ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy kormány tevékenységét két dologhoz mérhetjük. Az egyik a szükséges teendők halmaza, a másik pedig a kormány saját céljai. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Van neki?) Az elmúlt időszak azt igazolta, hogy a nemzeti közép kormánya esetében ez a kettő egybeesik, a kormány jól tűzte ki a célokat, és sikeresen teljesíti a megoldandó feladatokat.
Medgyessy Péter miniszterelnök úr két évvel ezelőtt itt a Házban azt mondta: “Az elmúlt 12 év legigazabb tanulsága, hogy a rendszerváltásban a szabadságnak, a demokráciának és a jólétnek együtt kell értelmet kapnia. A következő évek fő feladata a jólét kiterjesztése tízmillió polgárra, családokra, valamennyi családra. Ez a nemzeti közép kormányának igazi célja.” Ezekhez a gondolatokhoz kell mérnünk a kormány, az ország kétéves teljesítményét.
Tisztelt Ház! Ez a kormány sokat tett a felhalmozott, öröklött szociális feszültségek orvoslásáért, az ország jövőjének megalapozásáért, a tartós gazdasági növekedésért és a demokratikus politikai kultúra megerősítéséért. Az elmúlt két évben Magyarország igazságosabb, modernebb és demokratikusabb országgá vált. (Egy hang az ellenzéki padsorokból: Huh!) Mivel fideszes képviselőtársaink a tények iránt érdeklődnek, ami meglehetősen újszerű náluk (Derültség.), nézzük hát a tényeket. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból. - Az elnök csenget.)
Tisztelt Ház! Egy társadalom, egy kormány szociális érzékenységét azon lehet lemérni, hogy hogyan bánik a gyermekekkel és az idősekkel. Azt ígértük, hogy több esélyt, jobb lehetőséget adunk a gyermekeknek, a családoknak. Tartjuk a szavunkat! (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) 2002 szeptemberétől 20 százalékkal emelkedett a családi pótlék összege, a rendszeres gyermekvédelmi támogatást is egyötödével emeltük, gondoskodtunk a juttatások értékállóságáról. 200 ezer forintról 800 ezerre, illetve 1,2 millió forintra emeltük a gyermekenként járó lakástámogatás összegét, egyszerűsítettük a támogatás igénybevételét. Fokozatosan bővítjük az ingyenes tankönyvben és étkezésben részesülő gyermekek számát, számuk a ciklus végére 750 ezer fő lesz. Lehet, hogy vannak, akik ezt keveslik, de ez éppen 750 ezerrel több, mint az Orbán-kormány idején. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Azt ígérjük, hogy biztosítjuk az időskor biztonságát. Tartjuk a szavunkat! (Babák Mihály: Gyógyszerár!) Visszaadtuk a Fidesz által elvett 19 ezer forintot a nyugdíjasoknak, bevezetjük a 13. havi nyugdíjat. A nyugdíjak értéke az elmúlt két évben 17 százalékkal nőtt, 360 ezer rászoruló nyugdíjas részesült méltányossági nyugdíjemelésben, két év alatt 50 százalékkal nő az özvegyi nyugdíjak összege. Azt ígértük, hogy igazságossá tesszük, fejéről a talpára állítjuk a szociálpolitikát, hogy az állam ne a jómódúakat, hanem a rászorulókat támogassa jobban. Tartjuk a szavunkat!
Tisztelt Ház! A modern ország alapja a versenyképes, erős gazdaság. Azt ígértük, hogy újra növekedési pályára állítjuk a gazdaságot. Nem volt könnyű, de álljuk a szavunkat. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Ma újra gyorsul a gazdaság, a növekedés értéke elérte a 3,5 százalékot, amit ahhoz képest érdemes értékelni, hogy az Orbán-kormány idején ez az ütem 6 százalékról 3 százalékra csökkent. Áprilisban 13 százalékkal nőtt az ipari termelés, 19 százalékot ért el az export növekedése. Amíg tavaly az első negyedévben 79 millió euró, addig 2004 első két hónapjában már 580 millió euró volt a külföldi beruházások összege. Az önök ciklusának utolsó évében 80 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, a Medgyessy-kormány első két évében 65 ezerrel több munkahelyet találhattak a munkát keresők.
És hogy beszéljünk az önök kedvenc témájáról is, a ciklus végéig 431 kilométer autópálya építése fejeződik be, és további 425 kilométer építése kezdődik meg. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból, köztük dr. Áder János: Ez újabb szám!) Elkezdődött az M0-ás kivitelezése is, ami azt bizonyítja, hogy a főváros és a vidék csak együtt, egymást erősítve fejlődhet. Tartjuk hát a szavunkat! Ma a gazdaság erősebb, dinamikusabb és egészségesebb, mint az elmúlt években bármikor.
Tisztelt Ház! Az igazságosság azt követeli meg, hogy a gazdaság eredményeiből minden ember részesülhessen. Azt ígértük, hogy fokozatosan felzárkóztatjuk a jövedelmeket, csökkentjük az alacsony keresetek adóját. Tartjuk a szavunkat! (Derültség az ellenzéki padsorokban.) A jövedelmek vásárlóértéke egynegyedével nőtt az elmúlt két évben. A közalkalmazottak keresete 50 százalékkal nőtt 2002-ben, ma a közszféra dolgozói 25 százalékkal többet keresnek, mint a versenyszféra átlaga. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból. - Az elnök csenget.) Az adó- és járulékterhelés az átlagkereset szintjén 6 százalékkal, a minimálbér szintjén 45 százalékkal csökkent. Tartjuk a szavunkat, mert igazságosabbá vált a jövedelmek elosztása.
Tisztelt Ház! Azt ígértük, hogy megalapozunk egy modern, versenyképes Magyarországot. Tartjuk a szavunkat!
(10.00)
2003-ban több mint 5,5 milliárd forint, 2004-ben 4 milliárd forint szolgált a közoktatás céljaira, ezen belül a Sulinet fejlesztésére. A kormány átvállalja a diákok nyelvvizsgájának és számítógépes vizsgájának költségét, nulladik évfolyam indul a középiskolákban a nyelvi és számítógépes felzárkóztatás érdekében, hogy minden magyar fiatal versenyképes lehessen az Unióban. A nemzeti civil alapprogram 6-7 milliárd forint többletforrást jelent a civil szféra fejlesztésére. 2004-ben 45 százalékkal nőttek az önkormányzatok fejlesztési forrásai, ezen keresztül 130 önkormányzati beruházás indulhat el. Az Európa-terv keretében 1500 milliárd forint szolgál a vállalkozások és közösségek fejlesztésére, mindannyiunk jólétére, ezen az úton harminc éve a legnagyobb beruházási program indulhat el az országban. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Tartjuk a szavunkat, Magyarország korszerű európai országként készülhet a jövőre.
Tisztelt Ház! Tartjuk a szavunkat. (Derültség a Fidesz soraiban.) Tartjuk a szavunkat, mert az elmúlt két évben erősebb szociális hálót, erősebb gazdaságot, igazságosabb társadalmat, modernebb országot teremtettünk. Ez a kormány határozottan jár a választók által 2002-ben kijelölt úton. Vannak céljaink, és el is érjük őket.
Tisztelt ellenzéki Képviselőtársaim! Ez hát a sodródás? (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Igen!) Ez a céltalanság? Ez a tehetetlenség? (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Igen!) Ezt csak egy fantáziátlan és felelőtlen ellenzék állíthatja. Itt az ideje, hogy véget érjen a hatalomvesztést követő kétéves dackorszak, a fanyalgás helyett együtt keressünk megoldást az ország problémáira. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Tisztelt Ház! Az elmúlt két év nem volt könnyű. A modern európai köztársaság megteremtése sok erőfeszítéssel, sok vitával, sok küzdelemmel, sok nehézséggel járt, de tudjuk, hogy megéri, mert jó úton járunk.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť