FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR, az MDF képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Kormánytagok! Nem tudom, hogy emlékeznek-e még erre a kék színű könyvecskére. (Felmutatja.) Ezt önök úgy adták ki, mint a nemzeti közép kormányprogramját. Most már nyugodtan bevallhatják, hogy nyomdahibás ez a termék (Moraj az MSZP soraiban.), selejt, nulla, nincs többé. Ez a könyv nem a nemzeti közép kormánykoalíciójának kormányprogramja, hanem a baloldali hatalom kormánypropagandája, a hazugságok gyűjteménye. Mindaz, ami ebben leírásra került, és ami ezzel szemben a magyar valóság, ez az oka annak, amilyen súlyos helyzetbe ma kerültünk.
Hogy csak néhány címszót említsek: 72. oldal 4.2. pont: “A kormány célja az állami újraelosztás mértékének évi átlagos 1 százalékpontos csökkentése.” Mi történt ezzel szemben? Évi egy százalékpontos növekedés. “Az államadósság GDP-hez mért arányának további mérséklése.” Mi is történt eddig? Hogyan ment föl 8200 milliárd forintról 1100 milliárd forintra másfél év alatt az államadósság? “A kormány célja az államháztartás hiányának csökkentése, 2006-ra a GDP 2,5 százalékára.” Uraim, mi is történt eddig? Hihetetlen nagy méretű hiányt halmoztak fel, ennek okán elküldtek egy pénzügyminisztert, jött egy másik, és most nem győzik a megszorító intézkedéseket egyre-másra hozni, és eközben letagadni, hogy vannak megszorító intézkedések, és minden mértékadó elemző azt mondja, hogy a jelen feltételekkel sem tartható az idei évi költségvetési hiány, amelyet most már föltornáztak 4,6 százalékra. (Arató Gergely: Kivéve a Magyar Nemzeti Bank!)
Kérdezem én, hogy mi az az időszak, amiről akkor most beszélünk. A Fidesz vezérszónoka nagyon konkrét, a lakosságot érintő kérdéseket tett fel Medgyessy Péter miniszterelnöknek. Medgyessy Péter miniszterelnök, ahogy meghallgatta ezeket a kérdéseket, rögtön kimenekült. Miért menekült el Medgyessy Péter miniszterelnök úr? (Kuncze Gábor: Mert kormányülés van!) Miért nem akar válaszolni? (Varga Mihály: Hol a miniszterelnök?) Rengeteg ideje van a szocialista frakciónak, miért nem akart válaszolni a konkrét kérdésekre? (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.) Miért menekült el Kuncze Gábor az elmúlt két év elemzéséből, kizárólag a két évvel ezelőtti témakörről (Derültség a kormánypártok soraiban. - Többen Kuncze Gábor felé mutatnak. - Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Itt van!) és a jövő fikcióiról beszélt, ami ugyanolyan lózung, mint amit 2002-ben tettek (Varga Mihály: Úgy van!) a 2004. évre való vonatkoztatással. (Taps a Fidesz soraiban.)
Sajnálatos módon érthető (Kuncze Gábor, képviselői helyéről felállva: Kimegyek, mert olyan hülyeségeket beszélsz! - Derültség a kormánypártok soraiban. - Kuncze Gábor elindul az ülésterem kijárata felé, leül Szalay Gábor mellé, majd elhagyja az üléstermet.), még az a blöffpropaganda sem tartja magát, hogy az ellenzék nem képviselteti magát megfelelő számban; a kormányoldal láthatólag negyedére csökkent a reggeli tévéadás kezdeti időpontjától számítva, miközben az ellenzék kétszeresére növelte az érdeklődők létszámát. (Derültség az MSZP soraiban.) Jeleztem, hogy nézzük meg ezt az időszakot - nézzük meg ezt az időszakot, kettő órakor majd kérném szépen. A miniszterelnök úr az egy óra hosszát bírta itt ki, a konkrét kérdések hallatán elmenekült sajnálatosan. (Közbeszólások; többek közt az MSZP soraiból: Kormányülés van! - Göndör István: Mondd, hogy nincs mondanivalód, megértjük!)
Honnan is indultunk a 2002-es évben, amikor a kormányváltás megtörtént? Kérem szépen, a magyar gazdaság olyan biztató állapotban volt, amikor nyugodtan állíthattuk, hogy 2006-ra minden mértékadó elemző szerint bevezethető az euró. Ez egy hatalmas, mindenki által ismert és fontosnak tartott lépés lett volna, így kell nevesíteni. Ezt a 2006-os időpontot Medgyessy Péter önkényesen először 2008-ra, majd pedig 2010-re módosíttatta, jelezvén, hogy két év alatt nemhogy nem közeledtünk az euró bevezetésének időpontjához, hanem távolodtunk tőle, hiszen romba döntötték a gazdaságot. Érthető módon ilyen állapotban nem lehet eurót bevezetni, hiszen azok a feltételek, amelyeket az euró bevezetése megkívánna, ma nem teljesíthetők a magyar gazdaság részéről.
Sajnálatos módon azt kell látnunk, hogy minél tovább kormányoz a jelenlegi baloldali hatalom, annál később teremtődik meg az euró bevezetésének a lehetősége, annál tovább növelik önök az adóterheket, mint ahogy ezt megtették 2003-ban, és megtették a 2004. évre vonatkozó időszakra is. Mi is történt? Az történt, hogy ahogy önök kormányra kerültek, a két nagy jövedelemtípusból, a két nagy adótípusból, a tőkejövedelmek adójából és a munkajövedelmek adójából kizárólag a munkajövedelmeket adóztatták nagyon nagy mértékben, ez sújtotta és sújtja ma a jelenleg foglalkoztatott állomány teljes létszámát, és sújtja mindazokat, akiknek valamilyen formában jövedelmük keletkezik. De önök ugyanebben a pillanatban eltörölték a tőkejövedelmek adóját, eltörölték a tőzsdei nyereségek adóját; nem kétséges, hogy Medgyessy Péter bankár baráti körének a sugallatára, hiszen ma Európában kivételesen egyedüli helyzetbe került Magyarország, jelenleg a tőkejövedelmeket, azaz a tőzsdei jövedelmeket nem adóztatják. 2002-ben ezt önök azonnal eltörölték, és az a felemás helyzet állt elő, hogy kizárólag a munkajövedelmeket adóztatják, sőt, miután kiestek a tőkejövedelmek adói, még fokozniuk is kellett a munkajövedelmek adóit.
Mit is mondott ezzel kapcsolatban legutóbb Medgyessy Péter? Azt mondta, hogy tarthatatlan a helyzet, hiszen most már a tőkejövedelmeket is adóztatni kellene Magyarországon. És melyik típusához nyúlt hozzá a tőkejövedelmek adóztatásának? A kamatadóhoz. Nem a baráti körét érintő tőzsdei nyereségek adójához nyúlna hozzá, hanem a kamatadóhoz. Mikor látta a társadalom felháborodását ezen a kijelentésén, visszakozott, és a múlt héten már azt jelentette ki, hogy nem közvetlenül most gondolják bevezetni a kamatadót, amely összeget minden bankbetét után kötelességünk lenne befizetni, tehát mindenkit érint, akinek betétje van, nem mostanában szeretnék bevezetni, hanem úgy gondolja, hogy két év múlva. Ezt erősítette meg Veres János államtitkár úr is.
(10.50)
Akkor tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy 2006-ban a kormányoldal, a jelenlegi baloldali hatalom a zászlajára tűzheti, hogy a 2006-os választási kampány fő mozgatóereje az lesz, hogy a kormány be fogja vezetni a kamatadót. Gyakorlatilag ezt jelentette be Medgyessy Péter, hogy két év múlva esedékes a kamatadó bevezetése. Önök tehát úgy készülnek a 2006-os választásra, hogy a hazugsággyűjteményük mellé egy igazságot is leírnak: kamatadót szeretnénk bevezetni. Nagyon remélem, hogy majd ezt is le fogják írni.
Mi is történt az elmúlt két évben? Az történt - amiről már a Fidesz vezérszónoka is beszélt -, hogy Magyarország minden mutató alapján elvesztette azt a vezető szerepét, amelyet a polgári kormány időszakában sikerült megszerezni. A csatlakozó országok közüli 1-2. helyről - arról a tíz országról beszélek, amelyek az Európai Unióhoz csatlakoztak, amelyek között folyamatosan az 1-2. helyen álltunk Szlovéniával - lezuhantunk a 7-8. helyre. Innentől kezdve nekem beszélhetnek bármilyen sikeres gazdaságpolitikáról! Azt magyarázzák meg, hogyan zuhanhattunk le az 1-2. helyről a 7-8. helyre! Tartok tőle, hogy ezt nagyon nehéz lesz megmagyarázni.
Medgyessy Péter próbált még valami szívderítőt mondani, amikor azt mondta, hogy csökkentettük az szja-kulcsokat. Valóban csökkentették az szja-kulcsot, és ezzel mintegy 140-150 milliárd forint kedvezményt okoztak az érintett lakosoknak. De azt elfelejtette mondani, hogy 1 százalékponttal növelték az egészségügyi hozzájárulás mértékét, ami 126,7 milliárd forintos terhelést jelent a lakosoknak, és azt is elfelejtette mondani, hogy eltörölték a nyugdíjjárulék adókedvezményét, ami 74 milliárd forintos elvonást jelent az érintetteknek. Azaz összességében, amíg 140-150 milliárd forint kedvezményt okoztak az szja-csökkenéssel, addig 201 milliárd forint terhelést okoztak ugyanabban a pillanatban ugyanazon réteg számára. Aztán elfelejtette mondani a miniszterelnök úr, hogy bevezettek három új adófajtát - miközben azt ígérték, hogy nem vezetnek be új adófajtát -, az innovációs adót, az ökoadót és az energiaadót, és ezzel, valamint a cégautóadóval, a telefonadóval meg az illetékekkel mintegy 100 millió forintos tehernövekedést okoztak a vállalkozóknak, szemben azzal a látszólagos jótéteménnyel, hogy 18-ról 16 százalékra csökkentették a társasági adót.
Remélem, abban mindenki egyetért, hogy a szocializmus nem társadalmi és ideológiai okok miatt bukott meg, hanem gazdasági okok miatt. Azt a szocializmust, amelyet túléltünk, az infláció elszabadulása, a munkanélküliség növekedése, a GDP rohamos csökkenése, az államadósság hatalmas mivolta és a költségvetési hiány jellemzett. Ebbe bukott bele a szocializmus. Kik is vezették ezt az országot akkor, amikor megbukott a szocializmus? A bankárvilágot Fekete János képviselte, Medgyessy Péter pedig miniszterelnök-helyettes volt. Ha ma megnézzük ezeket a mutatókat - infláció, munkanélküliség, GDP, államadósság, költségvetési hiány -, azt látjuk, hogy a dráma szélén áll az ország, ugyanazok a paraméterek kerültek elő, amelyek megbuktatták a szocializmust, ugyanolyan mértékűek, és ehhez képest - Magyarország rettentő nagy pechjére - még a társadalom felső vezetői is ugyanazok. Na, ezért nem tartható hosszabb távon, hogy ez a kormány kormányzó párt maradjon.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť