DR. VADAI ÁGNES

Full text search

DR. VADAI ÁGNES
DR. VADAI ÁGNES (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kezemben egy statisztika, amely szerint a 18. életévét betöltött sorköteles magyar férfiak közül minden ötödik szenved gyengeelméjűségben, ideggyengeségben, vagy van kóros személyisége. Megdöbbentő adat, pedig csak arról van szó, hogy ilyen és ehhez hasonló kifogásokat kerestek a magyar férfiak annak érdekében, hogy elkerüljék a sorkatonaságot.
Tisztelt Képviselőtársaim! Hamarosan nem lesz szükség arra, hogy a fiatalok szimuláljanak, mert a Medgyessy-kormány, ahogy ígérte, teljesíti azt a vállalását is, hogy megszünteti a sorkatonai szolgálatot, és kialakítja a modern, professzionális és önkéntesen szerveződő haderőt, amely képes garantálni hazánk területi integritását, és teljesíteni szövetségesi kötelezettségeit. Tehát tartjuk a szavunkat. Ha már a számoknál tartunk, a lakosság több mint 80 százaléka egyetért a sorkatonaság eltörlésével.
Tisztelt Képviselőtársaim! Önök számokban szeretnék lemérni a kormány elmúlt kétévi teljesítményét, hát számoljunk és lássuk, mi történt a honvédelem és a nemzetbiztonság területén az elmúlt két évben, persze a teljesség igénye nélkül.
2095/2003., legyen ez az első két szám. Ez az a kormányhatározat, amely összefoglalta a kormányváltás után elindított védelmi felülvizsgálat következtetéseit, és ennek alapján került kidolgozásra a Magyar Honvédség 2004-2013 közötti időszakra vonatkozó fejlesztésének és szervezeti struktúrája kialakításának terve. Azaz megtörtént az önkéntes haderőre való átállás szilárd alapjainak lerakása. Tehát tartjuk a szavunkat.
8052, ennyi szerződéses katona volt a legutolsó adatok szerint. Csak a pontosság kedvéért, a kormányváltáskor ez a szám mindössze 3681 volt. Miért is fontos ez? Mert az önkéntes haderő a szerződéses katonákra épül. Ennek megfelelően a sorkatonai beosztások létszáma 12 800-ről 6000-re csökkent.
1050. 1050 fővel veszünk részt a külföldi missziókban, amivel a hatodik-hetedik helyet foglaljuk el a NATO-tagországok között. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem verseny!) A missziókban való részvétel mindig önkéntes alapon történik, és nagy a túljelentkezés. A külföldön szolgáló katonáink pedig mindenhol megállják a helyüket, és mi, legalábbis kormánypárti képviselők büszkék vagyunk rájuk. Tehát tartjuk a szavunkat, hiszen visszaszereztük Magyarország hitelét a NATO-ban is.
5500. A kormányváltás óta 5500 modern férőhely került kialakításra a szerződéses állomány elhelyezésére. Ezen túlmenően a legénységi szállások 40 százaléka került felújításra. Tehát tartjuk a szavunkat, jelentősen javultak a katonák lakhatási körülményei.
61 milliárd. Csak 2003-ban ennyit költött a Medgyessy-kormány a haderőképesség kialakítása és fenntartása érdekében. Csak néhány a sok fejlesztés közül: két KUB légvédelmi rakétakomplexum önjáró felderítő és rávezető állomásának gyári javítása, harcászati URH-rádiók beszerzése. És most néhány hétköznapibb dolog: 562 darab védőmellény, 35 darab Gepárd mesterlövész-puska, a Magyar Honvédség teljes személyi állományának ellátása egy rend hadi gyakorlóruházattal. Ja, és az iraki szállító zászlóalj sivatagi ruházata, amit ellenzéki és kormánypárti képviselők megtekintettek, és meg is csodáltak tavaly, Táborfalván.
1,71 százalék. A Medgyessy-kormány a GDP 1,71 százalékát, majdnem 347 milliárd forintot költ a honvédelemre az idén.
Tehát, tisztelt képviselőtársaim, tartjuk a szavunkat.
Lenne még több számom is a honvédelem területéről, ám az idő már kevés, ezért most áttérnék a nemzetbiztonsági területre, és persze, mert ez a mai nap a számokról szól, nézzük a számokat.
2003/III., ez az a törvény, amely a nemzetbiztonsági szolgálatok feladatává tette, hogy a kezelésükben lévő, 1944. december 21. és 1990. február 14. között kezelt iratanyagot felülvizsgálják. Ennek következtében a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok 705 iratfolyóméter anyagot vizsgáltak át, és ennek több mint 70 százalékát átadták az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának.
8. 8 százalékkal több pénzt kaptak a szolgálatok feladataik elvégzésére, amit a kormány közel 1 milliárd forint támogatással egészített ki a megnövekedett feladatokra tekintettel.
Végül 1, 2, maximum 5. Meglátásom szerint maximum ennyi ellenzéki képviselő hiszi azt, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat önös érdekből folyamatosan zaklatni kell. Hát, ez is eredmény! Még jó, hogy a szolgálatoknál tudják, mi a feladatuk.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Medgyessy-kormány és mi, szocialisták is tudjuk, hogy mi a feladatunk. Tartjuk a szavunkat.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Tartjuk a markunkat!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť