SZABADOS TAMÁS

Full text search

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Mivel Lezsák Sándor képviselőtársamat valóban úgy ismertem meg, hogy komolyan veszi, amit csinál, ezért én is megtisztelem azzal, hogy válaszolok neki.
Magam is azok közé tartozom történelemtanár lévén, akik azt mondják, hogy Tomori Pál, ha már ezen a vonalon megyünk tovább, legalább annyira nem egyházi férfiú, mint ahogy egyházi férfiú. Talán ön is tudja azt, hogy Tomori Pál élete utolsó néhány hónapjában lett egyáltalán felszentelt pap és érsek, tehát ő nem papként kezdte pályafutását, egy katonaember volt, egy zsoldos katona, ez a reneszánszban elég elterjedt dolog volt. Tudjuk azt, hogy Rómában az érsekséget, püspökséget elég könnyedén osztogatták abban az időben, amiért aztán ennek az egyháztörténetben elég komoly leágazása lett, többek között a reformáció is azért indult el, mert az egyházban ilyen dolgok történtek.
Nade, hogy Tomori Pálnál maradjunk, én úgy gondolom, hogy Kalocsa, amely egy kisváros, és amely város, gondolom, büszke volt Tomori Pálra, őt választotta, én úgy gondolom, hogy egyetlenegy országgyűlési képviselőnek sincs joga megkérdőjelezni egy független intézmény döntését. Lehet ezt nyilvánosan bírálni, lehet a képviselő úr vagy bárki nemtetszésének helyt adni, de egy törvényben, egy készülő törvényjavaslatban, illetve módosításban ezt a névválasztást megkérdőjelezni, és úgy tenni, mintha egy főiskolai tanács nem létezne, ez egész egyszerűen nem lehetséges.
(1.20)
De én is azok közé tartozom, akik Tomori Pált nemcsak egyházi emberként, hanem a magyar történelem egyik jeles férfijaként tartom számon. Ennek ellenére tiszteletben tartom a képviselő úr ellenkező véleményét, de azt mondani, hogy egy kvázi világi főiskola ezt nem teheti meg, én ezt nem így látom. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť