DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Medgyessy Péter kormánya a “Cselekedni most és mindenkiért” címet viselő programjában többek között átlátható és ellenőrizhető működést, tiszta, korrupciómentes közéletet, a közpénzekkel való elszámolást, pártatlan, korrupcióellenes fellépést hirdetett.
A kormányprogram vitájában Medgyessy Péter kiszámítható államot, tiszta versenyt és jogbiztonságot ígért. Mint mondta, kormánya átérzi, hogy példát kell mutatnia a törvények és az alapvető erkölcsi normák tiszteletéből. Majd így folytatta felszólalását: “Sokfelé jártam az országban, sok biztatást és tanácsot kaptam. Az emberek azt is világossá tették, hogy csak addig számíthatunk bizalmukra, amíg azt látják, hogy a hatalommal senki a maga javára nem élhet vissza. Eszerint cselekszünk. Nem tűrjük el a közpénzek elherdálását, a korrupció semmilyen formáját. Demokráciában az állam pénze a polgárok pénze, őket pedig egyetlen közintézmény sem károsíthatja meg. A jog eszközeivel fényt kell deríteni a törvénytelenül magánzsebekbe vándorolt állami pénzek történeteire. A korrupcióval szemben a tűrésnek nincs helye semmilyen formában, és ígérhetem, saját sorainkban még szigorúbbak leszünk, mint másokkal. Visszaállítjuk a törvények becsületét, a közélet tisztaságát.”
 
(12.10)
Ezeket az alapvetéseket kilenc hónappal később a kormányfő a következőkkel egészítette ki: “A politikusoknak a hatályos jogot és az erkölcsi követelményeket is figyelembe kell venniük tevékenységük során. A politikusok feladata, hogy a jog és az erkölcs időnként egymást nem fedő követelményei közül mindig a szigorúbbhoz igazodjanak, csak így lehet megerősíteni a politikai élet tisztességébe, a köztársaság eszméjébe vetett hitet. Különösen fontos, hogy elkerüljünk minden olyan helyzetet, amelyben a politika és az üzleti világ meg nem engedhető kapcsolatának lehetősége vetődik fel.” Szép szavak - de csak szavak.
Tisztelt Ház! Nézzük, mi is történt az elmúlt két évben. Idő hiányában nem tudok mindent pontosan felidézni, ezért konstruktív hozzászólásaikat, kiegészítéseiket örömmel veszem. A történtek felidézéséhez a magyarországi sajtó információit vettem segítségül.
2002. május. A nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti többsége megszavazta a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentességet annak a beruházásnak, amely Medgyessy Péter villájának biztonsági felszereléséhez szükséges - a beruházás mintegy 40 millió forintba került. Görgey Gábor kultuszminiszter pályáztatás nélkül nevezte ki Huszti Pétert a Nemzeti Színház igazgatójává.
2002. június. A képviselői vagyonnyilatkozatokból kiderült, hogy Medgyessy Péter több száz millió forintos magánvagyonnal rendelkezik, a kormányfő ugyanakkor nem tüntette fel azt a budai többszintes villát, amelyben lakik, és amelyet közpénzből láttak el biztonsági berendezéssel. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van!) Medgyessy bevallásában nem tüntette fel a haszonélvezeti jogokat és cégeladásból származó bevételeit. Ellenzéki képviselők az ügyben eljárást kezdeményeztek, melyet az Országgyűlés mentelmi bizottságának MSZP-s elnöke elutasított.
2002. július. A kormány nem nyílt közbeszerzési eljárásban, hanem zárt, meghívásos rendszerben kívánta kiválasztani az újabb autópálya-szakaszokat építő cégeket. A tenderre csak Magyarországon bejegyzett, külföldi tulajdonú cégeket hívtak meg. Nem hívták meg a tenderre az egyetlen magyar tulajdonban lévő részvénytársaságot.
2002. augusztus. Az MC Media nevű cég kapott megbízást a száznapos kormányprogram eredményeit bemutató kampány lebonyolítására. A kormány nem nyílt közbeszerzési eljárással választotta ki a céget. A száznapos program népszerűsítésére 44 millió forintot biztosított a Kormányzati Kommunikációs Központ. Az MC Media részt vett az SZDSZ kampányában is.
Az augusztus 20-ai ünnepségek fő szervezését zárt közbeszerzési eljáráson a Multimédia Concerts nevű cég nyerte meg. A cég teljes egészében a Guernsey-szigeteken bejegyzett off-shore cégek birtokában van, melyeknek tulajdonosai ismeretlenek. A Multimédia Concerts mellett alvállalkozóként ismét feltűnt az MC Média Kft., amely 44 millió forint értékben bonyolított le az ünnepségekhez kapcsolódó médiavásárlásokat.
2002. szeptember. Egyhavi munkáért 150 millió forint tanácsadói díj jelent meg a Magyar Fejlesztési Bank nyilvántartásában az átvilágításokat végző Proware Kft. javára. A bank szerint valójában csak 65 milliót fizettek ki.
Az állami tulajdonú Exim Bank 10,6 millió eurós, 2,5 milliárd forintos kölcsönt adott a Lotus Market romániai bevásárlóközpont felépítéséhez. A bevásárlóközpont építtetője Mudura Sándor, Medgyessy Péter barátja. (Dr. Veres János: Ez 2002. februári döntés volt!)
A Kossuth-év záróünnepsége 134 millió forintba került. Az ünnepség megszervezésére ismételten nem írtak ki nyílt közbeszerzési eljárást, ehelyett a kultusz- és az oktatási tárca programszervezői választhatták ki a rendező cégeket. Az értékhatár egyetlenegy esetben sem haladta meg a 9 millió forintot, amely felett már közbeszerzési eljárást kellett volna kiírni. Megbízást kapott Fatér Barna cége, a Nemo Design; Fatér Barna Geszti Péter üzlettársa, mindketten részt vettek az SZDSZ kampányában.
2002. október. A Malév új vezérigazgatója Huszti András lett, aki 1996-ban még az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója volt. Ebben a minőségében engedélyezte, hogy a bank a saját vagyonkezelő cégén keresztül 202 millió forintért megvegye a tihanyi volt MSZMP-üdülő teljes berendezését. A 202 millió forintért megvásárolt berendezési tárgyakat sem az MFB, sem a vagyon kezelője nem vette birtokba. Az MFB új vezetése 2002 októberében kiszállt a befektetésből, a szálloda a szobáiban található festményeken és mozgalmi rézkarcokon kívül mindent eladott a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak 12 millió forintért. Az MFB kára a mai értéken számolva 400 millió forint.
2002. december. A Miniszterelnöki Hivatal csaknem 240 millió forintért vett bérbe 4000 négyzetméternyi irodát a budai Hattyú-házként ismert irodaházban. Az irodaház a Tocsik-ügyből ismert, végelszámolás alatt álló Vektor Rt. tulajdonosainak érdekeltségi körébe tartozik. A pályázaton csak az Első Budai Építő Rt., a Hattyú-ház tulajdonosa indulhatott, mert egyedül ő kapott meghívást.
Magyar Bálint oktatási miniszter a Hallgatói Információs Központ élére Horváth Ádámot nevezte ki, aki nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Horváth Ádám korábban a NEO Internet Kft. tulajdonosa volt, a NEO Internet Kft. készítette az SZDSZ weboldalait.
A nyílt közbeszerzési pályázaton ugyanazok a cégek nyerték meg az autópálya-építési tendert, mint amelyek nyáron a zárt meghíváson. Az ár azonban emelkedett: a korábbi 109 milliárd forinttal szemben most több mint 120 milliárd forintot kértek az építkezésért.
50 millió forintért egy szocialista önkormányzati képviselő édesapja építhette meg a Kossuth téren a Medgyessy Péter kormányfő által beígért jégpályát és a hozzá kapcsolódó létesítményeket.
2003. január. Az EU Kommunikációs Közalapítvány kuratóriuma kihirdette az alapítvány arculattervezésére kiírt pályázat nyerteseit. A megbízást a Geszti Péter nevével fémjelzett ARC Project nyerte el. Az ARC Kft. Fatér Barna és Geszti Péter közös tulajdonában lévő cég, mindketten részt vettek az SZDSZ, majd Demszky Gábor kampányában.
Hirdetmény közzététele nélkül indított tárgyalásos eljáráson Braun Róbert cége 33 millió forintos megbízást nyert el a Miniszterelnöki Hivataltól; Braun Róbert később a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa lett.
Meghívásos közbeszerzési eljárással választotta ki a MEH azt a céget, amelyik 150 millió forintért megszervezhette a március 15-ei állami ünnepségeket. Keszthelyi András szóvivő szerint a nyílt pályáztatás mellőzésének oka az időhiány volt.
Bölcs István, a 168 Óra főszerkesztő-helyettese és Polgár Viktor, az MSZP korábbi szóvivője is nyert az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány által meghirdetett pályázatokon. (Arató Gergely: A pályázatok már csak ilyenek!)
2003. február. A miniszterelnökség közbeszerzési és gazdasági igazgatósága nyílt közbeszerzési eljárás mellőzésével rendelte meg az “Európai füzetek” című kiadványok nyomdai előkészítését.
10 ezer dollárért, 2,3 millió forintért készített Ron Werber, az MSZP kampánytanácsadója tanulmányt a Miniszterelnöki Hivatalnak. (Dr. Kovács Zoltán: Hiszen turista!)
12 napos távol-keleti körúton járt László Csaba és két kísérője, a kabinetfőnöke és Csete Balázs helyettes államtitkár. A Malajziát, Szingapúrt és Hong-Kongot is érintő út 5 millióba került; a business osztályra szóló repülőjegyek fejenként 934 ezer forintba kerültek. (Szabados Tamás: Erről ti többet tudnátok beszélni!)
A megbízások számát és az elnyert összeget tekintve Csillag István előző munkahelye, a Pénzügykutató Rt. szerepelt a legsikeresebben a GKM háttértanulmányok készítésére kiírt pályázatán: a Pénzügykutató Rt. nettó 29,5 millió forintot nyert.
Kiss Elemér kancelláriaminiszter korábbi ügyvédi irodája kapott megbízást a Malév átvilágítására. A Maléven kívül a Nemzeti Autópálya Rt.-t is Kiss Elemér kancelláriaminiszter korábbi ügyvédi irodája világította át.
A kancelláriaminiszter nevével fémjelzett ügyvédi iroda újabb állami megbízására derült fény, ugyanis a Magyar Nemzet és a Közlönykiadó Kft. közötti szerződés ügyét is a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda bonyolította le.
2003. március. A Kóródi Mária által irányított környezetvédelmi tárca meghívásos pályázatán annak a Dávid Tamásnak a cége nyert, aki szakértőként közreműködött az SZDSZ “A korszakváltás programja” című választási anyagának kidolgozásában.
Keller László közpénzügyi államtitkár elismerte, hogy közbenjárt a pusztazámori önkormányzat csaknem 270 milliós adótartozásának elengedése érdekében. (Keller László: Több mint 300 volt! - Varga Mihály: Kellernek szabad!)
A Külügyminisztérium és a Belügyminisztérium tárgyalásos, gyorsított közbeszerzési pályázatot hirdetett egy 35 részből álló, egyenként 4-5 perces, az uniós szabályokat ismertető rajzfilmsorozat elkészítésére. A két minisztérium összesen 400 millió forintot szánt a feladatra. A pályázóknak 11 nap állt rendelkezésükre ajánlati anyaguk elkészítésére. Szakmai berkekben már azt is tudták, hogy Gát György producer vezetésével december óta javában zajlik a rajzfilmsorozat készítése - a Gát György vezette konzorcium megnyerte a pályázatot.
(12.20)
A 10 millió forintot is meghaladja Andó Sándornak, Kőbánya szocialista polgármesterének éves jövedelme. Andó ugyanis 2003-ban 12 havi jutalomra, összesen 25 havi fizetésre volt jogosult. Andó Sándor szerint a törvény alapján akár 18 havi jutalmat is megszavazhatott volna számára a testület. (Dr. Kovács Zoltán: Szerény ember!)
Hárommillió forintos bírsággal sújtotta a közbeszerzési döntőbizottság az Oktatási Minisztériumot, és nem engedélyezte a tárca Sulinet-programjának meghívásos közbeszerzési tenderén győztes Elender Kft.-vel való szerződéskötést. Minisztériumi köztisztviselőket látott vendégül a Balatonon a Sulinet-tenderben érdekelt Elender Kft. A balatoni nyaralásra az Elender Kft. Hriczu Anitát, Magyar Bálint kabinetfőnökét, Koltai Pétert, az Edukáció Kht. vezetőjét, Racskó Pétert, a Sulinet Programiroda vezetőjét és Niedermüller Annát, az OM köztisztviselőjét hívta meg.
Az MTV ügyvezető alelnöke, Ragáts Imre nyilvánosságra hozta a köztévé szerződéseit. A szerződések közül kiemelkedik Friderikusz Sándornak, Juszt Lászlónak, a Szinetár családnak és Medgyessy Péter nevelt lányának, Tornóczky Anitának nagy összegű szerződése. Friderikusz Sándor 203 millió, Juszt László összesen 212 millió forintért szállít műsorokat az MTV-nek.
2003 április. Négy és fél millió forintjába került az adófizetőknek, hogy Németh Imre földművelésügyi miniszter állat-egészségügyi megállapodást írt alá Pekingben. Medgyessy Péter kormányfőt három turistabusznyi kísérő követte Oroszországba. Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek és delegációjának 3,8 millió forintba kerültek belgiumi megbeszélései. A miniszterek és az államtitkárok kedvelt célpontjai közé tartoztak az egzotikus országok és a mediterrán üdülőhelyek. (Arató Gergely: Moszkva…) Medgyessy Péter miniszterelnökként összesen 76 millió forintért utazott.
A külügyi tárca legköltségesebb útja Bársony András politikai államtitkár kéthetes malajziai kiküldése volt, ez 5,6 millió forintot emésztett fel. (Keller László: Az Orbáné harminckettőt!) Medgyessy Péter tolmácsának, Bereczky Tamásnak a cége 100 millió forintos keretösszegű fordítási megbízást kapott a Miniszterelnöki Hivataltól. A megbízást a cég meghívásos közbeszerzésen nyerte el, amelyről rajta kívül minden más meghívottat kizártak, mert nem voltak tagjai a Magyar Fordító Irodák Egyesületének. Az egyesületnek csak a miniszterelnök tolmácsának a cége volt a tagja.
2003 május. Terepváltós Audi Allroad gépkocsit vásárolt a Főpolgármesteri Hivatal Demszky Gábornak. Az indok szerint Demszkynek mint a védelmi bizottság elnökének, olyan helyekre is el kell jutnia, ahova csak ilyen kocsival lehetséges. (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Göndör István: Már a Fidesznek is elég ebből!) Az autó ára 16-18 millió forint között van.
Együtt utazott a manchesteri Bajnokok Ligája döntőjére Sári Lajos, az oktatási tárca szakképzési helyettes államtitkára Németh János üzletemberrel, aki közös céget tulajdonol az IdeaLap Kft.-vel, amely félmilliárdos közbeszerzést nyert a Nemzeti Szakképzési Intézet pályázatán. Sári lemondott posztjáról.
2003 júniusában robbant ki a K&H Bank botránya. És ezzel a történettel azt hiszem, hogy az Országgyűlés mai egész vitanapját el tudnám tölteni. (Göndör István: Töltsed el nyugodtan! - Dr. Szekeres Imre: Halljuk! - Közbekiabálások az MSZP soraiból. - Domokos László: Ennyi érintett van? Mind érintettek vagytok?) Szocialista képviselőtársaim követelik, hogy a K&H Bankról is beszéljünk, elképzelhető, hogy külön vitanapot fogunk kezdeményezni a K&H Bank botrányában. (Arató Gergely: Alig várjuk már!) Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. Csak egy év termését tudtam elmondani önöknek. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť