DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Az autópályákról áttérnék egy hasonlóan nehéz műfajta, ez az önkormányzatok világa. Két év után mára leszögezhetjük azt, hogy a kormányváltás egyik legnagyobb vesztesei az önkormányzatok lettek. Pedig ha visszagondolunk két évvel ezelőtt az országgyűlési kampányra, akár az önkormányzati őszi kampányra, akkor azt hallottuk úton-útfélen, hogy vége a korábbi nehéz világnak, és egy új rendszer következik, több pénzt kapnak az önkormányzatok. Egyet felejtettek el ehhez hozzátenni, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy jóval több feladatot is kapnak az önkormányzatok, jóval többet, mint amennyivel több pénzt kapnak majd. Ez kimaradt a propagandagépezet felvetéseiből.
De nézzük még azt, hogy mit is fogalmaztak meg annak idején, két évvel ezelőtt önök, és mi is valósult meg abból! Az egyik ilyen fontos kitétel volt, hogy javítjuk a vidéken élők helyzetét, minden megfelelő méretű településen központi forrásból fedezzük az alapfokú oktatás, az egészségügyi és szociális ellátás alapszolgáltatásait. Gondoljunk vissza, hogy mi történt az elmúlt két évben, hány vidéki kistelepülési iskolát, de nemcsak kistelepülésen, hanem városban levő iskolát zártak be. Hány ezer közalkalmazottat kellett ennek következtében elbocsátani!?
(11.40)
Vagy a másik, ehhez hasonló szlogen, amely arról szólt a belügyminiszter asszony részéről az önkormányzati bizottsági meghallgatáson, hogy az önkormányzati veszteségek pótlására, a törvényes állapot helyreállítása érdekében mintegy 50 milliárd forint, bázisba beépülő kompenzációra van szükség, ezen túl a felhalmozási bevételek kifutása miatt további 50 milliárd forint fejlesztési forrás biztosítása szükséges. Nemhogy plusz 100 milliárd forintot kaptak volna az önkormányzatok, mint ahogy a belügyminiszter asszony ígérte ezt 2002-ben, hanem 100 milliárd forint hiányzik ebben az évben is a költségvetésükből! Mivel tudom ezt alátámasztani?
Tisztelt Képviselőtársaim! 2003-ban megközelítőleg az önkormányzatok fele önhibáján kívül hátrányos helyzetű volt, illetve az úgynevezett bérhiki-rendszerhez volt kénytelen fordulni azért, hogy egyáltalán a közalkalmazotti béreket ki tudja fizetni. Normális helyzet-e az, amikor az állami költségvetésből finanszírozott önkormányzati forrást az önkormányzatok fele tekintetében külön eljárással, mintegy könyöradományként ki kell egészíteni ahhoz, hogy egyáltalán a napi működést el tudják végezni? Igaz az, amit Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke mondott, hogy az önkormányzatok napi működése kész csoda. Ezt nem mi mondjuk, hanem az Állami Számvevőszék. Az Állami Számvevőszék megfogalmazta azt is, hogy nem elegendő a működtetésre szánt pénz, és indirekt módon kiolvasható a jelentéséből, hogy a bérekre 78 milliárd forint és az egyéb önkormányzati vonatkozásban mintegy 50 milliárd forint további pénz hiányzik a rendszerből. És hogy nincs vége az önkormányzati feladatoknak pénz nélkül, erre a legjobb példa most az önkormányzatok ingyenes tejakciója, amit egy országgyűlési határozat határozott el, a kormány hajtja végre. A propaganda arról szól, hogy ingyenes a tej, miközben az önkormányzatok jelentős része úgy tudja ezt megoldani, hogy saját forrásból kénytelen kiegészíteni, kétdecinként 10-20 forinttal. Kérdezem én: akkor hol van az az igazság, amit Lamperth Mónika mondott, nekünk is megfelelően és támogathatóan, hogy minden új feladathoz központi forrásból fedezetet nyújtanak az önkormányzatoknak?
Az csak szépségflastrom, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy a személyi jövedelemadó 5 százalékról 10 százalékra emelkedett, illetve a gépjárműadó teljes összege az önkormányzatoknál marad. Ez az önkormányzatoknak mintegy felénél mindösszesen 2-5 százalék közötti növekedést jelent, miközben a közalkalmazotti bér, amelyet kötelezően ki kell fizetni a pedagógusoknak, óvónőknek és egyéb közalkalmazottaknak, 50 százalékkal emelte meg a kiadási oldalt.
Ezért, tisztelt képviselőtársaim, lehetne sorolni még az önkormányzatok vonatkozásában azt a sok bajt, azt a sok nehézséget, amin az önkormányzati tisztségviselők, a képviselő-testületek végigmentek az elmúlt két évben, és nem is látják ebből a kilábalás lehetőségét sajnos, de az idő véges, ezért csak azt tudom mondani, hogy a legnehezebb két éven vagyunk túl, és csak reménykedni tudunk abban, de ez a remény egyre halványul, hogy az elkövetkezendő két év más módon zajlik le az önkormányzatok életében. Mert ha ez így történik, mint eddig, azzal nem az ott lévő önkormányzati vezetőket sújtják, hanem a településen lakó embereket, hiszen mindegyikünknek oda jár a gyereke iskolába, óvodába, amit bezárni készülnek az önkormányzatok, ott van legtöbbünknek a munkahelye, ott élnek a szüleink, akik tisztes öregkort szeretnének megélni, és normális utakon közlekedni, normális önkormányzati közszolgáltatást igénybe venni.
Ha ez így megy tovább, erre nem lesz lehetőség, ez a két év nem ezt mutatta. Reméljük, hogy a kormány ezen változtatni fog, és ezekre a kérdésekre, amelyeket a frakcióvezető úr, valamint én is feltettem, szívesen vettem volna a miniszterelnök válaszát, ha itt benn lenne a teremben.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť