HORVÁTH CSABA

Full text search

HORVÁTH CSABA
HORVÁTH CSABA (MSZP): Vissza, de mégis hova? Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Talán szokatlan a felszólalás kezdete, de nekem ez jut eszembe, miután sorra hallgatom ellenzéki képviselőtársaim hozzászólásait. Elhiszem, hogy önök szeretnék visszaforgatni az idő kerekét, szeretnék, ha még mindig az Orbán-Torgyán-kormány lenne hatalmon. De ez egy álom. Az önök kormányzása megoldásai nem jelentettek valódi választ a problémákra, önök mégis azt szajkózzák, hogy térjünk vissza a múltba.
Szeretném felfrissíteni az emlékezetüket a lakáspolitikával kapcsolatban, hogy miért csak önöknek, és nem a magyar családoknak, fiataloknak lenne jó, ha visszatérnénk az önök megoldásaihoz. Az Orbán-Torgyán-kormány utolsó teljes esztendejéhez képest megközelítőleg 50 százalékkal több lakás épül idén. '99-ben mélyponton volt, akkor 19 ezer 287 lakás épült, az idei évben pedig több mint 40 ezer lakás fog épülni. Ez több mint 200 százalékos növekedést jelent. A Fidesz kormány érzékelve a bajt, gyorsan összeütött egy otthonteremtési rendszert, ami persze hemzsegett a hibáktól. A lakásra várók száma nem csökkent az állami támogatás dacára sem. Luxuslakások vásárlására adott a rendszer támogatást, az adófizetők fizették azok gazdagodását, akik erre nem voltak rászorulva. Az 5 millió forint alatti átlagos hitelkihelyezés nem indokolta a támogatással felvehető hitel 30 millió forintban megszabott felső határát. Miután mindenki eggyel jobb lakásba akart költözni, a legrosszabbak, az alacsony presztízsű, rossz környéken fekvő vagy panellakások elértéktelenedtek. Ez gyakorlatilag lehetetlenné tette az itt lakóknak a továbblépést. (Tóth István: Összevissza beszélsz!) A támogatási rendszer azokat preferálta, akiknek magas a jövedelme. Az előző kormány lakástámogatási rendszere nem kedvezett az átlagembereknek. (Domokos László: Magyar Bálint!)
A Medgyessy-kormánynak ebben a kaotikus helyzetben kellett az igazságosabb és hatékonyabb rendszert kidolgozni. Ennek értelmében 2004 áprilisától egy gyerek után 800 ezer, két gyerek után 2 millió, három gyerek után 3,2 millió, négy gyerek után 4 millió forint lett a lakásépítési támogatás, ami, kedves képviselőtársaim, közel duplája annak az összegnek, amit önök fizettek ki erre a célra. A szocpol mértékének emelésével a kormány kedvezőbb esélyeket biztosít a gyermeket vállaló családok számára. Felismerve a társadalmi igényeket, rugalmasabbá tette a kormány a szocpol gyermekvállalási határidőit, négy, illetve nyolc évre tolta ki. A fiatal házasok gyermekvállalási időpontjának korhatára 35 évről 40 évre változott. A támogatást megelőlegező kölcsönt előleg formájában is igénybe lehet venni. A kormány duplájára, 36 ezer forintról 72 ezer forintra emelte a lakáscélú megtakarítások adókedvezményeit. A kormány csökkentette az államilag támogatott hitelek spekulációs célú felhasználásának lehetőségét, és a valós családi szükségleteket támogatja. A kiegészítő kamattámogatású hitel felső határa 10 millió forintról 15 millió forintra változott. Az ügyfelek hosszú távú anyagi biztonsága miatt kamat- és költségplafont vezetett be a kormány. Összességében megállapítható, hogy közel kétszer annyit - közel 100 milliárd forinttal többet - költ most a jelenlegi kormány a lakástámogatásokra, mint az önök kormánya.
Tisztelt Ház! Vissza, de mégis hova? Ez számomra az alapkérdés. Vissza a sikeresebből, az igazságosabból az Orbán-Torgyán-kormány kezdetleges megoldásaihoz? Úgy gondolom, az élet, a világ a fejlődésről szól. Gondatlan szülőhöz hasonlít az a politikus, politikai erő, aki, illetve amely nem képes tudomásul venni, hogy a körülötte lévő világ változik, hogy azt, ami négy esztendővel ezelőtt még talán jó megoldás volt, meghaladhatja az idő. Az Orbán-Torgyán-kormány által '99-ben kidolgozott lakástámogatási rendszer újszülött volt, amely az elmúlt évek folyamán folyamatosan fejlődött. A társadalom, az emberek már nem úgy kezelik, mint egy újszülöttet. Az elvárások, az igények tovább nőttek iránta. A Fidesz mégis ragaszkodik ahhoz, hogy a lakástámogatási rendszer maradjon meg újszülöttnek csak azért, mert nekik így kedves. (Göndör István: Mert konzervatív!) Azt mondják nekünk úton-útfélen, hogy vissza kell térni ahhoz a lakástámogatási rendszerhez, amelyet öt éve ők találtak ki. Ez olyan, mintha azt akarnánk, hogy egy most ötéves gyermek ismét legyen csecsemő, erőltessük rá a régi pólyáját. Ez önzés egy szülőtől, de felelőtlenség egy politikustól, egy politikai erőtől, ha a régi választ akarja adni egy problémára a megváltozott helyzetben.
(13.10)
2002-ben a választók úgy döntöttek, a lakástámogatási rendszert is beleértve, hogy az Orbán-Torgyán-kormány nem volt jó gazdája az országnak. Ha a lakástámogatási rendszerre gondolunk, akkor elmondhatjuk: a választók szerint az Orbán-Torgyán-kormány gyermeke neveletlen volt. Nem úgy fejlődött, ahogy elvárható lett volna. Nincs hova, és nincs miért visszatérnünk. A választók azt akarták és azt akarják, hogy haladjunk, fejlődjünk tovább.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť