ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY (MSZP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ez a vita is egy többciklusú vita, viszont nem lineáris, mert ahogyan látom, mindig ugyanoda jutunk összevissza, szóval, mindig ugyanott tartunk, ahonnan elindultunk. Ezt a vitát, ha jól számolom, immár negyedszer folytatjuk le Pósán képviselő úrral, de akkor is kénytelenek vagyunk elmondani, mert ez a helyzet: a képviselő úr aggodalmai részben megalapozatlanok, részben pedig ugyanakkor abban az értelemben nem viszik előre a magyar felsőoktatás ügyét, hogy nem vesznek tudomást bizonyos tényekről.
A képviselő úr is attól fél, mi fog történni, ha esetleg mégis az derülne ki, hogy azokon a területeken, ahol ez a törvényjavaslat engedélyezi az eltérést a jelenlegi törvényi szabályozástól, ott mégsem azt a döntést hoznák. Képviselő úr, ehhez az kellene, hogy az Európai Uniónak a bolognai folyamatban részt vevő összes állama megváltoztassa az eddigi elhatározását. Innen kezdve ne többciklusú lineáris képzésben gondolkozzon, hanem hagyományos, a Magyarországon sem őshonos, egyébként a szovjet mintából átvett főiskola plusz egyetem típusú képzési szerkezetben gondolkozzon. Ez azért nem nagyon valószínű, lássuk be, tisztelt képviselő úr.
Körülbelül egyetlen dolog van, amelyben mindenki egyetért a bolognai folyamat szakmai, politikai vitáiban. Ez pontosan a többciklusú képzés, még akkor is, ha számos részletkérdésben továbbra is van vita.
Ebből azt szerettem volna kihozni, és az volt a felszólalásom célja, hogy mindenki számára világos legyen: ezekben az ügyekben egyetértés van, ezekben az ügyekben nincs vita, ezekben az ügyekben nem fenyeget az a veszély, hogy valamilyen gyökeresen más eredményre jutunk majd a felsőoktatási törvénynél, mint amilyen kísérleti képzéseket engedélyez majd a törvény felhatalmazása alapján a miniszter.
Abban pedig teljesen egyetértek Tatai-Tóth képviselő úrral, hogy mind a jogbiztonságot, mind a megnyugtató átmenetet az szolgálja, ha ezek mögött a miniszteri döntések mögött pedig egy egységes szabályrendszer van, amelynek keretei között mindazokat a kérdéseket nemcsak rendezni lehet, hanem a felsőoktatási törvény többi szabálya miatt rendezni is kell, amelyeket a képviselő úr felvetett.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť