PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Azt mondod, tartsunk vitanapot a Medgyessy-kormány két évéről a számok tükrében? Azt mondom, jó, hiszen a számok önmagukért beszélnek. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Hát ez az! - Varga Mihály: A nyugdíjasokat kérdezd meg!)
Azt mondom, 2004. V. hó 1-je; azt mondod, uniós csatlakozás; én azt mondom, egy ország, egy nemzet, öt kormány, Antall, Boross, Horn, Orbán, Medgyessy, és tízmillió embernek a munkája. Te mit is mondtál az Unióról? Én azt mondom, köszönjük meg azt, hogy idáig eljutottunk, hogy a fiatal generáció ezt az ünnepi és történelmi pillanatot megélhette. 2004. május 1-jén 0 óra 2 perckor két fiatal, a 14 éves Dobai Petra és Bódi Ernő elsőként lépték át személyi igazolványukkal az uniós határt. Azt mondom, köszönjük ezt meg. (Közbeszólás a Fidesz soraiból. - Derültség a Fidesz soraiban.) Azt mondom mindenkinek, aki része volt benne, hogy köszönjük.
Azt mondod, a Medgyessy-kormány két éve a számok tükrében? Azt mondom, 3200 önkormányzat. Azt mondom, több a helyben maradó és az állam által adott pénz. Azt mondom, 50 százalékkal emelkedtek a közalkalmazotti bérek. 2002-ben és 2003-ban 260 milliárddal, közel 30 százalékkal nőtt az önkormányzatok támogatása. Megduplázódott a személyi jövedelemadó helyben maradó része.
Kovács képviselő úr azt mondja: iskolák, óvodák, bérek. Azt mondom: miért baj, ha egyszer év elején nem megalázó vita folyik a közalkalmazotti bérekről? Azt mondja, működési nehézségek. Azt mondom, itt a parlamentben kellett volna támogatni azt a kétharmados törvényt, amely az önkormányzatok kistérségi szabályozását (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Hát persze! - Hülyének tetszik nézni bennünket?), kistérségi létrehozását segítette.
Azt mondod: iskolatej, tankönyv, iskolakezdési támogatás. Azt mondom, az önkormányzatok korábban is támogatták ezeket a célokat, most a kormány támogatja a tankönyveket, támogatja az iskolakezdést, van felszabadult összeg. Azt mondom, hagyjuk ott helyben, eldöntik majd, hogy mire kell fordítani. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ingyen tankönyv?)
Azt mondom, 2004 az önkormányzatoknál a fejlesztés éve. (Moraj a Fidesz soraiban. - Dr. Áder János: Visszafejlesztés!) 2004-ben 23 százalékkal emelkedtek a fejlesztésre fordítható pénzek. Az elmúlt két évben 130 beruházás indult címzett támogatásból, 147 milliárd forint összegben. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Így van! - Dr. Veres János: Pontosan így van!) Azt mondom, Borsod megye, Tállya és vidéke, 3 milliárd forintért szennyvízelvezetés; Csongrád megye, 1,4 milliárd forintért Erdei Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskola és Kollégium felújítása. Azt mondom, Fejér megye, azt mondom, 3,4 milliárd forintért a Vörösmarty Színház felújítása. Azt mondom, Hajdú-Bihar megye, Tetétlenen új iskola épül. Azt mondom, Budapest, én a Fővárosi Állatkertre gondolok, és arra, hogy folytatódik a Bajcsy-Zsilinszky Kórház felújítása. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Így van!) Azt kérdezem: soroljam még? (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Igen! - Nincs tovább!)
Ha azt mondod, Európai Unió és önkormányzatok, én azt mondom, idén 4,4 milliárd forinttal segíti a kormány az uniós pályázatok benyújtásához szükséges önerő előteremtését. Azt mondod, információ? Azt mondom, megalakult az Önkormányzatok Háza, a Duna-palotában európai uniós információs központ működik. Azt mondod, jogharmonizáció - én azt mondom, az önkormányzatok több mint 80 ezer helyi rendeletet néztek át és tettek megfelelővé az európai uniós előírásoknak. Azt mondod, lakossági ügyintézés? Azt mondom, 25 új okmányiroda. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Meg a sorbaállás!) Azt mondod, főváros? Én azt mondom, épülhet a 4-es metró, kétmilliárd forintot lehet fordítani poros utak aszfaltozására. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Azt mondom, 14 év után fővárosi forrásmegosztási törvény van, felesleges vitáktól menti meg a kerületeket és a fővárost, kiszámítható és tervezhető költségvetést eredményez. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Azt! - Domokos László: A Demszky nem ezt mondta!)
Kérdezed, hogy mi az eredmény? Azt mondom, hogy elindult egy építkező törvényalkotás az önkormányzatok érdekében. Lehatároltuk a 168 kistérséget, létrejött az önkéntes kistérségi társulások törvényi háttere, és 7 milliárd forint áll rendelkezésre pályázati pénzekre. (Domokos László: Hatalmas összeg!) Azt mondod, biztonság - én azt mondom, hogy az országhatárokon átnyúló biztonságerősítés érdekében jelentős a rendőrség, a határőrség és a tűzoltóság fejlesztése. Ha azt mondod, címeres mez, én azt mondom, sok milliárd forintért kicseréltük a rendőrség egyenruháját, én azt gondolom, ez is fontos jelképe az országnak, és visszaadtuk a hivatásos állománynak azt az 1,7 milliárd forintot, amit 2000-ben visszatartottak tőlük. (Taps az MSZP soraiban.)
(11.50)
Ha azt mondod, panel, én azt mondom: a rugalmasabb működés érdekében megalkottuk az új társasházi törvényt, és beterjesztettük a parlament elé a lakásszövetkezetekről szóló törvényt. Ha azt mondod, lakáshitel, akkor arra gondolsz (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Hogy az nincs!), hogy a befektetők érdekében kell nagyobb állami tehervállalást tenni. Én azt mondom: állami szerepvállalás a rászorulók, a valóban lakást igénylők részére.
Azt mondod, hogy 1 millió 150 ezren aláírták a nemzeti petíciót. Azt mondom, akkor több mint 8 millióan nem írták alá. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Még aláírhatják!) Azt mondtad: a jövő elkezdődött, és építettél pengefalat. Azt mondom: a múltunkból kellene építkezni, és az időkerék elindul.
Ha azt mondom: kinek, és minek az érdekében van mindez? Akkor te a vereséged óta, mindent egy lapra téve, magad és a hatalmad visszaszerzése érdekében cselekszel, teszel, nyilatkozol, hívsz össze vitanapot. Én azt mondom: jó lenne szót értenünk egymással, valamennyiünk boldogulása érdekében.
Ha azt mondod: vitanap, én azt mondom: jó lenne egy nap vita nélkül. Hanyas vagy? - Jó lenne, ha fél szavakból értenénk egymást, ennek a nyertese az ország lenne, és ezzel talán a politika és a parlament presztízse is a helyére állhatna.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť