KRÁNITZ LÁSZLÓ

Full text search

KRÁNITZ LÁSZLÓ
KRÁNITZ LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Május 1-jén hazánk a fejlett európai államok közösségének, az Európai Uniónak a tagja lett. A csatlakozás hazánk sikere, a magyar emberek és a magyar kormányok együttműködésének eredménye.
De mit is tett a mostani kormány ezért az eredményért? Ahhoz, hogy hazánk felkészülten léphetett az Unió tagjainak sorába, a Medgyessy-kormánynak fokozott erőfeszítéseket kellett tennie; fokozott erőfeszítéseket annak érdekében, hogy behozhassuk azt a hátrányt, amely sok területen az 1998-2002 között megmutatkozó halogató politikának köszönhetően keletkezett.
Nézzünk néhány példát! A Medgyessy-kormánynak kellett megteremtenie azokat a személyi, tárgyi és intézményi feltételeket, melyek hazánk tagállamként való működéséhez voltak szükségesek. Így például gondoskodnunk kellett az integrációs kabinet, az európai koordinációs tárcaközi bizottság vagy az állandó képviselet felállításáról. Be kellett fejeznünk a jogharmonizációhoz szükséges intézményrendszer kiépítését. Működni kezdett a csatlakozáshoz időzítve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal és a működéshez szükséges integrált igazgatási és ellenőrzési szoftver.
Szintén lemaradásokat pótolt a Medgyessy-kormány a nemzeti fejlesztési terv kidolgozásával és brüsszeli elfogadtatásával. Tény, hogy a nemzeti fejlesztési terv példás módon, még uniós normákkal mérve is igen gyorsan került kidolgozásra. A kormány jól tudta: a tét óriási, hiszen a hazai fejlesztésekhez 1350 milliárd forintnyi forrás érkezik Brüsszelből.
Szeretném kiemelni, hogy a hazánkkal egy időben csatlakozott országok közül a kormány erőfeszítéseinek köszönhetően Magyarországon születtek meg az első támogatási döntések, és a csatlakozásunkat követő hetekben már közel 3 ezer pályázat értékelése van folyamatban. Ez a tény is felkészültségünket jelzi.
Tisztelt Országgyűlés! Európai uniós tagságunk óriási kihívás, és nem vitatható, hogy közben történelmi léptékű fejlesztési esélyt kínál Magyarország számára. Most lehetőségünk van arra, hogy pótoljuk a korábbi években keletkezett lemaradásunkat, például az autópálya-építést. Míg az elmúlt kormány ténykedése alatt egyetlen kilométer autópálya átadására sem került sor, az Európa-terv keretében a Medgyessy-kormány építeni fog. (Glattfelder Béla: A lapot fogjad!)
A fejlesztésre jutó összegek ismeretében nyilvánvaló, hogy a Medgyessy-kormány az Európa-terv keretében a magyar történelem legnagyobb fejlesztési programjának megvalósításához kezdhet hozzá a következő időszakban. Példaképpen: foglalkoztatási és képzési programok indulhatnak; több mint 190 milliárd forintnak megfelelő euró áll rendelkezésére hazánknak az elkövetkezendő két évben oktatásfejlesztésre, egészségügyi és szociális célokra, valamint a munkaerő-piaci folyamatok elősegítésére és felnőttképzésre.
Engedjék meg, hogy visszakanyarodjak az Európai Unióhoz, és egy kicsit az időben is visszalépjek. A magyar kormány az elérhető legjobb feltételekkel zárta le a csatlakozási tárgyalásokat. A hét legkényesebb fejezet lezárása jutott a kormánynak, ennek ellenére a 2002. májusban örökölt helyzethez képest a Medgyessy-kormány javítani tudott Magyarország tárgyalási pozícióin.
Ismét néhány példa: az európai parlamenti mandátumok számát 22-ről 24 helyre emeltük. Ezzel ugyanannyi képviselőt delegálhatunk az Európai Parlamentbe, mint a hazánkhoz hasonló méretű és lakosságszámú régebbi országok. Az utolsó országjelentés által kezdeményezett hiányosságokat megszüntettük, és siker az is, hogy az uniós alkotmányba bekerült a kisebbségek védelméről szóló javaslat, ráadásul az alapelvek közé.
Sikerült elérnünk, hogy a termőföldre vonatkozó hétéves átmenetet három évvel meghosszabbítsuk. Sikerült konvertálni a korábbi nem EU-konform adókedvezmények rendszerét, s ezzel 250 ezer munkavállaló munkahelyének megmaradását tettük biztossá. Az is jól látszik, hogy 2004 és 2006 között 3,4 milliárd euróval kaphatunk többet, mint amennyit a brüsszeli kasszába Magyarország befizet.
Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor az Európai Unió viszonylatában vesszük górcső alá a Medgyessy-kormány ténykedéseit, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy mindezen ténykedések a magyar külpolitika keretei között történtek. A magyar külpolitika sikerének köszönhetően ma hazánk minden korábbinál kedvezőbb érdekérvényesítő pozícióval rendelkezik, és Magyarország stabil pont a közép-európai régióban.
Tisztelt Képviselőtársaim! Zárásként, összefoglalva a mondanivalómat, szeretném összegezni a Medgyessy-kormány eredményeit. Sikerült behoznunk az ország '98 és 2000 között keletkezett lemaradását, az elérhető legjobb feltételekkel zártuk a csatlakozási tárgyalásokat, Magyarország történelmének legnagyobb fejlesztési lehetősége előtt állunk. A magyar külpolitika sikerének köszönhetően rövid idő alatt sikerült Európa politikai pereméről az európai élet középpontjába kerülnünk.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť