DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jeleztem ugyan gombnyomással is, de a gép ezek szerint nem mutatta a felszólalási szándékot. Köszönöm a szót, elnök úr.
A vita végéhez értünk. Őszintén szólva amikor láttam, hogy Medgyessy Péter jelen van az ülés kezdetén, bíztam abban, hogy válaszolni fog azokra a kérdésekre, amelyeket már hetek óta felteszünk. Legutóbb éppen hétfőn tettem fel ezeket a kérdéseket itt napirend előtt. Akkor választ nem kaptam, Medgyessy Péter nem tudott válaszolni, hiszen nem volt jelen, az államtitkár úr pedig szintén nem válaszolt a feltett kérdésekre.
Ma feltettem Medgyessy Péter jelenlétében ezeket a kérdéseket, és Medgyessy Péter megfutamodott, a feltett kérdésekre nem válaszolt. (Derültség a kormánypártok padsoraiban. - Gaál Gyula: Kormányülés volt.) Akkor még nem volt kormányülés, államtitkár úr. Amikor a kérdéseket feltettem, Medgyessy Péter itt ült a teremben, lett volna lehetősége, hogy válaszoljon a feltett kérdésekre. A kérdések az ő személyes vállalásait érintették. Minden pont, amit én szóba hoztam, Medgyessy Péter korábbi személyes ígéretével, személyes vállalásával volt kapcsolatban, amelyekre ő korábban garanciát adott, egyébként a személyes szavát adta ezekre a pontokra. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Fogadóórára ment.)
Az volt a kérdés, és a fő kérdés a következő továbbra is: miért nem támogatja Medgyessy Péter több mint egymillió ember kérését (Dr. Gyurcsány Ferenc: Két és fél millióét támogatja.), akkor miért nem támogatja több mint egymillió ember kérését, amikor ezek az emberek kevesebbet kérnek Medgyessy Pétertől, mint amit Medgyessy Péter a választási kampányában megígért? Ha úgy tetszik, a mai politikai vitanapnak ez a fő kérdése, és erre sem Medgyessy Péter - addig amíg jelen volt -, sem pedig helyette senki más nem válaszolt; nem válaszolt, mert nincs is erre válasz, legalábbis nincs jó válasz. Önök egyfolytában mellébeszéltek.
Ugyanis Medgyessy Péter az otthonteremtési támogatások bővítését ígérte. Vegyék elő a korábbi nyilatkozatait, vegyék elő az “Egyetértésben a nemzettel” című programját. Ehelyett ennek a támogatásnak a szétverése történt meg.
(13.50)
Medgyessy Péter azt ígérte, hogy a gyógyszerek ára kisebb mértékben fog emelkedni, mint ahogy egyébként ez történt az Orbán-kormány idején, azaz egy 6 százalékos inflációt feltételezve az Orbán-kormány idején 4 százalékos gyógyszeráremelésre volt lehetőség a megállapodás szerint, most ez tehát 4 százalék alatti gyógyszeráremelést jelentett volna (Dr. Vojnik Mária: Nem ennyivel emelkedett!) a Medgyessy-kormány megalakulása után. Mennyivel is emelkedtek, államtitkár asszony, egyébként januárban a támogatott gyógyszerárak? 20-30-40 százalékkal - fajtájától függően, ugye? A hatósági ár bevezetése ellenére is.
Mit is ígért még Medgyessy Péter a beteg embereknek? Egymillió beteg embernek ígért ingyen gyógyszert: a szív- és érrendszeri betegeknek és a csontritkulásos betegségben szenvedőknek ígért ingyen gyógyszert. Az államtitkár asszony csodálkozva néz rám: ajánlom, hogy vegye elő Medgyessy Péter “Egyetértésben a nemzettel” című programját, és a vonatkozó pontot olvassa el figyelmesen. Egymillió embernek ígért ingyen gyógyszert Medgyessy Péter (Dr. Vojnik Mária: A gyógyszerek jelentős részére százszázalékos támogatás van, képviselő úr!), és ebből az ígéretből máig semmi nem valósult meg.
Ígért 400 ezer új munkahelyet, ehelyett gyárbezárások, elbocsátások, a munkanélküliség növekedése jellemezte az elmúlt két esztendőt. Nem válaszolt arra a kérdésünkre Medgyessy Péter, hogy most már nem 400 ezer munkahelyet kérnek tőle a választópolgárok, hanem csak azt, hogy védje meg a meglévő munkahelyeket, hogy miért nem teljesíti ezt a kérésüket. (Göndör István: Növekszik a foglalkoztatottak száma? - Az elnök megkocogtatja a csengőt.)
A mezőgazdaság felvirágoztatását ígérte Medgyessy Péter - ma már ezt nem kérik tőle az emberek, ma már nem gondolják azt, hogy Medgyessy Péter fel tudná virágoztatni a mezőgazdaságot. Azt viszont kérik tőle, hogy legalább azt az ígéretét, azt a vállalását teljesítse, amit még egyébként 2002 szeptemberében írt alá - már kormányfőként egyébként - egy politikai megállapodás keretében a négy frakcióval együtt, amely arról szólt, hogy az uniós csatlakozás előtt, május 1-je előtt mindent megtesz a kormány azért, hogy a magyar gazdák és a kis- és középvállalkozások versenyfeltételeit javítsa. Nos, ez ügyben nem történt semmi sem egyébként az elmúlt másfél esztendőben - nem csodálom, hogy Medgyessy Péter elmenekül a válasz elől. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ne mondjál ilyet!)
Ezenkívül Medgyessy Péter ígérte azt is, hogy nem lesz gázáremelés - nem lesz gázáremelés. Ehhez képest tudja, mennyi volt, képviselő úr, egyébként a gázár, amikor megalakult az önök kormánya? 40 forint 50 fillér. És tudja, most mennyi? 58 forint 50 fillér. Ez a következménye annak, amikor önök azt mondják, hogy nem lesz gázáremelés. Az emberek most már nem azt kérik Medgyessy Pétertől, hogy ezt az ígéretét tartsa be, hogy ne legyen gázáremelés, hanem csak azt kérik tőle, hogy legalább az infláció mértékét a gázár emelése ne haladja meg.
Kevesebbet kérnek mind az öt pontban, kevesebbet kérnek tőle az emberek, mint amire ő 2002 tavaszán vállalkozott. És nincs válasz arra - Medgyessy Péter sem válaszolt arra, és senki más a mai vitában -, hogy Medgyessy Péter ezt a kevesebbet miért nem adja meg a magyar embereknek, miközben ő ennél sokkal többet ígért.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Ezer napja nem tudjuk, ki volt Joszip Tot!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť