KÉKESI TIBOR

Full text search

KÉKESI TIBOR
KÉKESI TIBOR (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Minden kormány kezében, így a Medgyessy-kormány kezében is a legfontosabb társadalompolitikai és gazdaságpolitikai eszköz a költségvetési politika. Ez a vitanap arról szól, hogy miben más, mint az elődök politikája. Más, mert hiteles. A nevében jelzett időnél rövidebb tartam alatt megvalósította a száznapos programot, és a kormányprogram a félidőhöz közelítve időarányosan jobb túlteljesített állapotot mutat, mint az ilyenkor elvárható lenne.
Gazdaságpolitikai fordulatot ért el ez a kormány, mert ismét export- és beruházásvezérelt útra terelte a gazdaságot. Egy év óta újból emelkedő a gazdasági növekedés trendje, újra 3 százalék fölött van ez a mutató, ami 3 százalékkal jobb, mint a nyugat-európai gazdaságok zászlóshajója, a német gazdaság hasonló száma, és 2,2 százalékkal előzi az Európai Unió átlagát is. Az ipar tartósan 10 százalék feletti növekedést mutat. Látványos, 20 százalékos az export bővülése. Az inflációnál már a Magyar Nemzeti Bank is osztja a kormány ez évre tervezett prognózisát. Igaz, a Nemzeti Bank elnöke tudja, hogy nem a kormány emeli az árakat. Kimondhatjuk tehát: ismét versenyképes a magyar gazdaság, újra visszatért hazánk iránt a bizalom.
Más, mert szociális fordulatot ért el ez a kormány, ugyan a külső és a belső körülmények, viszonyok ezt nem támogatták.
Szót kell ejteni természetesen arról is, hogy ezt a folyamatot nem segítette a kormányváltás előtt keletkezett, 900 milliárdot meghaladó költségvetésen kívüli összegeknek erre a kormányra, erre a költségvetésre háruló, a költségvetésbe való beemelésre vonatkozó kötelezettsége. De ki ne ismerné el, hogy két év alatt 24 százalékos reálbér- és 17 százalékos reálnyugdíj-emelkedés következett be, infláció fölött, arról már nem beszélünk ekkor.
Más, mert ez a felzárkózás kulcsa, felzárkózás az Európai Unió átlagához, felzárkózás az infrastrukturális beruházások terén. Ennek a leglátványosabb területe az autópálya-építkezés. A gyorsforgalmi úthálózatból 90 kilométer már átadásra került, 74 kilométer közbeszerzéssel, 45 kilométer koncessziós keretekben készül, és 2006 végére 431 kilométer autópálya, illetve gyorsforgalmi út átadására kerülhet sor, ami éppen 431-gyel több, mint az előző kormányzati ciklusban.
Úgy gondolom, persze nem minden mutató ilyen látványos, nem minden mutató ilyen szép, sőt lehet másképp is gondolkodni. Aki nagyobb gazdasági növekedést szeretne, annak persze ezzel együtt szeretnie kell a 16-18 százalékos szlovákiai vagy lengyelországi munkanélküliséget is. Aki alacsonyabb inflációt szeretne, az szeresse, mondjuk, az alacsonyabb szlovéniai gazdasági növekedést vagy stagnálást. Úgy gondolom, ez a kormány nem így döntött, ez nem is az osztogatás, hanem az építkezés politikája. Határozottan kijelenthetjük, hogy van világos és koherens gazdaságpolitikája ennek a kormánynak.
Én úgy látom, jó irányban halad az ország hajója, és nem ígéretek, nem ötletek, hanem az eredmények feszítik a vitorláját.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť