DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Szabad Demokraták Szövetsége, mint ahogy már oly sokszor elhangzott különböző felszólalásokban, abba az irányba szeretné a költségvetést elmozdítani, hogy maga az adózó állampolgár dönthesse el, mire költi a zsebében hagyott pénzt, magyarán: a személyi jövedelemadó csökkentése mellett állunk ki.
(11.20)
Igen ám, de egyesek fölvetik - és ma már többször is hallottuk -, hogy új adónemek bevezetésére kerül sor. Igen, új adónemek jelentek meg, ezek közül az egyik az oly sokszor ostorozott ökoadó, a talajterhelési díj, a vízterhelési díj és a levegőszennyezési díj. Azt senki nem várhatja el, hogy az adófizetők valamennyien megfizessék azt a rekultivációs költséget, azt a beruházási költséget, amelyet a szennyezők okoznak. Ezért került sor ennek a díjnak a bevezetésére úgy, hogy a talajterhelési díjat maguk az önkormányzatok kapják meg, és döntik el, hogy milyen környezetvédelmi beruházásra fordítják, valamint a levegőszennyezési és a vízszennyezési díjból, akik beruháznak, és ezt a szennyezési forrást kiváltják, magyarul: a szennyezők, akkor ennek a díjnak az 50 százalékát visszaigényelhetik. Ennek maximális mértéke az általuk elindított beruházás 50 százaléka. Magyarán: egy ösztönzőrendszer a szennyezés csökkentésére, és azokat terheli, akik ezt a szennyező forrást üzemeltetik.
Várható-e még további díjtételemelés? Igen, örömmel jelenthetem önöknek, 2005. január 1-jétől a termékdíj-fizetési kötelezettséget ki kívánjuk terjeszteni valamennyi használt személygépkocsira, az elektronikai és elektronikus termékekre, valamint be akarjuk vezetni a betétdíjas szabályzást. Magyarán: a tisztelt fogyasztó döntse majd el, hogy olyan csomagolásban vásárolja-e meg az árut, ami úgynevezett visszaváltható, többutas termék, vagy mélyebben a zsebébe nyúl, és az egyszer használatos, eldobható csomagolást választja, amelynek az újrahasznosítása, a feldolgozása bizony költséget jelent, és ezt a költséget fizesse meg az, aki a szennyezési forrással olyan gavallér módon bánik.
Ezt a szabályozást nyilván nem lesz könnyű elfogadtatni. A Házban ellenzéki és kormánypárti oldalról egyaránt törekszenek arra, hogy a hulladékkibocsátás csökkenjen, de amikor a konkrét megvalósításról van szó, és valóban egy olyan hulladékgazdálkodás irányába kívánunk elmozdulni, amely ezt a tendenciát éreztetni kívánja magával a hulladékot előállítóval és a hulladék anyagot újrahasznosítóval, akkor bizony az ellentétek már nagyobbak.
A Szabad Demokraták Szövetsége indította el a kormányon belül az előző kormány által egyébként elfogadott úgynevezett Vásárhelyi-terv koncepciót, amelynek a törvényi megalkotása itt a Házban véleményünk szerint most már két-három héten belül véglegesen rendeződni fog. (Balla György: Tönkrezúztátok!) Ja, hogy tönkrezúztuk? Igen, azt nehéz lett volna tönkrezúzni, ami nem is volt, ugyanis az előző kormány koncepciószinten állapította ezt meg, a hozzárendelt forrás nulla forint volt, amelyhez 2003-ban mintegy 2 milliárd forinttal elkészültek a kiviteli tervek. Ebben az évben 8 milliárd forintos összköltséggel két konkrét tározó, a cigándi és a tiszaroffi beruházás megkezdődik. Az összberuházási érték 2006-ig mintegy 130 milliárd forint, aminek fele közvetlen… (Domokos László: Draskovics úrnak lesz elég pénze erre? Várjuk meg a júniust!) Várjuk meg a júniust - igen, augusztusban indulnak a gépek. Aranyosan hallgatom kedves ideges képviselőtársaim megnyilatkozásait. Nem tudom, hogy miért; a közvélemény-kutatások szerint önök jobban állnak, mint a Szocialista Párt (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Képzeld, az SZDSZ meg még jobban!), ez nyugalomra kellene intse önöket, nem ilyen idegeskedésre. Vagy lehet, hogy rosszak a közvélemény-kutatási adatok, és ezért van önökben valamiféle félsz a június 13-ai választásoktól. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nagyobb ívet a beszédnek!)
Elindult az a Balaton-fejlesztési program, amelyben 2000-ben sikerült egy olyan kritikus állapotot előidézni bizonyos vízkormányzási problémák útján, a Balaton vízszintje olyan kritikus mértékre csökkent, amelyet bizony nemcsak az aszállyal és a csapadékszegény időszakkal lehetett magyarázni. Ennek a vízminőség-megőrzése további beruházásokat igényelt, a szennyvízkezelési program 60 százalékkal elkészítette, valamint ebben az évben mintegy 5 milliárd forintos beruházás lesz a vízminőség megóvása érdekében. (Varga Mihály: Zoli, esőt csinál a kormány? - Dr. Szekeres Imre: Azt is tud, ha nem szóltok bele.) A természetvédelmi területek kivásárlása során az elmúlt két évben mintegy 12 ezer hektárnyi területtel bővültek a nemzeti parkok területei, és a honvédségtől átvett Hortobágyi Nemzeti Park úgynevezett lőtere még további 7 ezer hektárral gazdagította ezt a színfoltot.
A LIFE-programból mintegy 6,5 millió eurónak megfelelő beruházásokra került sor. Most van az Országgyűlés előtt a Natura 2000-es területek kijelöléséről szóló törvény tárgyalása. Bízunk abban, hogy a Natura 2000-es területeken az az agrár-környezetgazdálkodás és -tájgazdálkodás elindulhat, amire Medgyasszay László úr már tett utalást. Megjegyzem: 2002-ben erre a programra 2 milliárd forint volt a központi költségvetésben, 2003-ban 4,5, ebben az évben az európai uniós támogatással együtt 8,5. Kevés, ezt legalább háromszorosára kellene emelni. Ha bárki ezzel kapcsolatban kritikai megjegyzést akar nyilvánítani, egyet fogunk érteni. A hulladékgazdálkodás terén az ország 40 százalékát elérően az ISPA-program a szilárdhulladék-kezelést elindította, mintegy 12 beruházási program van jelen pillanatban előkészítés alatt, illetve kivitelezés alatt, és további öt indul. Ennek az összköltsége 278 millió euró, valamint az előkészületben állóké 384 millió eurót tesz ki.
Egyebekben megemlíteném a szennyvízkezelési programot, amelyben jelen pillanatban 684 program indult el, ez 1472 települést érint, és hátra van még 2006 után további 840 település, amivel 2010-re el tudjuk érni azt, hogy Magyarország szennyvízkezelési programja az európai uniós csatlakozási szerződésben vállalt szintet teljesíteni fogja. Az ivóvízminőség-javító programban 2006-ig 184 településnek az egészséges ivóvíz megteremtése lesz napirenden. Ebből jelen pillanatban folyamatban van 94 település programja. Ennek az összköltsége 2006-ig összességében mintegy 50 millió euró, és ehhez még a strukturális alapból mintegy 3,7 milliárd forintnyi támogatás várható.
Nos, kedves barátaim, nyilvánvalóan óriási hátralékot és hagyatékot kell feldolgoznunk, amely 80 éves hátralék és 80 éves hagyaték, és ennek a hagyatéknak a végleges rendezése 2010-ig mindnyájunk kötelessége és feladata. A Szabad Demokraták Szövetsége a kormányon belül azon van, hogy ezen programokat mind az európai uniós forrásokkal, mind pedig azok pénzügyi forrásainak igénybevételével, akik e szennyezési területen érintettek, megvalósíthassa, és ehhez a költségvetési összegeket az adófizetők pénzéből biztosítsa.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť