ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szabados képviselő úr - bocsánat, államtitkár úr - az imént elmondta érvelésem legfontosabb sarokpontját, azonban két fontos megjegyzést mégis szeretnék elmondani azért, mert ezek közül legalábbis az egyik túlmutat a konkrét vita keretein.
A kevésbé fontos megjegyzés arra vonatkozik, hogy bármilyen meglepő, de emlékeim szerint volt valaha Bem tábornokról elnevezett óvónőképző intézmény, ami szintén meglehetősen sajátos, úgyhogy önmagában ez nem lehetetlen, de ez ennek a vitának a szempontjából talán nem lényeges.
Amit én fontosnak gondolok, az az, amit Lezsák képviselő úr azzal kapcsolatban mondott el, hogy ha Tomori Pál volt kalocsai érsekről valaki intézményt akar elnevezni, az mindenképpen legyen vagy egyházi intézmény, vagy katonai intézmény. Én ennél azért egy kicsit... - hogy is mondjam, szóval, én azt gondolom, hogy ennél jóval nagyvonalúbban és jóval szélesebb körben kell a saját nemzeti kincseinket megbecsülni. Hogy egy egyszerű példát mondjak: az Eötvös Lorándról elnevezett tudományegyetemen természetesen nemcsak fizikusokat képeznek, hanem társadalomtudósokat, bölcsészeket is. Én tehát azt gondolom, hogy ez az érvelés nem biztos, hogy ilyen módon megállja a helyét.
És az az érvelés, amit pedig az előző vitánk alkalmával elmondott Tóth képviselő úr, ami arra vonatkozott, hogy egy egyházi személyiség nevének felvételéhez azért nem ártana megszerezni az egyház engedélyét vagy hozzájárulását is, ezzel pedig, azt kell mondanom, nem értek egyet. Nekem az a véleményem, hogy jelentős történelmi személyiségeink nem valamelyik felekezetnek, valamelyik egyháznak a személyiségei, hanem az egész nemzetéi valamilyen értelemben. Ha egy helyi közösség büszke egy ilyen történelmi személyiségre, és úgy gondolja, hogy őt választja egy főiskola névadójának, akkor szerintem ez egy helyénvaló, derék dolog, és ha még lehetőségünk lenne rá, akkor sem lenne helyes ezt parlamenti eszközökkel akadályozni.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť