövetkezendő egy esztendőben is, amire nem látjuk a garanciákat.
Természetesen abban egyetértünk, a kisebbségi vélemény képviselői ezt hangsúlyozták, és nyilván ezt talán mind a két oldal részéről hangsúlyozhatjuk, hogy a társadalmi közgondolkodást kell megváltoztatni. Megítélésünk szerint ez a törvényjavaslat erre nem alkalmas, illetve kiérleletlen.
Azt is szeretném megjegyezni, hogy az az országgyűlési határozat, amelyre hivatkozunk, és amelyre hivatkozással történt ennek a törvényjavaslatnak a benyújtása, a 45/2003. számú országgyűlési határozat nem csak erről az egy intézkedésről beszélt, és nem csak ezt az egy irányt határozta meg a kormányzat számára. Rendkívül fontosnak tartanánk, hogy ezekről is beszéljünk.
Természetesen nem ehhez a konkrét törvényjavaslathoz kapcsolódik, de azt gondolom, ha már beszélünk erről a témáról, akkor feltétlenül beszélnünk kell ennek az országgyűlési határozatnak az egyéb konkrét feladatairól, amelyekre nézve viszont úgy látjuk, hogy ezek az egyéb feladatok - legalábbis határidőre - nem lettek megvalósítva.
Mindezek alapján tehát az emberi jogi bizottság kisebbségi véleményének képviselői ezt a törvényjavaslatot nem tudták támogatni, és nem támogatták.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť