NAGY NÓRA

Full text search

NAGY NÓRA
NAGY NÓRA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy a mai vitanapon nincsen nehéz dolgunk: arról kell számot adnunk nekünk, szocialistáknak, hogy mit csináltunk az elmúlt két év alatt. Az ellenzék jóvoltából egy újabb lehetőséget kaptunk arra, hogy bemutassuk az eredményeket, hogy újra és újra bebizonyítsuk, hogy tartjuk a szavunkat.
(12.30)
Felszólalásomban az oktatás területéről szeretnék néhány példát hozni, és csak öt területet érintek, hogy más szakterületekre is jusson idő. Az öt terület pedig a következő: béremelés, ingyenes étkezés és ingyenes tankönyvellátás, ingyenes nyelvvizsga és számítógép-használói bizonyítvány, Sulinet Expressz, főiskolai, egyetemi ösztöndíjak emelése.
Béremelés. Az országgyűlési választások előtti kampányban azt ígértük, hogy új, lényegesen magasabb kereseteket biztosító bértáblát vezetünk be a közszolgálatban. Tartjuk a szavunkat, ezért ennek megfelelően még 2002 szeptemberében sor került a pedagógusok 50 százalékos, differenciált béremelésére, amely az iskolák teljes körére, a nem önkormányzati fenntartókra, tehát az alapítványi és egyházi fenntartókra is kiterjedt. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Ez az emelés több mint 200 ezer közoktatásban dolgozót érintett, és a béremelésből a felsőoktatás sem maradt ki. A 2001-ben bevezetett önálló illetménytáblában a 245 ezer forintos garantált egyetemi tanári illetmény 360 ezer forintra nőtt, és ezzel arányosan nőttek a tábla illetményei is.
Ingyenes étkezés, ingyenes tankönyv. A kampány során azt ígértük, hogy bevezetjük az ingyenes étkezést az önkormányzati bölcsődékben és óvodákban, illetve ingyenessé tesszük a tankönyveket az általános iskolákban. Azt gondolom, ebben az esetben is tartjuk a szavunkat, hiszen 2003 szeptemberétől a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosultak számára - tehát a valóban rászorultak számára - ingyenessé vált az óvodai étkezés.
Most 50 százalékos étkezési kedvezményben részesülnek az iskolákban, az ígértnél jóval szélesebb körben: a három-, illetve többgyermekes családokban nevelkedő gyerekek, a tartósan beteg és fogyatékos tanulók, valamint a már említett rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők is.
A kormány több mint kétszeresére növelte a tankönyvtámogatásra fordítható összeget. Ebben a tanévben 7-7,5 milliárd forintot erre a célra. 2003 szeptemberében a gyermekek mintegy 40 százaléka ingyen jutott a tankönyvekhez, és jövőre ez a juttatás közel 700 ezer gyereket érint.
Ingyenes nyelvvizsga, ingyenes számítógépes bizonyítvány. Ígéretünk így hangzott: a középiskolai bizonyítvány mellé ingyenesen megszerezhető lesz a nyelvvizsga és a számítógép-használói bizonyítvány. Tartjuk a szavunkat. A 2003-2004-es tanévtől kezdve a közép- és szakiskolások is visszakapják a sikeresen letett középfokú C típusú nyelvvizsgájuk díját és a magas színvonalú számítógépes ismereteket nyújtó, szakmaként elismert számítógép-kezelői vagy európai szintű -felhasználói, úgynevezett ECDL-vizsgának a díját is. Azt gondolom, mindkét tanfolyam elvégzése nagymértékben segíti a fiatalok pályakezdését, javítja az elhelyezkedési esélyüket.
Sulinet Expressz program. Ígéretünk a következő volt: kiteljesítjük a Sulinet-programot; az a célunk, hogy minden közoktatási intézményben legyen számítógép és internet-hozzáférés. S mi tartjuk a szavunkat. Éppen ezért a 2003 nyarától beindult Sulinet Expressz keretében pedagógusok, tanárok, diákok, a diákok szülei és a felsőoktatásban részt vevők adókedvezmény igénybevételével számítógéphez, számítástechnikai eszközökhöz juthattak. A program keretében 60 ezer új számítógépet vásároltak, és körülbelül 150 ezer gépet újítottak fel. Emellett a közhálóprogram Sulinet alhálóján keresztül 2005-re minden magyar iskolának lesz internetelérése.
Utolsó témám a felsőoktatási hallgatók juttatása. Az ígéret pedig így hangzott: 30 százalékkal megemeljük a hallgatói normatívát, ezzel lehetővé tesszük az ösztöndíjak nagyobb emelését is, s mi tartjuk a szavunkat. A hallgatói normatíva 2002 szeptemberétől 70 ezer forint/fő/évről 91 ezer forint/fő/évre emelkedett, s ez pont 30 százalék. Ezen felül emelkedett a köztársasági ösztöndíj összege is, illetve az államilag finanszírozott doktoranduszhallgatók ösztöndíja is több mint 50 százalékkal emelkedett.
Az oktatás területén elért nagyon sok eredményből én csak ötöt emeltem ki, és azt gondolom, hogy a számok, a tények magukért beszélnek. Béremelés, ingyenes tankönyv, ingyenes étkeztetés a rászorulók számára, ingyenes nyelvvizsga és számítógépes bizonyítvány, Sulinet Expressz, felsőoktatási hallgatók juttatása. Tartjuk a szavunkat.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť