DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. A beterjesztett törvényjavaslat, amely salátatörvény, ezen belül ezt a témakört érzékeltük a legproblematikusabbnak, és azt kell mondanom, hogy talán nem véletlen, hogy a múltkor az általános vita alkalmával és most, a részletes vita alkalmával is ilyen késő esti órában tárgyaljuk, hiszen valljuk be őszintén, ez egy nagyon kényes kérdéskör, nevezetesen, hogyan és mint lehetne a felsőoktatásban törvényi felhatalmazás nélkül, rendeleti úton a többciklusú képzést bevezetni.
Nos, az ezzel kapcsolatosan beadott módosító javaslataink megpróbálják ezt a nagyon nehéz és elég szerteágazó kérdéskört valamilyen módon kicsit mederbe terelni. Nem azt mondom, hogy ez megoldás, szó sincs róla, félreértés ne essék, én azt gondolom, ez egy fontos kérdés. A múlt alkalommal már megkérdeztem, és azóta sem tudom, hogy például azok a határidők, amelyek a MAB állásfoglalásában szerepelnek, hogyan és mint állnak most. A MAB állásfoglalásában május 14-e, azaz múlt hét péntek szerepelt, hogy addig be kellene adni azon felsőoktatási intézményeknek a kérelmet, amelyek 2005. szeptemberétől el kívánnak indítani ilyen típusú képzéseket.
Lejárt ez a határidő, tisztelt képviselőtársaim. Ezt csak annak érzékeltetésére mondom, hogy az itt megfogalmazott módosító javaslatok nem ellenzéki képviselő kekeckedései kívánnak lenni, hanem egész egyszerűen arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy ezek bizony nagyon komoly problémák.
Csak egyetlenegy dologra szeretnék utalni, ami, azt gondolom, megvilágítja ezt a problémát egy másik aspektusból is. A többciklusú képzéshez igazodóan az elképzelések szerint egy képzési ág alkalmas arra, hogy több későbbi szakterület, szakirány szempontjából közösen képezzen.
Most kifejezetten egy olyan témát mondok, ami az én szakterületemtől távol áll, de azt gondolom, érdemes ezen elgondolkodni. Ha kertészmérnököket vagy élelmiszer-ipari mérnököket egy évig közösen képeznek, akkor gyakorlatilag lehetetlenné válik a gyakorlati képzés, amelyre egyébként pont az alapképzés, az úgynevezett BSC épülne. Hát ezek nincsenek megcsinálva! Sem a tudományágbesorolás-tervezetek nincsenek összhangban az MTA vagy akár a MAB besorolásaival, a kimenetelhez sem adnak meg semmilyen követelményrendszert, kompetenciákat, mit kell tartalmazni egy BSC-nek. Egész egyszerűen így bevezetni rendeleti úton bármit is, anélkül, hogy ahhoz ki lennének dolgozva a megfelelő leágazások, akár rendeleti, akár törvényi szinten, azt gondolom, hogy a lehető legnagyobb felelőtlenség. Ezért tisztelettel kérem a parlament mindegyik pártjának képviselőit, hogy fontolják meg ezeket a módosító javaslatokat.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť