DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Minekutána a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés tekintetében viszonylag kevés felszólalás hangzott el, én szeretnék egy pillanatra visszatérni az eddigi legjelentősebb hozzászólásra, amit Glattfelder Béla úr tartott, jelentős abból a szempontból, hogy tényleg itt - Áder János szavaival élve - ennyi bugyutaságot keveset hallottunk; titkos ülésekről beszélt, amelyen a kormány különböző döntéseket hozott.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Jelentem, a kormány nem titokban kormányoz, a kormány nagyon is nyilvánosan kormányoz, és ezekről az eredményekről, amelyek a nyilvános kormányzás során születtek, szeretnék számot adni. Mindenekelőtt azonban két számot mondanék, ez egyébként a Fideszhez, illetve az Orbán-Torgyán-kormányhoz kötődik, ez konkrétan nulla, a második pedig a mostani Fidesz-frakcióhoz kötődik: végtelen. Mi az, ami nulla? Nulla volt az, amit önök tettek az európai uniós intézményfelkészülés területén, ugyanakkor a végtelen pedig annak a pocskondiázásnak a mértéke, amivel önök a jelenlegi agrárirányítást, a Medgyessy-kormány munkáját, továbbá a hazai érintetteket szokták illetni.
Jelentem önöknek a számok világában, hogy soha annyi regisztrált gazda nem volt még, mint amennyit most az uniós gazdaregisztráció során számoltunk, ami azt jelenti, hogy pár tízezerrel, egy kicsivel többen vannak ma már azok, akik mezőgazdasági tevékenységből akarnak megélni, mint amennyien az Orbán-Torgyán-kormány idején voltak; ez valószínűleg nem az ő pesszimizmusokat húzza alá.
További számokat mondanék. Mintegy 105 ezer agrárgazdálkodót érintően 60 milliárd forintot fordítottunk adósságrendezésre, illetve a 2002. évi aszály- és árvízkárok enyhítésére. 1,8 milliárd forintnyi még hátralévő törlesztő részletet és kamatot engedtünk el még a '93-95-ös időszakban felvett hitelek után, és ezáltal 1100 egyéni gazdát menekítettünk ki az adósságcsapdából. 12,5 milliárd forintos adósságrendezési támogatást biztosítottunk 1500 kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági termelő számára. 2003-ban 10 milliárd forint kárenyhítő támogatást és 50 milliárd forint kedvezményes hitelt nyújtottunk az aszály és fagy okozta veszteségek mérséklésére; szeretném elmondani, hogy ugyanez a szám ennek egytizede sem volt az önök kormányzása idején. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Mert nem volt aszály!)
2004-ben 250 ezer forintról 600 ezer forintra emeltük az őstermelők adósságmentességre jogosító éves árbevételének határát. 2003-ban 3 millió forintról 6 millió forintra emeltük a kistermelők kedvezményes adózásra jogosító éves árbevételi határát. Biztosítottuk, hogy az őstermelők is jogosultak legyenek ellátásra nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékfizetés ellenében. Biztosítottuk, hogy azok a gazdák jussanak földhöz, akik ezt ténylegesen meg is akarják művelni, így a bérleti idő felső határát húsz évre emeltük. Adómentessé tettük az öt évnél hosszabb haszonbérletből származó jövedelmet. Közel négyezer nyugdíjas korú embernek biztosítottunk föld ellenében életjáradékot, havonta átlagosan 32 ezer forint összegben. 2003-ban az agrárium eddigi legnagyobb, 220 milliárd forint értékű fejlesztését tettük lehetővé, ezen belül mintegy 120 milliárd forint értékű korszerű gépvásárlás valósult meg.
Az Európa-terv keretében több mint 230 milliárd forint kedvezményes agrárhitellel segítettük az agrárgazdálkodók uniós felkészítését. Több mint 7 milliárd forinttal támogattuk a termelő, beszerző és értékesítési szervezetek megalakulását. 2004-ben már közel száz tész és kétszáz termelői csoport működik, lehetővé téve a gazdálkodók közös piaci fellépését. Rendkívül nagy lemaradást örökölve létrehoztuk az uniós intézményrendszert, ami biztosítja, hogy minden gazdálkodó megkapja a vonatkozó uniós támogatásokat. Beindítottuk a SAPARD-programot, és EU-s társfinanszírozással 52 milliárd forint támogatást biztosítottunk az agrártermelés korszerűsítésére.
Tisztelt Elnök Úr! Ezen a ponton egy icipicit azért megállnék. Számtalan olyan ellenzéki, nem is azt mondom, hogy vád, hanem nemes egyszerűséggel merénylet tanúi vagyunk, amikor azzal riogatják a magyar közvéleményt, hogy Magyarország nettó befizető lesz. Jelentem tisztelettel, minekutána a SAPARD-program 52 milliárdját az önök által elvesztegetett négy év helyett csak az idén fogjuk tudni kifizetni, ezt is tegyük bele ám a mérlegbe, hogy az idei mérleget ez miképpen fogja befolyásolni, ha már mindenképpen az éves számokat keresik rajtunk úgy, hogy még igazából alig egy hónapja folynak az uniós tagságból való programjaink.
(13.30)
Ennyit a múltról, és akkor mondom a jelent is. Az uniós közvetlen támogatásokat 30 százalékponttal sikerült kiegészítenünk, és ez ebben az esztendőben több mint 900 milliárd forinttal egészíti ki az egyébként járó 25 százalékpontos uniós, hektáralapú közvetlen kifizetéseket.
És azért itt is tennék egy lábjegyzetet, tisztelt hölgyeim és uraim. Az imént itt a szlovák példa lett felhozva. Szeretném elmondani, hogy Szlovákiában jóval kevesebb területre jóval kevesebb fajlagos pénz, jóval kevesebb gazdálkodó számára lett - úgymond még az Európai Unióval való pontos megállapodást megelőzően - kifizetve. Jelzem önöknek: ez a szlovák kormány kockázata, de mi az uniós csatlakozási tárgyalások utórezgéseiként kitisztáztuk az utolsó részletig ezeket az ügyeket, és jelzem tisztelettel, ezekben a napokban folyik ezeknek az előlegpénzeknek a kifizetése. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Ezt még egyszer!)
De még annyit, hogy milyen színes tud ám lenni a világ! A magyar 55 százalék egyébként egy icipicivel több, mint a finn 100 százalék, úgyhogy nem úgy van az, hogy az Unióban van valamiféle 100 százalék, hanem minden ország részére - a saját adottságainak megfelelően - van egy adott szám megállapítva. (Folyamatos zaj a Fidesz padsoraiból.)
És ezenkívül, tisztelt Országgyűlés, az agrár- és vidékfejlesztési operatív program keretében, illetve a nemzeti vidékfejlesztési terv keretében a 2004-2005-2006-os esztendőkben 234 milliárd forint támogatást biztosítunk a vidékfejlesztési programokra. Ez azt is jelenti, hogy vége egy korszaknak: az önök által való atyáskodó támogatásról egy igenis fejlesztésorientált mezőgazdaság- és vidékfejlesztésre fogunk áttérni.
A számok, amiket én említettem: ez mindösszesen 907 milliárd forint, tisztelt hölgyeim és uraim, de nem ez a legfontosabb. Az a legfontosabb, hogy ezt a pénzt mire használjuk fel. (Egy hang a Fidesz padsoraiból: Óh!) Önök néhány - pár száz vagy pár ezer - csókosuknak lökték oda az adófizetők pénzét, ehhez képest pedig mi mindenkiért cselekszünk. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Tóth István: Szégyelld magad! - Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Csókold meg a nyakkendődet!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť